Öppna gränser

Centern öppnar upp för att Sverige borde ha fri invandring, dvs öppna gränser. Jag blir lite kluven av detta själv. Jag vill tycka att det är helt igenom positivt, men jag kan inte.

Jag vet helt enkelt inte hur det skulle fungera och blir skeptisk när Centern bara struntar i att vilja diskutera det hela utan att på sociala medier likställa meningsmotståndet med främlingsfientlighet. Det gör mig irriterad.

Då har man uppenbarligen inte tänkt genom det hela så djupt och sysslar med populism istället. Försöker rida på någon slags antirasistisk våg där alla som inte är med är mot och kan klumpas samman och centern kan framställa sig som det mest liberala partiet – och därmed alla andra reaktionära eller trögkonservativa. Centern vill tydligen bli det mest liberala alternativet i riksdagen, på gott och ont. Jag luktar valfläsk.

Jag har själv uttalat mig positivt för det, men jag har också varit medveten om att vi inte vet vad det leder till och inte ägnat det så mycket tanke, förrän nu då.

Enligt kapitalistisk teori kan det vara positivt, eftersom en fri marknad med fri rörlighet innebär att allt optimeras och svinnet blir minimalt, precis som kostnaderna. Men det kräver ju att massor av saker ändras för att det ska funka. Man kan inte ha LAS som hindrar flexibiliteten. Man kan heller inte ha tullar som hindrar handel för då får vi nog SDs skräckvisioner av tältläger med arbetslösa. Man kan helt enkelt inte bara öppna gränserna, utan att först ändra på massor av saker, även om man förespråkar det.

Ett gyllene faktum är att i en fungerande ekonomi är varje människa en ekonomisk vinst. Dvs den drar in mer pengar än den kostar. Ungefär 1.7 miljoner kr livet eller vad jag läste en gång… Så antalet svenskar är inget problem i sig. Det är bara bra att vi blir fler tillväxtmässigt. Rent ekonomiskt förenklat i a f.

Det här med att arbetslösheten automatiskt ökar ju fler vi blir är ren och skär ignorans. Jobb finns inte i en färdig kvot likt det var i merkantilismen eller medeltidens skråsamhälle  utan skapas fritt proportionellt till hur många vi är – t om i Sverige.

Ju fler vi är – desto fler jobb skapas. Vore inte så fallet så skulle ju arbetslösheten vara enorm i länder med fler invånare än Sverige, bara för att de är fler. Så är inte fallet. Arbetslösheten är tvärtom lägre i många länder i världen där befolkningen är högre. Den samtida ekonomiska krisen åsido, men så är det. Faktum är att befolkningsökning är ett måste för tillväxt.

Men det finns fler aspekter än förenklad ekonomisk teori. Sverige är inte ett vakuum som bara kan fyllas på utan eftertanke. Här finns ett samhälle med kollektiva värderingar, inpräntade i lag inte minst. Den som kommer hit gör bäst i att acceptera det mesta av detta om den inte vill bli segregerad. Och när vi har fått stora massinvandringar, som tex i början av 90talet från exjugoslavien, har det lett till integrationsproblem på platserna som tog merparten av nykomlingarna. En process som sen tar en generation för att integreras. Dvs tid krävs alltid för att nykomlingar ska bli bofasta så att säga. Bara se på hur denna princip lite lustfyllt är en del av mentaliteten i många sammanhang. Man brukar säga att man inte är en riktig Stockholmare om man inte kan spåra sin släkt 5 generationer bakåt på platsen. Det brukar även alltid sägas av öbor, att ingen inflyttad någonsin kan bli en öbo, hur länge de än bott där, utan man måste vara född där. Allt sagt med humor, men också med allvar. För integration är inte något som bara sker – det kräver alltid tid.

Vad skulle flera miljoner nya medborgare kunna innebära? Ja inte är integrationen problemfri inte. Vi skulle garanterat få se rejält med kulturkrockar av de negativaste slagen – och ju fler immigranterna är, desto mindre viktigt kanske de tycker det blir att ta seden dit man kommer, utan snarare ta med sig seden dit man kommer. Dvs man ställer krav på att få fortsätta leva livet som man gjorde innan man flyttade, även om det strider mot lagar i vårt land.

Alla är nämligen inte egentligen intresserade av att anpassa sig till nya länder. Inte inledningsvis åtminstone. De flyttar nämligen inte nödvändigtvis dit för att de vill bli en del av kulturen, utan för att de kanske flyr från något, eller drömmer om något annat som finns här, som tex jobb.

Det gäller inte minst oss själva. Hur integrerade är svenska pensionistan vid Costa del sol i det spanska samhället tex? Inte alls. De lever i princip i inmurade ghetton. Hur integrerade i sekulära värderingar skulle 1 miljon nya islamister bli då tror ni? Inte för att jag förutsätter att alla nykomlingar skulle vara islamister, men det är urbota naivt att tro att alla som flyttar hit är intresserade av att integreras kulturellt.

Ekonomiskt ser jag möjligheter i fri invandring, och det är även en tilltalande tanke humanistiskt. Men integrationsmässigt ser jag tyvärr inte hur det skulle fungera alls och det är såpass viktigt att jag därför måste ge tanken på öppna gränser tummen ner.

DN AB

1 tanke på “Öppna gränser

  1. Kan bara beskrivas som löjlig populism! De ska tydligen fylla upp den avfolkade glesbygden är det ”tänkt”. Vad de ska syssla med och vem som ska betala dem har man tydligen inte funderat närmare på…

    Det ständiga flödet av dumheter och lögner ökar ju bara misstron mot politiker och media och hjälper naturligtvis SD. Aftonbladets löpsedlars ”ras för SD” visade sig vara 1,5 % (inom felmarginalen) och i SIFO hade de gått upp lika mycket…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s