Nobeldagen borde givetvis bli officiell helgdag

Vi har inte en enda liten dag i svenska kalendern som är ”röd” för att hylla våra framsteg, förbättringar och bedrifter som människor. Vi har ju trots allt gjort enorma sådana.

Inte en enda dag om vi räknar bort 1e maj som numera mest är en ideologiskt nersmutsad och märklig nostalgitripp för socialdemokraterna och deras gillande av sina forna bedrifter mer än något som speciellt bred betydelse där alla kan känna sig delaktiga. Den är ganska exkluderande och inte direkt inkluderande. Inte för att jag nödvändigtvis vill ta bort 1e maj. Nej det finns betydligt märkligare helger som har röd status än idag så att säga…

Pingst t ex. Varför har det status som helgdag år 2012? Det är faktiskt pinsamt i ett sekulärt samhälle där man åtminstone skall begära en folklig eller samhällsmässig koppling till allt som har helgstatus.

Fråga 100 personer på gatan varför vi firar pingst och du kommer inte få många rätta svar. Pingst är en sån helg som de flesta får googla sig fram till rätt svar på skulle jag tro. Jag själv har läst religion på universitet och diskuterar religion varje dag. Jag fick googla på det nyss för att vara säker på att jag mindes rätt. Så vagt är det. Så ofirat är det av folk att ingen utanför kyrkobänkarnas mest ihärdiga uppvärmare har koll. Det är en väldigt passé helg för alla utom de 15% som är aktivt religiösa kristna. Den exkluderar alltså 85% av befolkningen då den bortsett lite bröllop och dopsfirande är en helg utan folklig förankring.

När det kommer till helgdagar så anser många humanister och ateister att vi istället för officiella sådana borde ha en pott som vi fick själva fördela. Samtidigt som jag kan sympatisera med tanken finner jag den också helt orealistisk rent praktiskt. Jag tror inte det är en speciellt bra idé för samhället av flera skäl värdiga en egen bloggpost. Tex säger humanisterna att det är dåligt med skolavslutningar i kyrkan, eftersom de som inte kan besöka en kyrka då aktivt måste ta ställning och markera sitt beslut så att alla ser det. Killen som är Jehovas vittne får en jobbig dag.

Precis exakt samma sak skulle vi då få se med en egen pott av dagar. Folk skulle tveka kring att exponera sina helgdagar för andra, för att de kanske inte vill skylta med vad de finner viktigt. Ateisten på det kristna företaget i Jönköping kanske skulle tveka att våga säga att den vill vara ledig samma dag som Darwin fyller år.

Nu kan man förvisso inte alls välja det som det är idag, men om man har chansen så tror jag att man oundvikligen då hela tiden kommer råka ut för tillfällen där man måste förklara sig för andra i sina beslut.

Nej bättre att demokratisera befintliga helger och se över vilka som har folkligt stöd och vilka som kan tänkas få plats istället. Jag tror och hoppas att folk skulle uppskatta en dag som hyllade konkreta bedrifter som gjort livet bättre för mänskligheten är att föredra framför någon av alla de dagar där den osynlige guden från mellanöstern hyllas… Jag tror att pingst skulle stå sig rätt svagt mot Nobeldagen, en dag då vetenskap, litteratur och fred hyllas – för allt annat vore smått märkligt i ett land där under 15% ser sig som aktivt troende och kristna. Visst kan man ha reservationer kring prisernas vinnare ibland, men i det stora hela är det positiva så enormt övervägande det negativa med prisvinnarna om man lägger fokus på vetenskapspriserna att det inte finns något att snacka om. Inte heller finns det väl någon annan dag på året som bättre symboliserar mänsklighetens vetenskapliga framsteg än just Nobeldagen, även om det givetvis finns fler positiva kandidater.

Nobel var svensk och hans pris rankas som det finaste av utmärkelser man kan få på vår planet. Dess status och betydelse går långt utanför vetenskapliga kretsar och det är därtill en hävdvunnen historia redan som det är. Ingen dag är bättre lämpad för en ny svensk helgdag.

nobel-medal

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s