Kunskapsluckan om sjuksköterskors kompetens och ansvar

”Man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sjuksköterska”.

Som sambo till en anestesi-SSK som JUST ansvarar för liv och död VARJE arbetsdag och så gjorde direkt som utbildad (och mycket mer så än merparten av sjukvårdens alla läkare faktiskt om vi ska vara ärliga) känner jag ganska stor irritation över att läsa så här obegåvade kommentarer från våra politiker.

Det hon gör i sina arbetsuppgifter handlar om att söva patienter vid operation, reglera nivåerna av sömnmedel och syretillförsel under operation, allt beroende på patientens tillstånd före och under operationen. Om någon tror att det alltid eller ens ofta står en narkosläkare och vakar över alla som opereras i Sverige så tror ni väldigt mycket fel. De ordinerar inför operation javisst, men eftersom ”före” och ”under” operation är väldigt olika saker så krävs en mycket kvalificerad människa som vet vad man ska göra när blodtryck ändras, syrenivåerna sjunker eller tusentals andra situationer och anpassningar av sövningen och andningen under operationens gång.

En annan viktig uppgift är att alla SSK-er, inte minst de som just ger folk livsfarliga mediciner och sömnmedel hela tiden måste agera dubbelkoll åt läkaren. Det ingår i en SSKs arbetsuppgifter att faktiskt fånga upp felaktiga beslut och känna till allt mediciniskt på en grundnivå. Tex om en narkosläkare ordinierar fel sorts mängd på sömnmedlet, är SSKn skyldig att kunna se detta och kunna ifrågasätta ordinationen. Någon hjärndöd passopp är det inte ens frågan om i de enklaste sövningarna alltså.

Och ja, det ordineras fel ibland. Tro inte att så mycket når media eller ens intern rapport. Sambon berättar ofta om incidenter som det sedan inte uppmärksammas medialt.

Läkare som under stress inte minst missar någon uppgift eller anger fel nivåer. Utan en kår av kvalificerade anestesi-SSK som kan sitt jobb skulle en hel del fler dö på operationsbordet. Samtidigt är givetvis SSKn beroende av att narkosläkarens djupkompetens finns där när den behövs för att inte motsvarande ska ske när något ovanligt sker under operationen. Jag påstår INTE att narkosläkaren är inkompetent och att det är narkossyrran som kan allt. Nej nej. Narkosläkaren kan i regel mycket mer. Men den gör inte alltid rätt och utan mycket kunniga ögon från narkossystrarna så skulle fler fel ske. Enkel logik faktiskt.

SSK-yrket som högskoleyrke är ifrågasatt av en hel del personer. Jag har 12 års akademiska studier i ryggen och jag fnyser som bekant åt nivåerna på det som ibland väldigt oförtjänt kallas akademiska studier och det som kan generera högskolepoäng och examina. Det finns så mycket banalt trams på våra högskolor.

Men jag gör det ICKE när det kommer till specialistutbildade SSK som jobbar med medicinska uppgifter. Förvisso var inte sambons grundutbildning till vanlig SSK speciellt svår. Å andra sidan var knappast grundutbildningen i arkeologi som jag läste det heller… GrundSSK-utbildningen är ungefär så kvalificerad som den behöver vara och kan vara med tanke på hur olika sorters jobb olika SSK sedan kan få. Den blir bred, men inte djup.

Men så fort man djupdyker i något, inte minst i vårdyrkets tuffaste specialistutbildningar dit anestesi och de olik IVA-SSKerna finns och som genererar en mastersexamina i regel är det inte enkelt alls längre. Då är allt ren medicin och tempot på utbildningen tuff. Men det viktigaste är inte att mäta hur svårt det är att läsa en utbildning alena. Det faktum att doktorn i svensk historia knappast lär ta död på speciellt många under en arbetsdag som felutbildad uppmärksammar ju oss på en annan viktig del: Ansvaret. Den som gör att flygledare, trots att ”de bara sitter där och bestämmer ordningen på flygplan på flygplatser” tjänar 50-60 papp i månaden. Ansvaret över liv och död ska synas i lönechecken och gör så inom massor av yrken.

Utom hos svenska sjuksköterskor, som trots världsledande utbildningskvalitet tjänar mycket mindre än någon annan ssk i västvärlden. Supply and demand? Nej tyvärr, de reglerna gäller inte eftersom politiska beslut påverkar ”behov”. Dvs mängden personal styr bara lönerna marginellt.

Det här med att ha ansvar för liv och död sliter också hårt. En god lön hade givetvis underlättat situationen och ökat motivationen. Samtidigt som de flesta kunniga begriper att SSKer kan jobba med mycket kvalificerade uppgifter, så finns det fortfarande kvar en medeltida uppfattning om att ”det ju är ett kall”. Sambon har vid flertalet tillfällen stött på denna arkaiska uppfattningen både bland kollegor och chefer inte minst. Och vad tror ni att den outtalade uppfattningen gör med löneförhandlingar? Idealsyrran är fortfarande år 2013 en Florence Nightingale som utan lön för mödan ska plåstra om. Jo faktiskt. Även om inställningen till yrket ändras för varje år till att det är ett yrke är ”kallet” fortfarande ett ideal som nämns – tom på utbildningarna. År 2013.

Och det här citatet ovan är ju ingen engångsföreteelse. Alla skåningar har ju den sista tiden kunnat läsa det ena efter det andra komma från Region Skåne inte minst. Det mest skrämmande är att denna uppfattning som politikern uttalar i citatet ovan, tillsammans med stjärnskottet från miljöpartiet i regionstyret som trodde att BIVA-ssk tjänade 80 papp i månaden (de tjänar 30 000 i genomsnitt, bra betalt jämfört med andra SSK i landet, men ganska långt ifrån fantasisiffrorna som nämndes), visar oss att det troligen finns ett jättestort mörkertal på politiker som inte har den minsta kunskap alls om det som de sedan beslutar kring. Oavsett parti. Många vill klandra alliansen allena för detta, men det verkar som om idiotin kring dessa frågor når över blockgränserna.

Jag har själv stött på folk (akademiker under mina studier!) som inte tror att SSK gör dessa kvalificerade medicinska uppgifter (citat: ”Nej, men visst är det väl ändå en läkare som söver patienten, eller åtminstone står brevid..”). Och när man sedan förklarar hur det ligger till så misstror de en ändå. Helt otroligt.

Det är ju en sak att allmänheten hyser en massa okunniga uppfattningar om att man som SSK mest klappar sjukt folk på huvudet och byter lakan eller niger när läkaren kommer in i rummet (eller bara är någon slags hjärndöd passopp åt just läkarkåren så som de ofta skildras i filmer…då gärna filmer från andra världskriget. Nej inte ens undersköterskor har bara passoppuppgifter. Och de är då INTE högskoleutbildade tillskillnad från SSK. Nidbilderna och okunnigheten är stor bland allmänheten).

En annan femma med detta är då att det verkar som om det är en väldigt vanlig uppfattning bland våra folkvalda med tanke på att den som uttalar sig oftast bara avspeglar toppen på ett isberg. För varje gaptratt till politiker som säger något sitter det säkert 10 till som åtminstone har vett nog att inte uttala sig bombsäkert om det hela men som i det stora hela tror lika dumt.

Det är farligt att de inte kan mer. För deras uppfattningar påverkar så mycket om vilka prioriteringar de sedan gör med skattemedlen.

Sjuksköterskorna jobbar ju inte tillräckligt. Och de är för många. Vi drar ner på antalet. Ett par extra döda patienter varje år pga försämrad vård tål statistiken.

måste politikerna som styr över regionvården resonera, åtminstone omedvetet. De har ju fått alla uppgifter. De borde känna till rapporterna om patienter som tillskrivs sin död pga brister i vården. Det står ju t om i tidningen…

Skolbänken. Dit borde tydligen en stor del av de folkvalda skickas så att de inser att sjuksköterskor, och då inte bara specialistsjuksköterskor, men även de flesta andra på våra större sjukhus faktiskt hanterar liv och död hela tiden och att när man både tullar på resurserna och sedan därtill hånar och uttalar sig felaktigt, så är det dags för time out – permanent – från politiken.

Överdriver jag nu? Är ALLA sjuksköterskor eller sjuksköterskejobb lika dramatiska och lika svåra och har lika tungt ansvar för liv och död varje sekund? Nej det har de inte. Det är givetvis lite mindre risk att man dödar någon av tung felmedicinering som psykiatrissk eller skolsyrra än som IVA-ssk tex – även om risken givetvis fortfarande kan finnas och att man istället gör andra viktiga och kvalificerade uppgifter. Men att anta att de flesta ssk inte gör ett jobb med mycket stor mängd ansvar baserat på befogenheter och medicinsk kompetens är direkt otroligt okunnigt och avspeglar nog inte bara gammeldags akademiska fördomar och okunnighet om SSK-yrket av idag år 2013 baserade på hur SSK-yrkets utbildning såg ut för 50 år sen, utan även en god portion sexism kring yrkesrollerna där systern liksom ju SKA vara den där bimbon med kort klänning.

Ibland får t om jag, som knappast någonsin kan beskyllas verka för feminism eller jämställdhet nypa mig i armen av vad som så uppenbart beror just på bristen på detta. Det är verkligen otroligt hur samhället ser ut när det kommer till vad som har varit traditionella kvinnoyrken. Det är verkligen helt beklämmande så okunniga och fördomsfulla politiker vi har i landet helt enkelt.

anes

(bild från nätet på anestesi-ssk)

Aftonbladet Sydsvenskan

21 tankar på “Kunskapsluckan om sjuksköterskors kompetens och ansvar

 1. Klokt skrivet. Politiker som styr över sjukvård börjar ta över även beslut som påverkar verksamhetens organisation. Man kan fråga sig hur lämpligt det egentligen är.

  De schemamodeller som man försökt bli av med är i själva verket geniala lösningar på problem som många avdelningar dras med. Att få en vettig bemanning på natten och andra obekväma arbetspass. För att få det att gå ihop med ett vanligt schema så får man för mycket personal mitt i veckorna. Det är mycket dyrt att ha personal utan egentliga arbetsuppgifter, men det är en nödvändighet för att kunna bemanna helger, kvällar och nätter.

  Då har man istället infört ett valfritt schema, så att arbetstagaren kan välja att jobba enbart helger eller enbart kontorstid. Olika populära arbetspass får sedan olika vikt. Om man jobbar en timme nattetid får man mera betalt än om man jobbar en timme kontorstid. Vikterna för olika arbetspass sätts så att man får jämvikt i systemet. Om det blir svårt att frivilligt bemanna t ex natt, så höjer man kvoten för ersättning.

  På så vis får man en slimmad arbetsstyrka, där man inte är övertalig vissa tider. Personalen får ökad flexibilitet att lägga sina arbetstider så att det passar. Man kan också höja grundlönen genom att färre utför samma arbete som tidigare. Någon har sagt att 70-80% av den ursprungliga personalen utför 100% av arbetet, och får 90% av lönen för det. Både arbetsgivare och anställd tjänar ca 10% på affären. En extra bonus för båda parter är flexibiliteten. Arbetsgivaren har en viss buffert att sätta in vid extra belastning samtidigt som arbetstagaren har en större frihet att lägga arbetstiden efter eget önskemål. Win – win.

  En klok arbetsgivare som vill hålla kostnaderna nere väljer den typen av lösning. På många håll har man istället infört bisarra scheman med 7-timmars arbetspass som gör att man måste jobba 6 dagar i veckan för att få ihop till en heltidslön. Eller delade arbetspass. Sådant garanterar personal- och kompetensflykt, liksom rekryteringssvårigheter. Den kalkylerade vinsten äts snabbt upp av ökat behov av hyrpersonal som kostar det dubbla och bara klarar halva jobbet.

  Istället för att motarbeta denna arbetsmodell borde man propagera för att införa den på fler ställen. Alla skulle må bättre av det.

  Ber om ursäkt för ett långt inlägg, men du verkar vara en resonerande person, och kanske står ut med det.

  • Lars: Jag står alltid ut med långa kommentarer. Om det du skriver om arbetsscheman kan jag tyvärr inte kommentera så mycket då jag inte kan något om hur det fungerar. Sambon har nog en annan modell. Fast poängen du framför håller jag trots det givetvis med om. Politiker borde aldrig försöka detaljstyra hur dyl arbetsplatser ska sköta sina arbetsrutiner.

 2. Bra skrivet men lite tråkigt att hitta en sån kommentar om psykaitrisjuksköterskor! Vi kanske inte har samma arbete som en anestesisjuksköterska men tänk in själv att jobba som sjuksköterska, en psykotisk eller kraftigt drogpåverkad patient kommer in, blir våldsam, behöver snabbt komma under kontroll och få lugnande mediciner. Med sig har man en at-läkare som aldrig sett något liknande, det är 5 personal som försöker hålla patienten så den inte ska skada sig själv eller andra på plats och inte har en aning om vilka mediciner man kan ge eller i vilka doser. Bakjour rings upp men är upptagen, beslut måste tas snabbt! Vem vet då vad som är lämpligast, har kunskap o erfarenhet? Jo sjuksköterskan! Jag kan räkna upp otaliga situationer där liv o död riskeras och utan en kunnig sjuksköterska skulle det aldrig gå!!

  • svartisens: Hej. Det var på inga vägar alls meningen att framställa det som att psykiatrissk inte hanterar farliga mediciner. Min poäng var att ni i regel inte gör det lika mycket som någon som jobbar med narkos tex som ju faktiskt gör det med exakt varje patient de har hand om. Givetvis har ni en relevant del patienter som ni måste medicinera hårt.

  • Jag är psykiatriker sedan 35 år, och håller med dig. Utan duktiga sköterskor hade jag aldrig klarat min AT och ST. Deras erfarenhet inom både psykiatri och somatik blev ofta min räddning.

 3. Som jag skrev på Facebook, som gift man till en Neuro-SSK kan jag bara skriva under på detta. Den politiker som gjort detta uttalande kan ersättas med en apa. Men det skulle mest vara en förolämpning mot apans intelligens i jämförelse. Våra SSK’or är för fan superhjältar.

 4. Tack för en nyanserad artikel! Kan inte annat än applådera! För att tillägga lite kan jag berätta hur min situation som ambulanssköterska ser ut:
  3 års grundutbildning, vidare utbildning inom psykiatri och strokesjukvåtrd. Vidareutbildning i prehospitalakutsjukvård. Div kortare utbildningar inom särskilda områden såsom barnHLR, vuxenHLR, sjukvårdsledning på större skadeplats/ vid katastrofer…. 8 års erfarenhet av slutenvård och ytterligare 8 år i ambulans.
  Sista månaden har jag som exempelvis vårdat:
  4- åring med nötallergi, svullen i hals och nedsatt syreupptagningsförmåga,
  Ett par hjärtinfarkter,
  Några hjärtstopp,
  Ett par trafikolyckor,
  Ett par suicid där
  Några barn med frakturer etc etc

  I ambulansen finns ingen läkare. Vi har ofta en transporttid > 20 min till sjukhus. Ett flertal av ovannämnda hade inte överlevt till sjukhus och läkare utan adekvata beslut och behandlingar!

  Jag har 27700kr i månaden!
  Med vänlig hälsning, Åsa

 5. Politiken behöver finnas med i besluten, ska professionerna slåss om vem som ska bestämma (mer än det görs idag) så kommer det inte att bli bättre. Det ska finnas en samhällelig kontroll av vad som händer inom sjukvården, vi i sjukvården har en utstuderad förmåga att skapa egen kultur med egna regler. DOCK måste partierna börja engagera sig i i vilka som väljs till olika förtroendeuppdrag, de som väljs måste förstå uppdragets art och verksamheten de ska besluta över. De flesta politiker i Sverige är helt vanligt folk som gör detta på fritiden, som inte per automatik har koll på allt. Det är partiernas skyldighet att i princip fostra folk i hur man beter sig som förtroendevald med politiskt uppdrag i beslutande församlingar. Där brister det rejält!
  I övrigt håller jag i princip med allt som är skrivet och kommentrat här ovanför, det är klockrent!

 6. ”Utom hos svenska sjuksköterskor, som trots världsledande utbildningskvalitet tjänar mycket mindre än någon annan ssk i västvärlden.”

  Jag misstror dig inte, men jag är mycket nyfiken på källorna bakom dessa påståenden, dvs. att svensk SSK-utbildning är världsledande samt att svenska sjuksköterskor tjänar mindre än samtliga diton i andra jämförbara länder.

  • Stefan: Det kom en internationell jämförelse för 2-3 år sen och på den kom flera svenska lärosäten högt just i omvårdnad. Lund och Karolinska vill jag minnas.

   Ska försöka komma på vad den hette så att jag kan hitta den igen. Återkommer.

 7. Mycket bra skrivet och jag håller med i sak – sedan är det skillnad på de olika typerna av sjuksköterskor och där arbetsuppifterna variera – det många som drar alla över en kam och tror alla är likvärdiga – men då måste man vara blåögd – Det ni alla brottas med är att Era löner finansieras via skattsedeln och politikerna lägger ribban för vart lönenivåerna skall ligga genom de ger ju vården ekonomiska förutsättningar för klara sina uppdrag och ökade löner. I samma andetag säger de vi måste reducera budget med ett vinst antal procent och den som alltid får stå tillbaka är lönekostnaden. Om vill höja lönerna kraftigt – ja då måste detta ske inom befintlig budget och det slutar med att det blir färre anställda för att klara ekomnomi. Ja det är en rundgång hela tiden, Det går inte att höja grundlönen kraftigt och inte ge utrymme till de som har erfarenhet – då får man stora personalomsättningar och det kostar mer än det smakar.

  • Kenneth: Ett par kronors höjd skatt per hundralapp och vi hade löst alla resursproblem. Omorganisationer och nedragningar verkar inte komma åt budgetproblemen ändå. Alliansen har försökt med den taktiken under många år nu utan framgång. Sjukvård måste helt enkelt få kosta och folk måste börja bli beredda att betala mer då den blir dyrare och vi får fler gamla som behöver vård. Visst, det går säkert att komma åt fler kronor genom att effektivisera lite här och var men i det stora hela är det ett förlorande koncept att försöka spara sig ur alla problem om man inte tror det kommer drabba folk. I det här fallet då inte bara underbetalda, överbelastade sjuksköterskor, utan givetvis patienterna. Vårdförbundet tillskriver flertalet dödsfall på SUS Malmö/Lund nerskärningarna. Det får inte ske.

   Givetvis måste man kanske också beakta andra lösningar med ett öppet sinne, som tex privatiseringar. Men instinktivt skulle nog det mesta bli bättre på kort sikt om man bara pumpade in mer pengar (och slutar låtsas som att det inte skulle vara problemet likt komikern Pia Kinnhult gjorde senast idag – http://www.sydsvenskan.se/skane/pengar-ar-inte-problemet )

 8. Såg för några år sedan en jämförelse mellan det privat skötta företag i storlek med ett större sjukhus och man jämförde antalet administrativa poster, minns inte var dock…. Obs! Jag säger på intet sätt att vården skall privatiseras men efter många års erfarenhet i vården (se tidigare kommentar) så är jag av uppfattningen att det är en ineffektiv, tungrodd koloss! Kortsiktiga lösningar, system som inte är kompatibla och skapar otroligt merjobb…. Hjulet uppfinns om och om igen på mindre enheter. Inköpsavtal som är skrämmande dyra och begränsar oss till de inte alltid bästa alternativen.

  Jag är övertygad att när man arbetar i en stor organisation där man inte får erkänsla och bekräftelse på gott genomfört jobb utan upplever sig som ett huvud på en schemanas som är fullt ersättningsbar så….
  … Minskar ansvarskänslan för arbetsplatsen (dock inte patienterna) och utrustning, skötsel etc. Även engagemanget att driva verksamheten framåt eller utnyttja ”brukarna” av utrustning och materiel ( dvs SSK:or och USK:or) saknas när man jobbar hårt med att göra det absolut nödvändigaste som krävs för våra patienter. Vården idag är i många fall i nivå med det som studerades på högskolan. Vikten av att ha en helhetssyn på människan och kunna tillgodogöra dennes behov av, förutom överlevnad rent fysiskt, även andliga och psykiska behov. De flesta av oss som jobbar skulle önska att det fanns tid att fråga hur någon egentligen mår, utan att samtidigt dela läkemedel, ha avdelningens telefon i fickan och kolla i journalen att man inte missat något, doseringen är rätt och att de senaste provsvaren är ok.
  Detta är en av anledningarna till att jag studerade vidare till ambulanssköterska! Man får i och för sig vara beredd att ta hand om allt från ”födslar till dödslar”. Men man har oftast bara en patient åt gången och den kommer inte någon gång under sin vårdtid träffa en och samma person så lång tid som mig, först i hemmet, under behandling och transport. Här har jag chans att göra skillnad, fråga om svåra saker och faktiskt sitta kvar bredvid och lyssna på svaret!!!! För att senare vid avlämning på akuten förmedla patientens olika behov, dels fysiska men även psykiska, hjälp med kurator till exempel!!!!

 9. Tycker det är intressant att ni lyfter fram specialistsjuksköterskorna som dom ”kunniga/duktiga” sköterskorna och att dom som arbetar på avdelningar ja dom behöver inte kunna så mycket… Jag vet att det så gott som alltid finns en läkare i korridoren eller på annan sal när man arbetar på operation och att det så gott som alltid finns en läkare på IVA avdelningen eller åtminstone i närheten. På båda dessa avdelningar finns avancerad övervakningsutrustning kopplad till patienten där du snabbt kan avläsa vitala parametrar. Du har ansvar för en patient när du söver och antar att det är max två på IVA. På en ”vanlig” avdelning kan du ansvara för 15 patienter där du inte har övervakningsutrustning utan du får manuellt ta alla mätningar. Du ska flänga hit och dit och dela mediciner som kan vara direkt livsfarliga om fel patient får dom. Du ska sitta i telefonen och övertala jouren att komma och titta på den där patienten som du har en ”känsla” av att han inte mår så bra osv, ja listan skulle kunna bli hur lång som helst.
  Jag skulle vilja säga att sjuksköterskeyrket är avancerat oavsett var du jobbar idag och för att värdera specialistutbildningarna måste det först finnas en vettig grundlön i starten!

  Hälsn FD svensk sjuksköterska

  • Jag argumenterade utifrån specialistssk som exempel eftersom det är ett tydligt exempel – inte för att vanliga ssk inte jobbar med medicinskt komplicerade fall de också ibland. Tydlighet är alla diskussioners bäste vän nämligen.

 10. Ja Asebeia jag är ledsen att säga att du är fel ute igen, ”Vanliga” sjuksköterskor arbetar inte med komplicerade fall ibland utan i princip på varje skift och det säger en hel del om din okunskap om vården är jag rädd. Det jag är beredd att hålla med om är att politiker inte ska uttala sig om det dom inte vet och gör man såna uttalanden som skånepolitikerna gjort är det bara att avgå….

  • Alla som söker vård är inte döende eller riskerar dö på sjukhus. Långt ifrån. Du kände kanske inte till det? Apropå okunskap då.

   Således är inte alla patienter lika medicinskt svåra att hantera och således är inte alla ssk uppgifter alls lika komplicerade vad gäller frågan liv och död.

   Om du inte förstår skillnaden mellan att ta hand om en ung frisk patient som ligger inne för benbrott på en vårdavdelning och att söva en asa4-patient som dör bara man tittar på dem fel, då är det för att du inte vet vad specialistssk inom narkos faktiskt gör på våra större sjukhus.

   Och vad gäller insikt i frågan. Ifall du nu inte visste om det, så har alla som utbildat sig till specialistssk jobbat som vanlig ssk innan också – så de har i allra högsta grad insikt om hur det är att jobba inom som vanlig ssk. Det ÄR svårare och mer komplicerade fall att handha inom IVA och narkos än det är på vanliga vårdavdelningar. Visst finns det enklare former av IVA och narkos precis som det finns svårare vanliga ssk-uppgifter, men rent generellt finns det en anledning till att man måste vara specialistutbildad. Sambon, som jobbat som både usk och ssk innan hon blev narkossyrra skulle inte direkt hålla med dig om att jobbet på kava eller onkologen som ssk – där man ”vakade över 15 olika patienter samtidigt” ens var i närheten av lika svårt medicinskt som det jobb hon nu utför. Jag har ingen anledning att misstro hennes erfarenheter – eftersom det är logiskt att det är svårare att söva och hålla vid liv en patient än det är att kolla upp 15 stycken som inte alls är döende mer än i undantagsfall. Och ÄR de döende och inte ligger på hospis, då brukar det handla om IVA-vård.

   Förövrigt – narkosen på SUS – är de som rycker ut när någon av dessa vanliga skulle få hjärtstillestånd. Utom just på IVA-avdelningarna då, eftersom SSK på vanliga avdelningar långt ifrån alltid kan förväntas kunna utföra saker som att hålla fria luftvägar eller ge HLR tex.

   PGA specialistutbildningen. Lite mer kompetens, lite större ansvar – men komiskt nog sällan ens högre löner. Vilket troligen ofta är orsakat av att alla, från usk till läkare, ofta överskattar sina uppgifters svårighet och inte kan vara solidariska åt andra i yrket som faktiskt har mer kompetens och ansvar än dem själva och borde ha högre lön. ”De där IVA-syrrorna, de kan inget som inte jag kan” eller ”mitt jobb är lika svårt på ett annat sätt”.

   Jodå. Så går jargonen. Uppenbarligen.

   Politikerna är inte enda boven här, bristande solidaritet och förståelse inom de ”egna leden” av ansvarsskillnader och kompetensskillnader är uppenbarligen som du med dina ord själv bevisar som tror att du som vanlig ssk nästan i praktiken skulle ha ett svårare jobb än en specialistssk, ett av de stora problemen.

 11. Fantastiskt bra skrivet! Men vill bara tillägga att sjuksköterskor även på de mindre sjukhusen har ansvar för liv och död. På min arbetsplats har även nyutexaminerade ssk stort ansvar, vid för lite personal och för många svårt drabbade patienter kan de bli ansvariga ssk i akutrummet, där vad som helst kan hända. Även som undersköterska krävs kompetens i livshotande lägen då sskpersonalen inte räcker till. En politiker skulle gå med en ssk en arbetsdag, men orkade inte mer än förmiddagen, det var helt enkelt för tufft psykiskt.

  • elavinia: Tack.

   Rent allmänt till alla här som tagit upp att vanliga ssk också har svåra jobb: Som jag ju också sa så påstod jag aldrig att vanliga ssk inte hade liv och död i händerna, jag försökte bara förtydliga med de som allra mest tydligast alltid har det inom ssk-yrket – nämligen iva och narkos. Om det finns det inget att orda om – så är det och förstår man inte det är det för att man inte vet vad specialistssk-utbildningen kräver och vilka uppgifter de har. Det är och förblir en väsentlig skillnad i ansvar i de flesta fall även om undantag alltid existerar.

   Jag slipper gärna förtydliga mig fler ggr på den punkten nu eftersom det både är irrelevant för diskussionen och irriterande.

   • Det var absolut inte meningen att peka på att du har fel någonstans. Ville bara tillägga för att få en bild av hur det ser ut på min arbetsplats och förstärka det du talar om, okunskap hos politikerna. Tror inte heller att de har en aning om hur sjukvården bedrivs i verkligheten.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s