Nej polisen, ni ska inte kolla folks ID på det här sättet

polis

Istället för att klaga över sitt orimliga skitjobb (för det är vad det är) till sina chefer så klagar polisen här på allmänheten som inte accepterar att poliser ska få bryta mot lagen ”bara för att de måste göra sitt jobb” så att säga. Nu säger de inte det ordagrant, men det är andemeningen ovan att man uttrycker en frustration kring en uppgift och riktar den mot kritikerna istället för där det hör hemma. Och på så sätt tar den i försvar – vilken uppfattning enskilda poliser sen egentligen har om uppgiften. Jag betvivlar inte alls – eller rättare sagt, jag hoppas att det dräller av poliser som inte alls vill göra det här jobbet och det för att de inser att det inte är ok.

Är det så konstigt att legitima jakter på legitima brottslingar nu tar skada så som berättelsen ovan antyder? Nej, och skulden är i praktiken fega poliser som vägrar säga nej till skitgörat som de borde göra. Skitgöra som populistiska politiker har kommit på som poliser inte borde syssla med. Som man bäddar får man ligga heter det. Jag kan inte säga att jag gråter över poliser som nu ogillar sina jobb – inte när de gnäller på det här viset.

För det här är på tok för allvarligt för att kunna handla om arbetssituationer för poliser. För vad är det för jävla uppdelning av olika mänskliga rättigheter i ett modernt demokratiskt land som vi ser här? 

Du där svarting, du får allt förvänta dig att folk kan anta att du är illegal flykting resten av ditt liv. För att det ju inte kan förväntas gå att skilja på dig och de skyldiga svartingarna.

Ungefär så är faktiskt logiken om man skippar det politiskt korrekta skitsnacket.

Att hänvisa till att papperslösa flyktingar skulle vara skäl nog för att kräva ID håller inte juridiskt heller då det baseras helt på antagandet att folk med ett visst utseende och inte ett annat skulle vara skyldiga – vilket är fördom – inte juridik – och knappast hållbart som brottsmisstanke där specifik individuell identitet kring någon eftersöks för specifikt begånget brott ska finnas – inte etnisk.

Det har inte ens betydelse ATT det rent praktiskt säkert är korrekt att folk som är papperslösa också har en etnicitet som skiljer dem från andra rent statstiskt (dvs att de är från Syrien och är mörkare oftare än blonda och från Island). Det är fortfarande rasism att koppla det till utseendet. Så oavsett om metoden stämmer – är priset för vad det drabbar oskyldiga – helt oacceptabel. Helt oacceptabel. Förstår du inte det, ja då resonerar du som alla tiders fascister alltid gjort – att pragmatiska resonemang om kontroll av folk ska gå före mänskliga rättigheter.

Vi får hoppas de muckar med fel personer som anmäler dem så att vi får ett prejudikat mot det här polisstats-beteendet så att poliserna unisnt tröttnar på att göra sitt skitjobb och vägrar utföra det istället för att klaga på att folk blir förbannade på dem för att de gör det som nu.

Jag kan fö inte tänka mig att jakten på papperslösa juridiskt sett kan hålla som argument att masskontrollera folk. Jo i tullens gräns, men knappast mitt i Sverige. Så här säger lagen vad jag vet:

”14 § Anträffas en okänd person av en polisman och finns det särskild anledning anta att han är efterspanad eller efterlyst och med stöd av lag skall berövas friheten vid anträffandet, får han omhändertas för identifiering, om han vägrar att lämna uppgift om sin identitet eller det finns anledning anta att hans uppgift om denna är oriktig.” http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19840387.htm

Är det några stora problem med att visa ID när polisen ber om det trots att de egentligen då inte får lov då det ju kanske hjälper polisen? (+valfri klyscha om rent mjöl i påsen bla bla bla)

Nej de flesta har leg och det är säkert ganska effektivt att jaga brottslingar på det viset (iaf så länge de jagar folk utan ID som då sticker ut, övriga lär bara kunna anpassa sig med falska ID om det här blir trenden). Det finns massor man kan tänka sig göra för att totalt stoppa alla former av brottslighet som vi inte gör. Man kan ju låsa in ALLA medborgare i enskilda celler. Det skulle nog eliminera brottsligheten ganska bra.

”Skämt” åsido kring vad som skulle hjälpa poliser. Det handlar snarast om vilka vibbar det ger oss att man helt utan skälig misstanke om allvarligt brott skall bli kontrollerad för brottsmisstanke. Grunden i den civiliserade staten är att medborgare är fria och har rättigheter. Det inkluderar bla att polisers befogenheter gentemot dig står i proportion till det brott du begår eller vilken skala av misstanke man kan åberopa i ett rättsal.

Inte minst blir det extra otrevligt när detta agerande helt baseras på hur man ser ut rent etniskt – och de ofrånkomliga vibbar av ren och skär rasism det är att behandla folk olika baserat på hudfärgen som historien borde ha lärt folk. Hade man åtminstone kollat ALLA på leg hade man sluppit rasiststämpeln.

Men då hade man fortfarande inte frånkommit att vi plötsligt levde i en polisstat och inte i en fri nation där oskyldiga individers rättigheter är viktigare än statens. Då lever vi fortfarande i en stat där alla är misstänkta brottslingar tills motsatsen bevisats. Och så ska det helt enkelt inte vara.

Jag som liberal – i sammanhanget äkta sådan och inte en sån där hittepåliberalism som egentligen bara är socialkonservatism som Alliansen+S numera står för – kan inte acceptera att staten ska ha en massa oinskränkta polisiära befogenheter – utan betydligt mer brottsmisstanke än detta. Jag tar mycket hellre att det finns folk som befinner sig här utan rätt och papper – och de ev problem som det kan leda till med att de kommer undan – än detta halvfascistoida skräp till rättssamhälle där alla andra (eller åtminstone alla som har fel etnicitet) per automatik är brottslingar tills motsatsen kan kontrolleras.

Men som du överdriver! Det är ju bara ett leg. Vad har du att dölja!

Mitt mjöl är rent – jag är betydligt mer orolig för vad mjölnaren har för fel på sitt. Det är väl klassikern om att man inte ser vad som sker som är problemet som alltid med fascism. De vet helt enkelt inte riktigt vad fascism är och tror att det alltid kommer med skyltar, hakkors och manual. Att fascism nästan alltid dels kommer fram på demokratisk väg via populism och dels i små små steg som en liten lag här och ett litet juridiskt övergrepp där – det begriper man inte. Eftersom folk som tjatar om rent mjöl i princip bara har mjöl i sina hjärnor ändå.

Mer läsning:

8 tankar på “Nej polisen, ni ska inte kolla folks ID på det här sättet

 1. Rätta mig om jag har fel, men jag tolkade det som att poliserna menar att de kollar ID på ALLA som är misstänkta för brott, oavsett utseende och etnicitet. ”Begår något (sic!) ett brott så kan vi rapportera dem och för att göra det måste vi ha legitimation.” Poliserna känner sig utsatta och obekväma i att människor behandlar dem som om de vore själlösa och rakt igenom elaka när de bara gör sitt jobb. Jag tyckte att det var ett rätt intressant perspektiv på REVA-debatten och jag tycker att det är bra att de säger ifrån om de ser att stora delar av allmänheten har missförstått en viktig detalj i frågan.

  Poliserna i det här fallet hade ju inte ens ”sökt upp” de aktuella männen utan omhändertagit dem för att de bröt mot lagen (drack alkohol innanför tunnelbanespärrarna). Att en kvinna då börjar skrika på dem utan att veta varför poliserna sitter med männen och frågar dem efter legitimation är en arbetssituation som få (om några) arbetsgrupper skulle eller borde tolerera.

  Brasklapp: Jag har inte hunnit/orkat sätta mig in i alla detaljer i REVA-debatten, utan går på det jag har hunnit uppfatta och det här blogginlägget. Om någon tror att jag har missat någon viktig detalj, uppmärksamma mig gärna på detta! 🙂

  • vemvadhurvarfor: Det stämmer säkert – att det här handlade om något annat (fast jag betvivlar starkt att de kollar precis alla, oavsett etnicitet efter illegal invandring).

   Men som jag sa: Som man bäddar får man ligga. Det faktum att de också jagar folk som är oskyldiga på basis av etnicitet alena i tunnelbanan straffar nu sig på tex det här sättet, att folk i andra situationer angriper dem för det. Jo det finns säkert poliser som är missnöjda – men uppenbarligen är missnöjet inte större än att de hurtigt och alert jagar mörkhyade ändå. Polismakten bygger på förtroende, det bryter de genom att agera på ett sätt som bara kan ses som rasistiskt i slutändan.

   Här har vi en annan berättelse som visar just hur otrevliga de också kan vara. http://morenofederico.blogspot.se/2013/02/har-du-kopt-passet-pa-gatan.html Och man kan ju fråga sig hur många med invandrarbakgrund som stoppas som inte är bloggare eller journalister och inte får delge oss sina berättelser.

   • Ursäkta det sena svaret, har fullt upp med skola och annat just nu. Jag läste länken du skickade nyss och den storyn tyder helt klart på en problematisk rutin ifall den bara tillämpas på människor som inte ser ”typiskt svenska” ut. I det aktuella fallet så tolkar jag det som att poliserna bad om leg av precis samma anledning som de ber om leg ifall du har åkt fast för fortkörning, de ska kunna skriva en anmälan och rapport på det hela.

    Problemet med REVA, vad jag har lyckats uppfatta, är att man särbehandlar mellan två grupper: ”de med typiskt svenskt utseende” och ”de med icke-svenskt utseende”. De förra slipper dessa oannonserade legitimationskontrollerna i tunnelbanan, medan de senare utsätts för dem. Detta är självklart ett problem och leder oundvikligen till en känsla av diskriminering och ”vi-och-dem”-känslor.

    Mitt förslag på lösning, nu när poliserna uppenbarligen behövs för att upprätthålla våra gränser, skulle vara att de utvecklar något snabbare sätt att kontrollera legitimationers giltighet (någon borde kunna skapa en app till polisernas telefoner för detta som kräver lösenord från polisen för att komma åt ett register) och att de faktiskt kollar alla som de stoppar i samband med tunnelbanekontrollerna eller vad de än gör. Alternativet, om vi vill undvika diskriminering, är ju att de inte kollar någon varpå de misslyckas med sin arbetsuppgift. Självklart kan man diskutera om detta bör vara polisens uppgift eller inte, jag har själv inte tagit ställning i den frågan hittills. Men om de ska göra något så ska det göras utan diskriminering, och en kampanj kring ”Nu kollar vi leg på stan” hade kanske inte skadat så att folk vet att legitimation är bra att ha med sig.

   • Tja, om man nu öht ser det som ett större problem alls med illegala invandrare, vilket jag inte gör, så är en bättre lösning att förstärka tullen, så att färre av dem kommer in i landet. Kan inte riktigt alls förstå hur man öht ska se det som rimligt att folk med sydländskt utseende resten av sina liv, oavsett var de är födda, om det så är Bagdad eller Borås, ska förväntas presentera leg överallt på gator och torg.

    Det är helt oacceptabelt. Det borde vara den enkla utgångspunkten. Sen får man lösa det med det som orubblig grund.

 2. Det sker ju inte mycket kontroll vid gränsen längre, med EU och Schengen, så det är väl inte så märkligt att det får göras inom landet.
  Ska jag jobba med barn så måste jag lämna utdrag ur polisregistret. Det är väl aningen värre att misstänkas för att vara pedofil än illegal invandrare?

  ”övriga lär bara kunna anpassa sig med falska ID om det här blir trenden”
  Tja, bloggaren klagade ju just över att de var fräcka nog att kolla ID mot registret!

  Som alltid så är det lätt att klaga, men svårt att komma med alternativ. Visst vore det trevligt med amnesti för alla ”papperslösa”, men det lär väl bara leda till en ny tillströmning?

  • Ja det är lätt att klaga och svårare att komma med alternativ. Men i det här fallet står inte övergreppet mot mänskliga rättigheter (och lag) i proportion med ”brottet” att vara här utan uppehållstillstånd så jag ser inte riktigt att jag ska behöva göra det.

   Men för all del, en bättre lösning vore att skita i det helt. Någon större tillströmning tror jag inte lär ske, tullen lär fortfarande kunna stoppa de stora massorna, nu som då. Vi ska inte behöva misstänkliggöra en hel grupp av svenska befolkningen bara för att det finns illegala invandrare här. Och jämförelsen med pedofili haltar, eftersom det, tveklöst, är ett allvarligt brott, medans att någon befinner sig här papperslöst i regel inte lär skada någon öht, inte ens staten som abstraktion.

   Och en annan mycket viktig skillnad mot pedofili-kontrollen är att den är helt frivillig. Den som väljer att jobba med barn vet om att den kommer kontrolleras. Den som är mörkhyad och ska kontrolleras enkom för att den är mörkhyad – det är något helt jävla annat. Det är öht inte alls samma diskussion. Det är som att jämföra äpplen med luft.

 3. Skita i det helt? Jo, det låter ju seriöst!
  Skada? Tja, ekonomisk skada, ökad brottslighet, ökad arbetslöshet, dumpning av löner och rättigheter, ännu större integrationsproblem. Ska skola, sjukvård, boende etc. etc. betalas av ”staten som abstraktion”?

  • Kris08: Fantasier. Faktiskt.

   De här metoderna, att ge sig på folk på staden är inget man så här systematiskt har sysslat med tidigare inom polisen. Det är alltså ett relativt nytt fenomen. Innan det infördes hade vi knappast den dystopi du talar om och vi har knappast fått någon utopi efter det heller. Alltså är det du målar upp bara rena skräckfantasier.

   Inte minst för att man inte ens lyckas fånga några illegala invandrare så här. De håller sig betydligt mer undan i regel. Dystopin har vi om något fått nu, pga av dessa storebrors-fasoner. Och det är inget att snacka om faktiskt. Om du hävdar att du har rätt så måste du kunna belägga att vi hade mer problem med dessa ting innan med statistik.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s