Nej det är inget botemedel mot särskrivning

De senaste dagarna har en länk om ett botemedel mot särskrivning härjat på facebook. Flera vänner till mig har delat länken. I det stora hela handlar det om gammalt material och inget revolutionerande alls.

En grej – ett ord.

Det har vi hört förr.

Men det låter ju onekligen som en rätt bra lösning. Men som vanligt bör man alltid läsa kommentarerna innan man tar ställning och i det här fallet ifrågasattes lösningen med ett par giltiga motargument. För det första har vi redan en fullt fungerande regel som lärare brukar nyttja sig av och det är uttalsregeln. Den som gör att man med mycket lite träning kan höra skillnaden på ”fem hundralappar”, ”femhundra lappar” och ”femhundralappar”. Den är inte perfekt den heller, då man riskerar att sammanskriva ord som ”tillslut” och ”till slut”. Men då blir det mer frågan om språklig estetik än reella problem som den väsentliga skillnaden mellan ”lever pastejen?” och ”leverpastejen?”.

Kan regler, bra som dåliga hjälpas av olika minnesmetoder? Nja, jag betvivlar att det har någon större effekt på de som skulle behöva det. Det hela handlar snarast i alla viktiga exempel bara om att begripa varför, rent ryggradsmässigt från unga år, att särskrivningar nästan undantagslöst alltid är felaktiga enligt svenskt språkbruk. Kalla det muskelminne för hjärnan snarare än någon metod. Jag tror att de som talar om metoder rent allmänt mestadels predikar för de redan insatta.

Regeln är ju ”enkel”. Är det ett ord skall det skrivas som ett ord. Problemet är att få folk att förstå vad som är ett ord genom någon form av metod. Det är inte helt klart alltid utan små gråzoner finns. Eller grå zoner… Därför tror jag bara mer på repetition och åter repetition av det sen tidiga skolår.

En populär form av ursäkt kring det hela är att det är ett resultat av samtidens språkliga förfall. För 20 år sen talade man mycket om engelska språkets påverkan genom ärkeskurken MTV inte minst. För 10 år sen blev ordbehandlare som MS Word boven. Numera är skulden riktad åt autokorrigeringen i mobiltelefoner. Skulle du ha frågat en lärare för 50 år sen om en elev som särskrev så skulle svaret troligen varit ärligare och mer korrekt: För att eleven inte begriper.

Det intressanta här är att sammanskrivningsregeln (mig veteligen) är ett modernt påhitt från slutet av 1800-talet och början av 1900-talets större språkreformer. Om du reste tillbaka i tiden i konungarnas och hjältarnas rike och landade i 15-1800-talet så skulle du se ett språk som inte bara innehöll absurt mycket mer direkta låneord än vad vårt anglifierade språk idag gör (tyska, franska och latin i mängder som nästan gör texter oläsliga för oss som inte kan dessa språk) men också väldigt flexibla stavningar. Så värst korrekt och konsekvent med våra mått mätt var det då rakt inte.

Till detta innehöll det då också särskrivningar, i mängder, som helt kullkastar alla idéer om detta som ett modernt fenomen. Det är bara att starta med lite släktforskning så ska du få se hur illa gammal svenska i våra kyrkböcker är enligt våra moderna regler. Esteten i mig föredrar dock detta gamla anarkistiska språk med all sin frihet. Det är fullt möjligt att vi har haft faser i moderna historien då det hela regelmässigt efterföljdes bättre än det görs idag, men särskrivningar är inget modernt fenomen.

saerskrivningar

Bildkälla

3 tankar på “Nej det är inget botemedel mot särskrivning

 1. Tack för ett sansat och påläst inlägg i den hysteriska debatten om särskrivning!

  Hittade dock en liten språklig fadäs:
  veteligen -> veterligen.
  Ve och fasa! Vad hade hänt om jag inte hittat detta och kommenterat? 😉
  (OBS ironi. Detta är ingenting mot vad man förmodligen kan hitta på min blogg).

  • Hej Elin!

   Det finns väldigt lite att hymla om vad gäller min egen språkliga kompetens. Den kunde vara mycket bättre. Kanske är det därför jag också dras till den språkliga friheten från urgamla tider. Iag hvill stafva saa härr!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s