Här har jag ett urval av artiklar och längre bloggposter som jag skrivit. Allt får användas fritt, men om du använder det för seriösa ändamål så kom då ihåg att de är av ringa källkritiskt värde eftersom det inte är vetenskapligt granskade texter, utan texter skrivna av mig personligen, med bristfälliga källor och fyllda med åsikter. Men för att få förståelse för principer och metoder är de mer än väl dugliga och tillräckliga och de innehåller också i regel vidare referenser till källkritiskt säkrare källor för den som letar efter sådant.
Kreationism & datering
- Dateringsmetoder – relativ datering. En introduktion till datering rent allmänt och så en detaljerad introduktion till relativa dateringstekniker, med fokus på kreationistiska påståenden. Dvs stratigrafi och sedimentologiska principer och hur dessa funkar för datering av föremål. Men även liknande principer så som typologi.
- Dateringsmetoder – absolut datering. Här sammanfattar jag hur de vanligaste absoluta metoderna för datering fungerar, dvs radiometrisk datering i olika former, men även dendrokronologi. Också här ligger fokus på att besvara kreationistisk kritik. Undrar du hur man faktiskt kan veta hur gammal Jorden är? Då är den här texten kanske till hjälp.
Kreationism & Evolution
- Om luckor och mellanformer i det evolutionära fossila arkivet. En introduktion till klassiska kreationistiska argument om påstådda luckor i det fossila arkivet och hur man besvarar detta.
Filosofi, religion & vetenskap
- Religion och intelligens. Finns det några relevanta skillnader mellan ateister och teister och hur ser det hela ut? Här har jag tittat på vad forskningsläget i frågan säger och försökt sammanfatta det med utgångspunkt från lite olika källkritiska problem. NY!
- Vetenskap och religion. Svarar på påståendet att dessa utan problem skulle vara kompatibla med varandra. NY!
Historierevisionism och pseudoarkeologi
- Myten om kunskapens uppgång och fall (Del 1 – ”Antiken”) – I fyra texter och en sammanfattning skrev jag för några år sen lite om skeva perspektiv kring västvärldens historia utanför de akademiska korridorerna. Antiken framställs i populärmedia som en mer tolerant och upplyst period än medeltiden, som mestadels skildras som ett intellektuellt mörker Jag försöker nyansera det hela lite mer med olika exempel och diskussioner eftersom det inte är bilden vetenskapen har av perioderna.
- Myten om kunskapens uppgång och fall (Del 2 – ”The Dark Ages”)
- Myten om kunskapens uppgång och fall (Del 3 – ”Högmedeltiden”)
- Myten om kunskapens uppgång och fall (Del 4 – ”Renässansen”)
- Myten om kunskapens uppgång och fall – Sammanfattning