IR-bastu

Jag kom precis i bekantskap med något som kallas infraröd bastu. Som enligt förespråkarna är ännu bättre för hälsan än vanlig bastu… Nåja, nu tänkte jag inte diskutera så mycket hälsoaspekterna av bastubad, som påståendet om just infraröd bastu vs vanlig bastu. Här påstås nämligen många saker på ett felaktigt sätt. Vi tar direkt från hemsidan jag såg allt på vad de påstår.

” Hur fungerar en Infraröd Bastu?
Infrarött ljus är en form av ljus energi från solen, men på grund av dess längre våglängder, kan det inte ses av mänskliga ögon, som ultravioletta strålar. Den energi som erhålls från det är mycket viktigt och nyttigt för alla människor eller alla levande varelser i världen. En mänsklig kropp kan absorbera strålarna på grund av sin genomträngande förmåga. När strålarna in genom huden till vävnader, förvandla de från ljusenergi till värmeenergi. Genom denna effekt de djupa lagren av vävnad kommer att börja expandera och som i sin tur bidrar till en bättre blodcirkulation och värmen så produceras hjälper kroppen fri från kroppen gifter och metabola avfall genom att svettas. Dessa strålar kan inte  blockeras av syremolekyler och kvävemolekyler i luften så vågorna går in i kroppen direkt vilket inte skadar huden utan hjälper kroppen att kännas varm.”

Den solstrålning som träffar oss på Jorden mer eller mindre täcker hela strålningssprektrat, men merparten av det energimässigt hamnar från UV till det infraröda spektrat. Det är helt enkelt resultatet av vad en stor fusionsprocess som Solen är och ger ifrån sig till sin omgivning.

Infraröd strålning har längre våglängd än synligt ljus, men all infraröd strålning är för den sakens skull inte långvågig per namn. Det finns både kort och långvågig infraröd strålning och det är viktigt att förstå skillnaderna och vad det innebär mellan near IR och far IR. Även om jag inte kan eller tänker förklara skillnaderna mellan near och far inom elektromagnetism på en nivå som gör fysiker nöjda. (Skulle förövrigt någon fysiker läsa detta och hitta fel, mottages korrektur gärna, men såklart lite generat.).

Det som sker är förenklat att intensiv primärt (i jämförelse) relativt kortvågig strålning (Near IR) träffar Jorden och sen reflekterar Jorden tillbaka mer långvågig strålning (Far IR). En människokropp som träffas av solljus träffas alltså av en av atmosfären filtrerad mängd dos UV, synligt ljus och IR (i primärt near-spektrat, då Far-IR fångas upp på vägen av atmosfären). Samma människokropp utanför solens atmosfär skulle uppleva en helt annan dos av samma mängd strålning. Helt enkelt för att massor av energi reflekteras ut i rymden eller fångas upp av molekyler i atmosfären innan den når jordytan.

Den kortvågiga solstrålningen (near IR) blir mer långvågig värmestrålning när den åter lämnar träffade objekt, likt människor eller markytan (Far IR). Här är det lätt att känna värmen från objekten som strålar, medan det direkta solljuset i sig inte alls nödvändigtvis ger ifrån sig sensoriskt uppfattbar värme (tänk dig en solig vinterdag).

Det är därför som man inte på ett tillförlitligt vis kan mäta temperaturen med en vanlig termometer i direkt solljus. Teoretiskt sett mäter man då värmen på solytan genom atmosfärens filtrering och lite andra påverkande processer eller snarast hur varm termometern blir. Man skulle kunna tänka sig att den skulle kunna visa upp temperaturer på 5000 grader om den mättre near-IR korrekt, om det inte vore för att man helt enkelt inte kan mäta så med en vanlig termometer. Det resultat du får av en termometer i solljus är alltså omkringgivande långvågig strålning+den kortvågigas effekt på själva termometern, som alltså då styrs av vilket material den är av.

Det man därför måste mäta, som blir relevant, är temperaturen i materialet som värmts upp – med fördel då för oss luften, eller tex badvattnet. Det är därför som termometern måste finnas i skugga. (Helst utan för mycket påverkan av reflektioner från material som avger långvågig värmestrålning då också.) Mitt inne i en ljus trälåda långt från strålande material med fördel. Så ser mätstationerna ut i regel.

Så när tillverkarna av IR-bastuer snackar om hur den fungerar har de rört till det ordentligt med fysiken. De har bla ett energispektrum på sin sida som inte är korrekt då det inte tar hänsyn till vilken strålning som fångas av atmosfären och vilken som når Jordytan. Essentiellt för hela deras resonemang sen för hälsoeffekterna de utlovar.

infrared_spectrum

För det första strålar Solen mer än långvågig IR, det är t om det som är av minst betydelse för det som når oss på ytan. För det andra är det inte värmen av solljuset som värmer huden en solig höstdag, utan att huden blir uppvärmd av strålning i kombination med hur luftens temp runt känns.

Du har alltså inte olika värme ”i solljuset” en solig vinterdag och en stekhet sommardag. Du har egentligen öht inte alls relevant värme i solljuset, du har energi, som kan BLI potentiell värme. Du har olika vinkel och intensitet och exponeringstid och framförallt olika mycket uppvärmd atmosfär omkring dig som ett resultat av nämnda faktorer.

Det är inte motsvarigheten till vad en vanlig IR-värmare ger ifrån sig som kan värma vår hud, som vi känner när solen träffar oss. Det vi känner från en IR-värmare är långvågig strålning i med de längsta formerna av just långvågig IR-strålning, likt den asfalten en het sommardag ger ifrån sig (dvs far-IR). Eller helt enkelt bara den värme som finns i atmosfärens gaser i sig. Den vi känner även i skuggan så att säga.

En IR-bastu fungerar alltså inte alls som solljus. Den fungerar som stekhet asfalt. Det gör också att de övriga påståena om hur syre och annat inte kommer ivägen faktiskt inte stämmer. Tvärtom är det exakt vad de gör (eftersom syre tex är en växthusgas), även om det är helt irrelevant för effekten. Att de tar upp syre och vatten är inte bara pladder, det är felaktigt pladder. Tvärtom ökar ledningsförmågan mot din hud om den är våt. Det är därför som man svettas, något svett-experter borde veta tycker man…

Det brukar heta att en IR-värmare inte värmer luften i ett rum, utan objekten som finns i rummet. Det är en sanning med modifikation. Ge IR-värmaren lite tid så vibrerar även syremolekylerna. Anledningen att vi uppfattar dess värme snabbt är att vår hud är väldigt känslig för far-IR, då det säger åt vår kropp att ”akta dig, här kan du bränna dig på något varmt”. Då allt som man kan bränna sig på i ens omgivning just ger ifrån sig far-IR. Våra primitiva värmereceptorer i huden är inställda på just far-IR och inte på near eller UV-strålning.

Har då denna IR-bastu någon som helst bättre effekt rent värmemässigt än en vanlig bastu? Ja det är möjligt att den kan upplevas så eftersom den rimligen är effektiv på att stråla oss direkt. Men den, likt en vanlig bastu, ger ifrån sig samma sorts infraröda strålning. Det finns faktiskt ingen som helst relevant skillnad då det krävs mycket och annan sorts energikälla än måttligt uppvärmd metall för att generera near IR. Ska du uppleva en skillnad som är relevant rent strålningsmässigt är det inte mellan en IR-bastu och en ångbastu du skall välja mellan, utan mellan solljus och vilken bastu som helst. Först då får du relevant skillnad i strålningen. Bastuförsäljarna talar om hur skönt solljus känns. Ja det är riktigt, och det beror på att det inte innehåller några större mängder Far-IR, utan det är huden i sig självt som blir värmer upp.

Men vänta nu, hur vet du att en bastu med IR inte genererar near-IR i relevanta mängder då? Ja dels står det här. Dels hade det krävt en uppvärmning som är vida högre än vad du hittar i bastun – och så hade det inneburit att uppvärmningskällan lyst klart – alltså vitglödgas. Nu glöder det förvisso om alla IR-källor som vi gör, men för att relevant near-IR ska uppstå och inte bara massor av mer Far-IR krävs helt andra situationer än det vi ser i en sk IR-bastu. Allt som ger ifrån sig värme genererar near IR, men väldigt få saker gör det så att det blir relevant för diskussionen.

Hälsoeffekterna, oavsett strålning, torde vara ringa. Dels uppvisar inte folk som bastar mycket bättre hälsa än andra, utan det handlar mest om att det kan lindra symptom hos redan sjuka i diverse olika krämpor. Dels är det ju ganska tydligt att folk som trasslar in sig i begreppen om ljus, strålning och energier knappast lär vara de du skall rådfråga heller.

Referenser och vidare läsning i fältet: 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s