Därför är Sverige ett av världens mest sekulära länder

Hur mäter man hur sekulärt ett land är? Finns det ett diagram där man ens kan tala om noll till hundra procent sekulärt?

Det känns onekligen som att själva frågorna kring det sekulariserade vs det icke sekulariserade är fyllda av källkritiska problem. Här kommer min uppfattning i frågan.

Enligt de flesta framställningar är Sverige ett av världens mest sekulära länder. Vi hamnar alltid bland topp fem länder. De kriterier som undersöks då kretsar kring frågan ”hur viktig är religionen i samhället för dig” – och så utgör detta svaret som man sedan kombinerar med antalet religiösa institutioner som är offentliga, antalet ateister och antalet medlemmar i religioner.

Det blir väldigt vagt måste jag nog säga. Det känns inte riktigt som att vi har ett enkelt diagram framför oss alls.

Sverige är ju till att börja med långt ifrån världens mest ateistiska land. Endast omkring 23 % ser sig som ateister (eller ”icke troende på högre makter”). Ungefär lika många som anser sig vara kristna. En grå massa av folk som ”tror på något” finns däremellan. T om länder som Frankrike har fler ateister (33-40% enligt undersökningar).

Och den senaste tidens debatter belyser en annan viktig sak: Nämligen greppet religiösa ceremonier och traditioner har om vårt samhälle. Skolavslutningar, dop, bröllop, begravningar och en rad andra riter i det offentliga rummet där kyrkan har stor roll. Att det är ett arv från statskyrkan är ju självklart. Men vad säger det om hur sekulariserade vi egentligen är? Jag tror faktiskt inte – hör och häpna – att det säger så mycket alls.

Sverige är nämligen något annat också, och det är landet som skapade stora delar av den moderna liberalteologin. Dvs mjukare former av tro där dogmer och fundamentalism ogillas och man nästan tolererar vilken liberal tro som helst, t om ateism inom sina led.

Det måste vara väldigt unikt. Visst kan kyrkan agera vakthund åt konservativa åsikter ibland i jämförelse med annat i samhället, men i jämförelse med hur kyrkorna är i andra länder får den svenska, fd statskyrkan, ses som väldigt väldigt progressiv och liberal. Så liberal att den ofta definieras som agnostisk/deistisk, snarare än teistisk om man bara tittade på de stora liberalteologiska inslagen. Vi bjuder in imamer som anställda, viger homosexuella osv. Det är rena hippiefesten om en fundamentalist skulle definiera saken.

Det gör helt enkelt att när svensken ”av tradition” har dop i kyrkan eller konfirmerar sig så ÄR det av i princip sekulär tradition vi gör så och inte av religiös övertygelse.

Jag vet att många kristna inte vill erkänna att så är fallet, och att det snarare visar att folk egentligen är rätt religiösa, men det finns ett rätt enkelt bevis på att mäta hur religiösa folk egentligen är och det är att titta på hur tomma våra svenska kyrkbänkar är när man inte längre definierar det som en tradition.

Svenskar går till kyrkan för dop, bröllop, konfirmationer, begravningar och när skolor får för sig att man ska avverka ceremonier där. Vi besöker också dem av kulturella skäl (som jag själv, som är historiskt intresserad av medeltida byggnader).

Men det här med att gå till gudstjänster ”på vardagen” är något som allt färre gör ens av tradition längre.

Traditioner, DET kan vi vittna om är väldigt viktigt för svenskar, inte minst när vi tycker att de verkar hotade. Då genast talar vi massor om hur viktiga de är, utan att vi brydde oss ett jota om dem innan.

Jag tror nyckeln till att förstå Sverige som ett väldigt sekulärt land, kanske ett av de mest sekulära, ligger kring dessa ting. Dels har vi en rätt stor del ateister och en väldigt stor del ”odefinierade” och därtill en liten del uttalat troende. Dels är traditioner väldigt viktiga för oss, inte minst när vi ser dem som hotade och känner oss otrygga. Dels är religionen i sig väldigt sekulariserad i vårt land. Svenska kyrkan är nästan själva definitionen av liberalteologi och fundamentalisterna väldigt få till antalet. Kombinera dessa ting och du har variablerna för grafen som visar hur sekulära Sverige är.

Sen kan man mäta sekularisering på andra vis också. Länder med tydliga regler mot religion, eller som saknar kollektiva traditioner i religiösa miljöer men där religionen som finns är mycket mer konservativ, måste mätas på andra vis.

Ingen global metod som kan inkludera alla länder finns att mäta alltså. Men man kan ändå bedöma nivån på sekularisering ganska bra.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s