Artiklar

Här har jag ett urval av artiklar och längre bloggposter som jag skrivit. Allt får användas fritt, men om du använder det för seriösa ändamål så kom då ihåg att de är av ringa källkritiskt värde eftersom det inte är vetenskapligt granskade texter, utan texter skrivna av mig personligen, med bristfälliga källor och fyllda med åsikter. Men för att få förståelse för principer och metoder är de mer än väl dugliga och tillräckliga och de innehåller också i regel vidare referenser till källkritiskt säkrare källor för den som letar efter sådant.

Kreationism & datering

  • Dateringsmetoder – relativ datering. En introduktion till datering rent allmänt och så en detaljerad introduktion till relativa dateringstekniker, med fokus på kreationistiska påståenden. Dvs stratigrafi och sedimentologiska principer och hur dessa funkar för datering av föremål. Men även liknande principer så som typologi.
  • Dateringsmetoder – absolut datering. Här sammanfattar jag hur de vanligaste absoluta metoderna för datering fungerar, dvs radiometrisk datering i olika former, men även dendrokronologi. Också här ligger fokus på att besvara kreationistisk kritik. Undrar du hur man faktiskt kan veta hur gammal Jorden är? Då är den här texten kanske till hjälp.

Kreationism & Evolution

Filosofi, religion & vetenskap

  • Religion och intelligens. Finns det några relevanta skillnader mellan ateister och teister och hur ser det hela ut? Här har jag tittat på vad forskningsläget i frågan säger och försökt sammanfatta det med utgångspunkt från lite olika källkritiska problem. NY!
  • Vetenskap och religion. Svarar på påståendet att dessa utan problem skulle vara kompatibla med varandra. NY!

Historierevisionism och pseudoarkeologi

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s