Lafferkurvor och fransmän

Varför ligger skattetrycket i de flesta länder på siffror mellan 30 och 50%?

Jo för att om du tar in mindre eller mer skatt än så finns det en risk att skatteintäkterna faktiskt minskar. Det är helt enkelt då du får in mest pengar som skattmas. Lafferkurvan kallas det och den är rätt så enkel att förstå om man tänker efter lite, oavsett ideologi.

Laffer Curve

Jag tänkte nu personligen på effekten man får av att överskrida maximum skattesats på Lafferkurvan. Ibland kan man undra om socialister inte begriper något alls när de seriöst tror att man kan höja skatterna hur mycket som helst utan att något negativt sker som uppväger effekten. Inledningsvis kan staten roffa åt sig en ökad klumpsumma pengar, men sen sker andra saker som snabbt gör den mindre.

Aspekter som är kopplade till detta är hur skatteintäkterna kan minska av att vi helt enkelt inte längre kan investera vidare som företagare. Pengar som skulle gått till nya investeringar, nya jobb på företaget äts istället upp. Vi har även effekten att om man inte kan tjäna pengar på att försöka, så slutar folk också försöka och då sjunker alla intäkter i samhället. Om det inte är lönt att jobba extra för att inkomsten då når en nivå kan det få folk att försöka hålla inkomsterna strax under, så att de på så vis tjänar mindre och det också dras in mindre skattemedel till landet.

Kort sagt. När man nu har infört 75% skatt på inkomster över en miljon euro i Frankrike, dvs man skattar de rikaste som det så fint heter, så skapar man oundvikligen ett system där jobben så småningom kommer minska, rika kommer fiffla mer med skatter eller fly undan landets skatter helt och fler och fler fransoser kommer behöva leva på bidrag, finansierade av skatteintäkter som möjligen inledningsvis stiger, men som sedan kommer sjunka och sjunka och sjunka till man åter får fattningen åter och sänker dem till det något som närmar sig Lafferkurvans optimum.

Allt annat vore ofattbart. Ja fast om man då ändrar på verkligheten och skapar sig en egen asymmetrisk Lafferkurva så försvinner ju problemet… Lite så har man gjort i Frankrike. Rena ideologiska önsketänkandet troligen, men tidens tand får utvisa med Frankrike som exempel.

512px-LafferCurve.svg

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s