Om bloggaren

Undrar du om bloggens regler, eller namnet Asebeia skall du titta på respektive länk för det.

Här svarar jag lite på vad jag, bloggaren bakom denna blogg, har för personliga åsikter och värderingar. Det är en stor fördel ifall du tar dig tid att läsa denna lilla FAQ om mina åsikter och värderingar innan du skriver kommentarer. Skulle det visa sig att du har fundamentalt olika uppfattning än mig finns risken att något jag skriver kommer irritera dig förr eller senare och då spar du dig på detta sätt tid. Denna lista fylls på med fler punkter och frågor allt eftersom ni ställer dem eller jag kommer på dem… Senast uppdaterad 2013-01-15.

Q: Vad har du för religion?
A: Ingen. Jag är ateist (dvs jag saknar tro på gudar). Däremot har jag en existensiell uppfattning som mest kan beskrivas som metafysisk naturalism och en värdegrund som mest påminner om sekulär humanism. Inget av dessa ting kvalificerar dock till att kallas religioner och min ateism kan klassificeras som svag, enligt de sätt som existerar att dela upp ateism. Dvs jag tror inte på några gudar (eller något övernaturligt alls), men jag VET heller inte säkert att de inte finns. Eftersom religion är det vanligaste ämnet på min blogg föreslår jag att du helt enkelt läser igenom allt som har med det att göra här så ska du nog, med lite tur, förstå min uppfattning i frågan.

Q: Vad kan du om det du skriver egentligen?
A: Det varierar. Ibland är det rena åsikter och då framgår det också i regel av att jag faktiskt skriver att det just är mina åsikter. Ibland kan jag lite om ämnet och försöker stärka min argumentation med referenser. Och ibland händer det att det faller in under de ämnen där jag har akademisk skolning (geologi, paleontologi, arkeologi, historia och en rad andra liknande ämnen inom humaniora och samhällskunskap från mina 12 års akademiska studier där jag läste en MA i Arkeologi och en MSc i Geologi). Men oftast är det jag skriver av rätt enkel och resonerande natur och åsikter, som är mina personliga väver jag in överallt. Säger som Leif GW Persson. Det händer att jag har fel, men det är inte ofta 🙂

Q: Vad jobbar du med?
A: Jag har startat eget företag inom iOS-utveckling, med fokus på pedagogiska produkter för barn. (Mer info om detta ger jag bara till folk jag känner).

Q: Vem är du?
A: Man 35+ från Lund, Skåne, Sverige. Vresig på nätet, skojfrisk AFK. Ser rätt mycket film och läser rätt mycket böcker. Lyssnar just nu mest på klassisk musik, 70-talsrock, hipstermusik via spotify.Förutom att jobb och familj är intressena släktforskning, hänga med i vetenskapliga nyheter och tycker mycket om matlagning (och att äta gott). Drömmer om sin egen skånelänga.

Q: Var står du politiskt?
A: Oberoende socialliberal. Saknar favoritparti, men är definitivt mer höger än vänster i de flesta frågor. Politiska åsikter i sammanfattning:

 • Avförmyndiga det vuxna Sverige. Ta bort det genanta alkoholmonopolet t ex. Avkriminalisera även innehavet, bruket och försäljningen av alla lättare droger för personligt bruk (Cannabis osv). Ta bort lagen som kriminaliserade sexköp. Dra ner på regler och byråkrati så mycket det bara går och tillåt vuxna folk göra misstag om de nu vill det, så att vi andra kan få göra sånt som ingen annan har med att göra.
 • Ingen negativ eller positiv statligt förankrad särbehandling av någon pga etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning ska få existera. Sker sådant privat är det olyckligt och felaktigt, men inte statens rätt att lägga sig i för det.
 • Likställ homosexuellas (och alla andra icke normativa läggningar givetvis) rättigheter i samhället rakt av med heteorosexuellas. Inga skillnader på någon punkt alls ska få finnas i det offentliga rummet. Däremot, om en privat organisation, likt en kyrka, vill ha egna regler för sina medlemmar, så skall de få ha det. Tex borde en kyrkas rätt att vägra någon äktenskap inte vara annat än dess medlemmars sak att debattera. Däremot borde inga privata aktörer alls ha rätten att förmedla det juridiska äktenskapet – utan deras rätt kretsar endast kring den religiösa ceremonin.
 • Avskaffa försvaret (eller behålla en mindre elitinsatsstyrka och gå med i NATO). Lägg pengarna som blir över på en mer välutbildad poliskår och mer räddningstjänst.
 • Stöder Israel och deras villkorslösa existensberättigande (men inte deras bosättningspolitik). Notera vilken icke-fråga detta egentligen borde vara i en värld som brydde sig lika mycket om en halv miljon dödade sudaneser, 300 000 dödade i Mauretanien, turkars slakt av kurder osv osv, som man bryr sig om 20 000 dödade palestinier. Antisemitismen är med andra ord i allra högsta grad levande eftersom det totalt opropotionella hatet mot Israel handlar om just hat mot judar. Det är ju inte så att man bryr sig mer om palestinier än sudaneser, men man hatar däremot judar mer än man hatar den islamistiska gerilla som massmördar sydsudaneser. Därför blir det en viktig fråga för mig – just för idioterna som inte ens kan erkänna sin uppenbara antisemitism.
 • Avskyr AFA och liknande vänsterextremister. Avskyr likaså KD och SD och liknande moralkonservativa partier. Är militant liberal i alla sociala frågor och kring individens rättigheter. Alltså avskyr jag både extrem socialism och konservatism som just verkar för motsatsen.
 • Vill se enorma skattelättnader och minskad byråkrati för företagare. Som egenföretagare ägnar man osunt mycket tid och ångest åt byråkrati istället för att tjäna pengar. Pengar som sen äts upp på tok för mycket av staten. Både skatter och sociala avgifter måste radikalt minskas.
 • Sverige bör också lämna EU (så som EU ser ut idag, och förespråka något som mer påminner om gamla tidens EG och lägga fokus på nordeuropeiskt samarbete och gränsfrihet och skrota allt överstatligt skit och alla skattesubventioner av grodlår och oliver). Vi bör också ställa oss mer avvaktande till FN eftersom de numera mest har blivit en paraplyorganisation för diverse despoter världen över att göra sina beslut delade med andra och lite mer rumsrena. Senaste tidens hädelselags-förslag räcker som argument mot FN.
 • Skolorna bör få en ordentlig läroplan där lärarnas kunskap värderas högre än respekten för elevernas åsikter och rigorösare kontroller av kvaliten på undervisningen i alla skolor bör genomföras. Forskningen i landet bör få radikalt ökade anslag över hela spektrat – från humaniora till naturvetenskap och skolorna bör redan på grundnivå lägga större fokus på matematik och språk än man gör, eftersom detta är instrumenten eleverna använder för att förstå allt annat. Kinesiska, arabiska och kurser i entreprenörskap och internationella affärer bör ersätta spanska, franska och tyska på gymnasierna och högstadiet. Sverige behöver framförallt entreprenörer som förstår hur Kina funkar, inte industriarbetare som kan citera Tolstoj.
 • Piratpartister har faktiskt rätt på de flesta punkter. Vi bör också totalt avskaffa alla befogenheter som vi gett privata krafter att jaga vad de anser är piratstölder av deras egendom och framförallt ska inte staten ha rätt att avlyssna privatpersonen utan domstolsbeslut efter brottsmisstanke. Sverige har här, likt stora delar av världen efter 9/11 blivit en mycket sämre plats att leva i ur frihetssynpunkt.
 • Miljöpolitik är bra saker och världen dras med miljöproblem, nu som förr. Så länge alla led i denna politik är vetenskapligt förankrade – är det bra saker – annars är det precis tvärtom. Man kan inte spara, snåla eller med reaktionära ”låtossgåtillbakatillsmåskaligtochekologiskt1800talsleverne” förbättra ett enda skit. Däremot kan sånt romantiserat tänkande leda till grövre problem. Problem med miljön löses med vetenskapliga framsteg och ny teknik, inte flum och teknik vi skrotat. Vetenskap kostar och kräver ett ekonomiskt rikt samhälle så därför får inte fokus på sparande bli en religion som ingen ifrågasätter – likt det blivit numera.
 • Givetvis ska vi satsa på kärnkraften. Utveckla den och lägga kraft på aktuella och framtida tekniklösningar i fältet. Detta parallellt med andra lösningar så som vindkraft, vågkraft och framtida lösningar så som fusion, geoenergi osv. Och givetvis måste principen vara att Sverige ska vara energimässigt oberoende, åtminstone inom elektricitetproduktion. Vi ska inte importera kolkraft från Tyskland. Vi ska sälja uran till dem istället.
 • Frihandel är något i grunden positivt eftersom det dels innebär att en vara görs på mest ekonomiskt lämpade platsen, dels ofta hjälper just denna platsen att få igång en industri. Men när den leder till exploatering och extrema transporter, är den givetvis förkastlig. Men alternativet, protektionism – gör alla fattiga och är mycket sämre.
 • Partier som förespråkar antingen min ideologiska motpol, eller som är väldigt fyllda av vidskeplighet och flum tillhör de som jag vill se bekämpade. MP är sympatiska på många sätt, men när man gång på gång ser hur många officiella representanter i deras parti tror på trams om elallergi eller ännu värre: konspirationer om chem trails, då inser man snabbt vilka grava problem i grunden som genomsyrar partiets verklighetsuppfattning. Jag har annars alltid röstat på de borgerliga. Men det har alltid skett med ett stort ogillande av att det också har inneburit att KD följer med på köpet. KD genomsyras inte bara av socialkonservativa mörkerkrafter. Partiet har även uttalade kreationister i bland de ledande representanterna, vilket givetvis gör dem lika otänkbara för mig som alternativ som om de vore talibaner. Att vara ateist och rösta på KD är som att vara svart och hylla KKK. Det finns exempel, men så mår troligen inte de individerna helt ok heller.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s