Asebeias lag – eller hur jag lärde mig att censurera mig själv för att slippa associeras med fel folk

2012 års mest tröttsamma retoriska trick alla kategorier var att om man skrev eller sa något, där en liknande uppfattning återfanns på Flashback, Avpixlat eller Aftonbladets kommentarsfält, då var man alltså en del av samma dumhet och ondska som totalt sett räknat återfinns där.

Guilt by association i sin renaste form helt enkelt. Dela en egenskap eller variabel, oavsett hur liten eller ens misstolkad den än är, med fel personer, och du blir denna person med detta retoriska trick.

Men så kan du ju inte tycka. Så tycker ju folket på Flashback…

Ja på Flashback finns det folk som t ex tycker att religioner och gudstro är påhittade fantasier och använder allt annat än välskrivna snälla ord för att beskriva vad de tycker om Gud, Jahve, Allah, kristna eller muslimer.

Jag som ateist och aktiv debattör mot religion blir således en Flashbackare med samma retarderade logik där Flashback likställs med att vara den officiella representanten för alla åsikter som yttras där. Har man en åsikt som råkar sammanfalla på något vis alls med Flashbacksåsikter, så åtminstone KAN åsikten DÄRFÖR vara dum att ha.

Självcensuren blir ett oundvikligt konsekvens som man måste tillämpa. Och så gör jag ofta. Även när jag anser att jag egentligen borde få lov att säga vissa saker – eftersom de råkar vara sanna. Ni vet det där som kallas verkligheten, den som finns där vare sig vi tror på den eller ej. Men som vi uppenbarligen kan låtsas om inte finns och också välja att inte tala om när den blir för känslig för vissa att hantera. Ibland är det klokt att inte såra, men det kan också gå överstyr och blir självcensur av frågor där man BORDE såra.

Samma haltande logik gjorde också att religionsdebatten blev mycket svag och märklig efter Breiviks illdåd mot mänskligheten. För när islam-hataren Breivik massmördade människor blev det genast helt omöjligt att på något sätt och vis alls kritisera islam som religion. Den humanist som ogillade att talibaner försöker avrätta skolflickor delar denna uppfattning med mörkerkrafter på Avpixlat, Aftonbladets kommentarsfält och Flashback där div ljuskygga personer yttrade just dessa åsikter. Ja, förvisso har den religionskritiska debatten åter normaliserats något, men fortfarande är just specifikt Islam ett område man tänker sig extra noga för innan man kritiserar. Självcensur helt enkelt.

Att dessa personer, som man associeras med på mörkerkrafternas och dårarnas hemsidor sen har mycket mer extrema och intellektuellt befriade argument och åsikter i samma frågor, det är inte så viktigt. Nej om du gillar färgen svart så är du fascist helt enkelt för så gör även Hitler…

Det här gällde även debatterna kring Tintin, Disney och Negerbullar… Har du synpunkter där du inte rättar dig i snäll-ledet och anser att dessa ting måste censureras bort osv för det fanns någon som tyckte det var unket och rasistiskt att dessa ting fick finnas kvar, så hamnar du direkt i samma kategori som ”flashbackarna”, eftersom de där också har ”samma” åsikt. Skitsamma att vi motiverar åsikterna utifrån helt olika anledningar. Man blir en flashbackare om man ifrågasätter Disneys beslut att klippa i sina filmer.

Jag är – innerligt less – på detta debattklimat där man kan avfärda folk på basis av vilka som ”tycker likadant” (när de oftast egentligen inte alls tycker likadant om du tittar efter hur man formulerar sig i helhet).

Jag är också trött på begreppet ”näthat”, inte minst eftersom det klumpar samman ateister med sverigedemokrater för att vi bägge med hård kritik råkar ifrågasätta nyttan av mer av religionen islam i samhället. Förra året såg sin beskärda del av anskrämliga artiklar där humanister och ateister motiv att ifrågasätta islam gång på gång kritiserades och ifrågasattes.

Att man ens ska behöva förklara de väsentliga skillnaderna till varför vi gör det som ateister, och att dessa faktiskt inte alls är samma som sverigedemokraternas, gör mig irriterad. Att SD gör det för att de inbillar sig att vi ser en demografisk invasion, medan vi ateister ogillar islam, för att vi ogillar ALLA former av förtryckande och fördummande religion – inklusive den kära svenska kyrkan – det verkar kvitta helt.

Nej, det gör mig bestört. Jag vill kasta något stort och hårt i huvudet på dessa jävla sammanklumpare för att se om det finns något där inne som KAN skadas eller om de bara är papegojor hela bunten.

Det brukar heta så här: Den som använder ord som ”politiskt korrekt” ”vänsterideer” och ”kränkt” kan man avfärda direkt i en debatt som att vara en av de där osnutna rasisterna på flashback. Det är en näthatare och ett troll man inte ska diskutera. Oavsett resten sedan. Den personen förlorar direkt.

Gott så. Kör på det om du vill och det gör dig lycklig och stolt som debattör. Jag har en egen variant på samma tema…

Jag skulle vilja använda samma sorts avfärdande guilt by association-retorik framöver så här: Den som säger ”Det där är en flashback-åsikt” har förlorat diskussionen direkt.

Vi kan också kalla det Asebeias lag, likt en parafraserad variant på Godwins lag: Den som tar upp flashback eller motsvarande ställen som argument mot eller för något i en diskussion med guilt by association har förlorat diskussionen.

Enkelt eller hur? Drygt också eller hur? Ja men välkommen till klubben av debattörer som stör sig på förenklade perspektiv och retoriska lekar om du inte gillade att bli kategoriserad och avfärdad på basis av irrelevanta associationer… Vi har plats för dig med kära offer för Asebeias lag.

Hur KAN man då kritisera känsliga frågor och känsliga ämnen utan att klumpas samman med dårskapet? Ja den som det bara visste. Givetvis hjälper brasklappar och tåtassande mycket. Men varför ska det ens behöva vara så i ett samhälle med yttrandefrihet… Borde det inte räcka med att man har rätt? Måste man ursäkta sig för att även några idioter råkar ha rätt de med?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s