Förvirrat om kondomer, rasism och afrikaner

Ibland blir texter bara helt igenom provocerande och märkliga. Ett exempel på det är Roland Poirier Martinssons text i Svd som handlar om ”hur påven hade rätt om kondomer”.

Eller så mycket om det handlar det inte, det handlar mer om hur fel alla som kritiserar katoliker och inte minst Påven har i sin kritik – hur dessa individer t om är att betrakta som ”postkoloniala rasister”. Det är alltså en rejäl bredsida som han skickar iväg från Austin Texas. En fruktansvärt förolämpande bredsida från någon som tagit sig en positition högt upp i moralens trädtoppar.

Man kan lätt låta sig bli provocerad av textens alla angrepp. Det är i princip en enda lång hattext mot det sekulära samhället. Det icke-katolska eländet där där folk kan tänka sig ha sex utan att vilja producera barn och med folk man inte varit gifta med sen 12 års ålder.

RPMs poäng är kort och gott konkret och stundtals outtalat att västvärlden är rasister som vill att afrikaner ska använda kondomer. Eftersom det antyder att afrikaner precis som västlänningar – eller ännu mer – ligger runt med allt och alla. I luckorna på hur hemskt detta sen är antyder han istället alternativet – att leva mer moraliskt. Det är t om västvärldens fel att AIDS sprids, eftersom vi påverkar afrikanerna i en sexliberal riktning. Någon egen sexliberalism finns alltså inte i Afrika enligt RPM.

Man måste alltså bygga upp en bild framför sig av vita kolonial-hen som kallas ”sexliberaler” som försöker få afrikaner att ligga runt med så många som möjligt och för att det ska ske försöker man få dem att använda kondomer. Kondomer som då enligt klassisk katolsk propaganda är att betrakta som två saker: Dels något som som sagt genom sin existens får folk att vilja ligga mer. Dels lurar in dem i en falsk trygghet och genom att de är helt opålitliga rent hållbarhetsmässigt sprider AIDS. Två klassiska påståenden som helt saknar koppling till världens samlade sexualvetenskapliga forskning – men ändå en populär åsikt hos dryga 1 miljard katoliker som hellre tror på sagor än fakta.

Det är svårt att få samman RPMs resonemang till en begriplig logisk text. Det hela verkar snarast handla om att de oskuldsfulla monogama afrikanska vildarna är så lättpåverkade av vita sexliberaler och att det krävs en vit, rejäl, katolsk monogam man med blick för världens orättvisor att hjälpa de stackars afrikanerna undan våra hemska sexliberaler. På något märkligt vis är hans ”white mans burden” mindre rasistiskt då… än när volontärer inom medicin åker ner och försöker bekämpa epidemin med ökade sexualkunskaper och preventivmedel.

Hur det kan vara mer rasistiskt att konstatera att AIDS är ett problem orsakat av oskyddat sex med flera partners i miljöer där HIV fått fäste, än att göra om afrikanerna till ett slags lättpåverkade ädla vildar – det är bortom all förståelse för mig.

Inte minst eftersom vi vet att det här med multipla partners är vanligt i Afrika enligt forskningen och inte alls är något vi lärt dem genom att visa upp kondomer. Kondomkampanjerna startade nämligen på 80-90talet när AIDS redan hade blivit ett problem i Afrika. Det där ”promiskuösa levernet” var alltså inget vita sexliberaler lärde någon – det behärskade de fint sen innan.

Det där med att ha fler partners än en i livet är en mänsklig egenskap som finns precis över hela världen – t om i de mest religiösa länderna inte minst.

Det stora problemet uppstår när missionärer inte bara predikar avhållsamhet – för det i sig är ju jättebra som stoppkloss mot smittspridning (de få gånger folk tar det till sig) – utan problemet uppstår när man istället börjar påstå dynga likt RPM, Påven och andra katoliker – att kondomerna får folk att vilja ligga – och är opålitliga. Det finns t om en faktoid som mer sansade människor gått på som lyder att just afrikanska kondomer är av undermålig kvalitet. Så spridda är vanföreställningarna om misärens Afrika.

Det hela handlar ju om sexualmoral och att katoliker av religiösa skäl vill få folk att leva enligt deras modeller – dvs i monogami där kvinnans huvudsakliga uppgift är att stå vid spisen och vara en barnfabrik – för kan de ta till sig det kan de snart ta till sig Jesus också.

Jag vet, en klischébild. Tyvärr stämmer den uppenbarligen med tanke på det hat personer som RPM uppvisar gentemot de som inte vill leva enligt katolska ideal. Det kulturella (själv)hat man ofta märker från socialkonservativt håll hos västlänningar gentemot den socialliberala sekulära västvärlden syns på många sätt. SDs och andra socialkonservativa partiers framgångar i Europa är några exempel på hur mycket hat mot fria tänkande människor det finns i hel och halvreligiösa sammanhang.

Så, känns det enligt mig helt igenom moraliskt ok att vi i västvärlden åker till Afrika för att lära dem om AIDS, preventivmedel och kondomer? Ja lite kolonialt är detta lärande beteendet kanske. En viss aura av bror duktig har det ju.

Men eftersom det delvis behövs eftersom riktiga rasistiska kolonialherrar och damer rest till Afrika och försökt få dem att buga sig för en vit Jesus och sprida lögner om preventivmedel känns samvetet helt ok ändå. Det gör ju trots allt nytta och reparerar en del av våra brister som vi orsakat dem. Man kan inte låta bli att få känslan av att RPM är som pojken som blev påkommen med näven i kakburken och reagerar med ilska över den skam han (borde) känna.

1 tanke på “Förvirrat om kondomer, rasism och afrikaner

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s