Klimatfrågan 2012 behöver inte vänner som det här…

2012 kommer troligen (sist jag kollade iaf) gå till historien som det år med högsta globala temperaturer och med minst uppmätt istäcke i Arktis under uppmätt tid. Det har helt enkelt aldrig varit så varmt sen vi började föra noggrann statistik och det har troligen heller inte varit varmare de senaste 3000 åren än det är nu. Man får nog go tillbaka till klimatoptimum under mesolitikum/neolitikum för att matcha det. T om enskilda händelser som orkanen Sandy tros kunna tillskrivas uppvärmningen nu.

Det här med att vi ser en global uppvärmning verkar allt mer troligt helt enkelt och den mänskliga faktorn som orsak svår att ignorera. Inte ens lokalt ovanligt kalla temperaturer kan påvisa något annat, eftersom dessa lokala köldanomalier, så som tex vintrarna 2009-10 och 2010-11 beror på atmosfärsfenomen som av allt att döma i sin tur beror på att jetströmarna ändrar riktning pga en avsmältning av isarna i norr och en allmän ökning av havstempen. Det lärde oss att det fanns massor av okända negativa feedback-fenomen i klimatförändringen. Något jag personligen har talat mycket om sen jag läste meteorologi.

Man kan också se hur allt fler av de mest hängivna klimpatskeptikerna har börjat erkänna att det kanske inte alls var så normalt som de och deras vänner i kol och oljelobbyn ”trodde” från början. Politiskt är frågan dock död och det finns väldigt få verkliga incitament att göra något åt saken (eftersom det inte är så lätt att göra något åt saken utan att vi skadar oss än mer med fattigdom och ökade konflikter som ett pris), men vetenskapligt råder det så gott som total koncensus numera och även jag har börjat lämna alla inslag av skepticism bakom mig, helt enkelt eftersom fakta talar sitt tydliga språk.

Detta till trots är de mest tjockknackade och gapigaste klimatskeptikerna fortfarande i livet och varje dåligt skriven artikel skriven för att väcka mer sympati i klimatfrågan stjälper mer än den hjälper eftersom dessa tigger om att bli slaktade. Så här ska man tex inte uttrycka sig:

”If you’re 27 or younger, you’ve never experienced a colder-than-average month-”
Rubrik i den här artikeln: Källa.

Lusläser man artikeln och det som de refererar till så inser man att de talar om ett globalt genomsnitt. Då blir plötsligt rubriken helt bedrövligt sensationslysten och faktiskt direkt felaktigeftersom den de facto talar om vad folk, alltså individer, inte Jorden globalt sett, ska ha upplevt och inte upplevt. För regionalt och lokalt har vi haft gott om kallare-än-normalt-månader de senaste 27 åren. För oss i Norden var det inte minst så under december 2010 som tillhör något av det kallaste vi sett och uppmätt här. Så jo, vi är många som upplevt en månad med kallare-än-normalt-temperaturer i genomsnitt. Och det handlar inte alls om anekdotbevis heller, utan om fakta som man kan läsa om på vilken klimatdata-sida som helst. Tex SMHIs

SSD SSD AB

2 tankar på “Klimatfrågan 2012 behöver inte vänner som det här…

  1. Det har nu kommit in tillräckligt många inlägg för att jag ska känna tillräckligt med hopp för att säga: ”Välkommen tillbaka! Jag har saknat din blogg.”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s