Den skånska främlingsfientligheten

Som skåning blev man ju inte direkt förvånad över SDs framgångar i förra valet. Och blev man det som skåning, ja då levde man troligen i en demografisk bubbla utan kontakt med folk i gemen. Snarast blev jag förvånad över förvåningen om något men inser att det rimligen beror på att det finns två sidor av en bubblas vägg där ingen nödvändigtvis ser mer in eller ut än den andre. Jag har inte nödvändigtvis bättre kontakt med folk som lever i elfenbenstorn än de har med folk som lever utanför så att säga.

SD är ju ett sånt där parti som får mycket röster på vissa håll, men desto färre på andra ställen. Skillnaden är stor precis som den är för alla partier. Man har sina starka och svaga fästen. V kammar inte direkt hem storkovan i Vellinge (0.9) och M har föga att hämta i Överkalix (8.9). På vissa platser kan man namnet på de fåtalet som ger ett visst parti rösterna. På andra platser känner man ingen som röstar annorlunda än en själv.

Bubblorna är många och olika och beror oftast på enklare variabler som ekonomisk demografi. Men SDs framgångar är inte riktigt lika enkla att mäta…

Har man likt mig vuxit upp och levt i miljöer ute på den skånska landsbygden så vet man precis hur främlingsfientliga mer eller mindre alla är där. Rasistiska är fel ord att använda. Alldeles för starkt och använder man det urvattnar man det. De är inte aktivt rashatande på något sätt, utan hyser en stor portion skepticism och överdrivna fördomar om invandrare helt enkelt. Vi snackar heller inte otrevliga människor. Vi snackar vanliga människor. Den här märkliga situationen där folk som röstar på SD framställs som konstiga unikum – den får nog övriga ta och börja att släppa snart för den börjar bli tröttsam.

Det intressanta här är att detta inte är något nytt. När invandring öht blev en fråga i Sverige under 70-80talet så höjdes det här skeptiska röster. I Sjöbo fanns det ett lokalt parti vars framgångar helt baserades på populism kring invandringen som ett problem för kommunen. Liknande röster har hörts i mer eller mindre alla skånska samhällen under hela mitt liv.

Men om man då tar bussen till Lund så möter man en mycket mer tolerant attityd. Fortfarande har partier som SD ett fullt mätbart stöd, men skillnaden syns. Istället för 15-20% av rösterna som var rätt så vanligt på en del platser, så snackar vi kring 5-10%

Fortfarande allt annat än marginellt med andra ord. Vi talar alltså om en 1000årig centralort i Lund med enorm historia kring resande besökare, inte minst i form av 400 års universitetsliv. En ort som demografiskt kan uppvisa en av de mer akademikertäta befolkningarna i Sverige. En bildad och internationell liten stad.

Detta rimmar illa med förklaringen på SDs framgångar som framförs i media överlag och av andra partier. Inte minst vill folk på vänsterkanten göra om detta till något som har med kunskaper och bildning att göra. Är man fördomsfull, så är man per definition okunnig så att säga.

I detta finns mycket logik. Det förklarar också garanterat massor av procentsatser. Men det kan liksom inte förklara allt. Är folk i Tomelilla där SD fick 14.5% av rösterna MINDRE bildade eller kunniga än folk i Falköping i Västra Götaland där SD ”bara” fick 7.8%?

Jag ser ingen större anledning att tro det faktiskt. De här 7-10% som SD får mer i skåne än på andra ställen måste förklaras av något annat än bara att skåningar skulle vara mindre bildade.

Min personliga teori handlar mer om att det troligen beror på andra saker än bildning. Bildning och fördomar går inte nödvändigtvis hand i hand. Ta stödet som nationalsocialisterna hade bland studenter och akademiker i landet under 1930-talet. Idag obegripligt med våra värderingar. Och ingen annanstans var nazismen starkare än i lärostaden Lund.

Det hänger liksom inte samman. Fler variabler krävs. Jag tror att skånes unika histora och läge geografiskt spelar roll. För samma resultat som vi ser i Skåne ser vi mycket mer av i centraleuropa. Tyskland, Polen, Frankrike, Holland osv… Här finns en mer djupt rotad främlingsfientlighet och skåne är det svenska landskap som kulturellt och geografiskt ligger närmst dessa.

Vad beror denna mer europeiska mentalitet på då? Ja det kan ju mycket väl vara så enkelt att århundraden av krig, erövringar, plundringar och annat skit har satt sina spår i den gemensamma kulturmentaliteten. Staten har kanske känts som en avlägsen förtryckare som bara existerat som en plåga och beskattare som sedan inte gjort någon nytta i retur. Jag tror helt enkelt att främlingsfientligheten står i direkt proportion till hur distanserad man känner sig till överheten.

Det gör också att rösten på SD mer avspeglar politikerförakt och missnöje med det som sker eller inte sker i Stockholm än det avspeglar bildningsnivåer.

Men distansen till huvudstaden i sig räcker inte. För då skulle SD ha starka röster även i Norrlands småbygder där avstånd till sthlm och bildning är likvärdig den ute på skånska slätten.

En väsentlig skillnad mot Norrland är istället historien. Skåne, med slott och herresäten har erövrats och plundrats i mer än 1000 år. Norrland har knappt ens haft mätbar befolkning i 100…samer inräknade då faktiskt. Den skånska lokalpatriotismen är också välkänd. Än dröms det våta drömmar om snapphanar som slåss för Skåneland om man så säger. Och när Arlamjölk började säljas fick flera affärskedjor nästan slå igen… och åter börja sälja Skånemejerier. Skåne betyder mycket för skåningar. På ett inte alltid helt klokt eller sunt vis 🙂

Samma personer som talar väl om Skåne som vara nästan en egen stolt nation kan sen paradoxalt nog ge sin röst till SD. Skulle tro att stödet på inga vägar alls är mindre hos skånepatrioter än det är hos andra. Tvärtom. Och det är ju så absurt… Ett parti som endast talar om nationalstater som homogena enheter och där sån här lokalpatriotism – ärligt talat – inte har något att hämta alls. Men eftersom lokalpatriotiska partier i Skåne i regel har styrts av tokiga gamla pensionärer, så har deras framgångar i val varit ringa. SD har, trots grundläggande inkompabilitetsproblem med detta, kunnat ta dessa röster som en vuxen tar en glass från ett barn.

Så receptet som förklarar SDs framgångar i Skåne kan nog beskrivas som följande:

 • Grunda med en stor klick taskig och distanserad relation med staten i nutid
 • Sätt till 1000 års historia av erövringar och liknande och den där statsrelationen blir ännu bittrare i smaken.
 • Tillsätt små bitar finhackade inslag av centraleuropeisk xenofobisk bondekultur som inte återfinns i resten av Sverige.
 • Bräsera allt i politikerförakt som mer handlar om vad man är emot än vad man är för.
 • Krydda med bristande bildning, populism och extremt försvagade arbetarrörelser (varifrån kärnväljarna till SD kommer)

…och den skånska SD-soppan börjar bli fullt begriplig trots logiska brister. Inte förrän politikerna i Sthlm börjar förstå hur skåne och skåningar funkar, så kommer de lyckas med att kunna få över SD-röster till sina gamla etablerade partier igen. Om den öht kommer det. Jag tror att SD, trots dagens stora ”nyhet”, att SD hyser främlingsfientliga ungtuppar (mind=blown verkligen) så sitter de säkert i all överskådlig framtid. De kommer bli Sveriges tredje största parti i konkurrens med MP. Det är bara en tidsfråga. Inte förrän du förstår hur och varför folk som röstar på SD röstar som de gör har du chans att ändra något faktiskt. Bildningsfrågan i detta – är alltså av vikt åt bägge håll. En lektion i ”Skåne” är vad många ögonbrynshöjare skulle behöva.

Tyvärr till framgångarna här skall jag tillägga. Som sekulär ateist och socialliberal är deras konservativa politik på alla sätt och vis en antites till mina värderingar. Jag skräms mycket mer av deras syn på hetereonormativa protestantiska kärnfamiljer och det goda homogena fosterlandet som en lösning på alla problem än jag skräms av att de är främlingsfientliga. Xenofobi har jag levt med hela mitt liv och är luttrad på den punkten så länge den inte övergår i rasism. Jag vet, jag blir säkert en del av problemet med att jag inte aktivt tar ställning mot SDs främlingsfientlighet. Men för mig finns det mycket viktigare politiska frågor helt enkelt än huruvida vi skall släppa in 1000 eller 10000 invandrare per kvartal. Som jag ser det kunde vi lika gärna ha helt öppna gränser och istället bara ställa kravet på folk att de kan försörja sig själva (eller bli det av någon anhörig givetvis) för att få bli medborgare. Problem solved med det hela som en kostnad så som SD påstår. Betvivlar att invandringen skulle öka speciellt dramatiskt… Och skulle vi få integrationsproblem så får man väl återgå till kontrollerad invandring igen. Att helt sonika stoppa alla vid gränsen gynnar dock varken vår ekonomi eller är speciellt humant.

Men som sagt, det är ingen fråga som styr min röst. Det är inte det som avgör att SD aldrig skulle få min röst.

SvD SvD SvD DN DN Exp Exp Aft SSD
Uppdaterat: DN Exp Exp

2 tankar på “Den skånska främlingsfientligheten

 1. Naturligtvis ett antal värdefulla observationer där enligt min mening den tyngst vägande blir konstaterandet rörande en extremt försvagad arbetarrörelse.
  Detta då i full medvetenhet om att skribenten, till skillnad från undertecknad, ser sig som huvudsakligen socialliberal, där då undertecknad ser sig som socialdemokrat (i det ordets bemärkelse som en beskrivning av en ståndpunkt och inte ett parti).
  Och så som inflyttad till Skåne efter många års bosättning i dels Västernorrland och dels Götreborgstrakten så instämmer jag närmast oreserverat i observationen om lokalpatriotismen som i Skåne varande närmast antinationalstatlig.

  Samt slutligen då i vanlig ordning med konstateandet att skribenten och undertecknad är alldeles överens rörande sekularisering och en världsbild grundad i naturvetenskaperna, ett demokratiskt förhållningssätt samt samt en allmän humanism!

  mvh.

 2. Utmärkt (men dessvärre unik) analys. Märkligt att media är betydligt mer fördomsfulla och intoleranta mot SD-anhängare än SD-anhängare mot invandrare! Nedtystat missnöje växer sig bara större.

  Fast det där med att ”bara ställa kravet på folk att de kan försörja sig själva”? Hur skulle det fungera i praktiken?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s