400 ppm

Vi har nu en nivå på 400 ppm CO2 i atmosfären. Grattis till det rekordet. En nivå av växthusgaser som Jorden inte upplevt tidigare under kvartärtiden, dvs de senaste 3 miljoner åren.

En nivå vi inte borde kunna uppnå på naturlig väg eftersom Jorden befinner sig i en kall period, en tid med nedisningar. Nivåer på 400 ppm hör hemma i Jordens varmare historia då isarna på polerna krymper eller försvinner helt och man faktiskt kan sola under palmer vid polcirkeln. Som jämförelse hade vi ca 600-1500 ppm under dinosauriernas tid (mesozoikum) och 1500-4500 ppm under paloelitikum, där nivåerna endast sjönk under de ”kortare” perioder av kallare klimat som uppstår när kontinentdriften skapar sådant klimat. I det stora hela är ju Jorden faktiskt ovanligt kall just nu. Men så länge vi har existerat har den inte varit varmare och det är ju det relevanta i kråksången + hur uppvärmningen går till. Kontinentaldrift kan vi inte göra mycket åt, eller solcykler, men den här uppvärmningen är en följd av oss, om det råder det numera lite tvivel om (även om man givetvis alltid ska vara öppen för okända fenomen).

Det intressanta är vad som kommer ske med temperaturen. I vanliga naturliga fall är temperaturstigningen ett resultat av geologiska förändringar, dvs öppnade/stängda vattenströmmar, nya landmassor som ändrar luftströmmarna osv. Det naturligt varmare vädret leder till högre CO2, som då ytterligare gör det ännu varmare osv. Cykeln bryts i regel bara av att kontinenterna ändrar läge igen. Dvs det här är långsamma förändringar på ofta hundratals miljoner år.  Dvs först höjs tempen, sen kommer växthusgaserna. Men vi har även exempel på motsatsen som tex PETM då stora mängder CO2 släpptes ut i atmosfären och temperaturen steg till mycket varmare temperaturer än vi har idag. Fast den dramatiska händelsen tog ändå några miljoner år… Det är det här med att den vi ser nu arbetar i en takt som är tusenfallt snabbare som är det riktigt kusliga. Men fortfarande så sakta att vi inte nödvändigtvis ser…  Thats geology for you. När det går fort geologiskt verkar det fortfarande stå stilla i våra ögon.

temp

 

Och inte ett jota tror jag vi kan göra åt saken även om vi är skuld nu. Jag är rädd att miljöorganisationerna är på tok för naiva i sin tro på att det räcker med att begränsa utsläppen. Det här är en brand som brinner av egen maskin nu. Fossila gaser börjar frigöras från havsbottnar, permafrostområden osv. Och intresset för storskaliga geoingenjörsprojekt som skulle kunna motverka problemen är begränsade. Det här med att kalka världshav eller dimma ner atmosfären tex.

Det enda, paradoxalt nog, som skulle kunna rädda läget är nog att vi närmar oss en ny nedisningsperiod. Men ingen är inom synhåll. Om vi ens öht kan se den pga uppvärmningen.

Det är skönt att man bor i Nordeuropa och verkar uppleva allt i form av en negativ feedback där NAO gör att vi här lokalt får det kallare när jetströmmarna ändrar banor. Men för resten av planeten i stort ser det rätt jobbigt ut.

SvD Guardian HuffPost

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s