Ateofobi

Ibland är det lite komiskt när kristna eller muslimer talar om stygga ateister som förföljer dem. Men oftast är det bara ett tecken på en extremt irriterande verklighetsfrånvänd världsbild där självömket, offret, står i centrum. Det är kanske inte så konstigt det gör det när det kommer till tex kristna. De talar ofta om hur de har förföljts genom historien (desto mindre om att det nästan alltid har varit av andra kristna). Det är ju också en del av den kristna ideologiska självbilden.  Man är offret så som Jesus offrade sig. Allt handlar om att vara underdogen som inte har något och som offrar allt. Kameler genom nålsögat vs rika in i himmelen. Martyrer. Kort sagt: Offret är idealet. Det är per definition jobbigt att debattera med folk som letar efter argument som stöder den här bilden…

Runt om i världen förföljs alla möjliga religiösa grupper. Även kristna, trots att de utgör kanske 2 miljarder individer så är de bra på att lyckas bli förföljda minoriteter världen runt. Ibland på allvar, men som i fallet med när det talas om sånt i Sverige när Sturmark eller Grepe angripit skolavslutningar i kyrkan; bara ömkligt trams.

Ingenstans i världen är det olagligt att vara kristen. Att de förföljs ändå, inte minst i delar av den muslimska världen fråntar inte det faktumet. Det sker utan statens goda samvete. Det samma gäller muslimer. Ingenstans i världen står en enda negativ lagtext om islam. Inte någonstans är det olagligt att följa Muhammed öppet. Farligt javisst, för det finns alltid förtryck och intolerans.

Om vi räknar bort mindre småreligioner i diskussionen så finns det bara en enda större livsåskådning i världen (mig veteligen) som är olaglig att öppet erkänna, än mindre försöka sprida till andra, och det är ateism.

Nu är ateism ingen lära, än mindre en religion, men man kan ändå försöka få andra att ifrågasätta sin religiösa tro som en slags aktivitet kopplat till ateismen, dvs ateism blir i praktiken ett ifrågasättande av andra trosuppfattningar. Men det är alltså något du alltså inte alls får på speciellt många platser alls. För gör du det finns det hädelselagar i massor av länder som sätter stopp.

Dvs i praktiken talar vi kanske 40-talet länder i världen, där du som ateist gör klokast i att aldrig säga något om saken och flera till där religion är så pass normativt att negativa ord om religiösa trosuppfattningar farliga att yttra. Ateism är inte direkt olagligt i alla dessa 40talet länder med särskilt skydd för religioners känslor, men eftersom man har hädelselagar så blir det konkret olagligt att ifrågasätta religiösa dogmer och det gör livet som öppen ateist omöjligt att leva.

Men som sagt, det finns 7 lite mer speciella länder än de andra med hädelselagar, där det inte bara är frågan om olagligheter eller krumbuktningar kring hädelse, utan där det faktiskt kan leda till dödsstraff på att öppet ifrågasätta en Guds existens (och den guden är alltid Allah, vi behöver inte låtsas som annat här). Det är mycket olämpligt att här uttala sig som ateist, än mindre motivera det.

Dödstraff alltså. Nästa gång någon kristen talar om hur hårt de säger att de har det i Sverige när de blir bortgjorda i debatter, så kan man ju påminna dem om att deras spik i foten är rätt unken jämfört med hur det är för ateister världen över…

Det är i princip nästan bara i en handfull västerländska länder som du kan vara säker på att du kan säga att Gud är löjlig fantasi och komma undan det hela helt utan risk för åtal. Du kan det även i några fler länder rent juridiskt, men där är istället religionen så normativ att du blir en social paria. Ta USA tex på den punkten. Ateism är så otänkbart att under en procent av de tillfrågade i en undersökning kunde tänka sig en ateist som president… Så normativt att den som inte vill hålla handen i bön vid ett bord i Texas när det skall ätas BBQ gör bäst i att ha snabba skor och en laddad bössa hemma

Jo jag vet. Ateister har det rätt fritt och bra i ett par rika västländer. Privilegierade kanske t om är rätt ord. Men hur man har det som svensk är inte frågan nu. Sverige är ett betydelselöst litet land med minimal befolkning. Frågan av relevans är hur man har det som ateist i resten av världen…

Ingen sorts systematisk förtryckande förföljelse är ok av någon. När kristna kyrkor bränns i Egypten eller byar med muslimer dödas av arga hinduiska nationalister är det något som är djupt fel. Det är alltså inte att förringa verklig förföljelse av andra religiösa som jag nu skriver detta, utan för att ge lite perspektiv och proportioner.

Ingen av dessa nämnda stora religiösa tillhörigheter är åtminstone olagliga någonstans (vad jag vet, jag kan ha missat något exempel, även om det inte lär ändra mycket av min poäng kring vilka det är som är förföljda och vilkadet är som förföljer). Det är den stora gradskillnaden här…

Ateism är belagt med dödstraff i flera länder och i praktiken olagligförklarat i massor fler till genom hädelselagar och det är supernormativt med teism i hundratals. Sluta böla om ateisters förtryck av kristna kring vid skolavslutningar i kyrkan liksom… Det är ju inte ens en religös rit som ifrågasätts där, utan en sekulär i kyrklig miljö(!). Perspektiv och proportioner för helvete.

atheism-mapkey2


Läs mer:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s