Mormonerna och deras profetior

Återkommer med en liten post i ett ämne som borde beröra fler än vad folk själva tror här i Sverige. Det amerikanska valet och mormonerna. 

Mitt Romney är ju mannen som är född in i den mormonska kyrkan. En märklig kyrka vars kopplingar till kristendom i allra högsta grad kan ifrågasättas – och ifrågasätts – även om mormonerna själva ser sig som de mest kristna av alla kristna.

Det som gör att de ändå ibland accepteras som kristna av andra kristna har ju nästan uteslutande att göra med att de delar samma moralkoder som övriga kristna och att de inte skyltar med sin tro. De är mot aborter, är överlag kreationister, har biblisk syn på äktenskap och är emot allt som andra kristna fundamentalister i USA är emot (dvs 45% av befolkningen minst räknat i antalet kreationister, men troligen mer om man räknar de allmänt moralkonservativa). Idet stora hela är det inte mycket skillnad på en mormon i vardagen och andra amerikaner.

Det finns gott om kristna nätverk på nätet som dock är anti Romney. Inte för att de är liberalare än honom, utan för att de har läst på lite mer om mormonkyrkan och inte accepterar att de tillhör samma religionsgrupp. För mig som utomstående kan jag faktiskt sympatisera med att många kristna inte vill att mormoner skall räknas till kristna – det finns en hel del teologi som skiljer dem åt på det markanta planet även om de rent moral och etikmässigt sett är väldigt lika.

Som person verkar Romney vara lite så där smyg-liberal ibland. Dvs inte riktigt så konservativ som han utger sig för att vara för att locka röster. Han har ju nästan uttalat stöd för abort vid något tillfälle. Nästan. Och han stoltserar ju med att vara duktig på att få demokrater med sig i frågor.  Detta i kombination med att han lägger fram vackra enkla ekonomiska floskler om hur landet skall få triljoner nya jobb genom att sänka skatterna får flertalet människor att glömma bort allt annat. Även människor som inte stöder hans moralkonservativa sida väljer att strunta i det – kanske för att den moralkonservativa sidan helt enkelt inte är tydlig nog. Kanske för att han gömmer sin religion. Eller kanske för att vissa är så fanatiska kring ekonomi som viktigare än allt annat att de helt saknar kontakt med andra egentligen viktigare frågor. Jag kan förstå varför det sitter Timbro-typer i Sverige och i tysthet stöder honom… de är förblindade av hans magiska löften om skattesänkningar och därmed blir allt annat oviktigt. Det är sorgligt att folk tror att Mitt har magiska trick som löser allt och att alla andra frågor är mindre viktiga, men så funkar folk som styrs av extrema ideologiska motiv tyvärr.

Så att analysera Romney genom att analysera personen Romneys uttalanden känns minst sagt hopplöst.

Då tycker jag att man inte skall glömma bort att han faktiskt tillhör mormonkyrkan snarare. Det är inte sekundärt att han tillhör dem. Det är primärt. Att vara medlem där är inte som att vara medlem i Svenska fd statskyrkan direkt. Det är ett betydligt mer distinkt religiöst markerande och styrande av ens vardag.

Vad är det då som är problemet? Jo mormonism är en mycket märklig form av religion som aktivt har beblandat sig i det världsliga livet aktivt på ett sätt som få andra religioner gör idag. Dvs för en mormon är det religiösa allt annat än en privatsak. De massiva projekten med fotografering av kyrkliga arkiv är nog det mest kända världsliga ting folk känner till, men kanske inte lika känt är syftet som helt är religiöst och som handlar om profetior om Jesus återkomst som måste förberedas aktivt av mormonerna.

Vi, kloka svenskar, föreställer oss ibland att profetior, det är något flummigt metafysiskt trams som man inte behöver bry sig om som sekulär eller ateist. Det är något religiösa tokar tror på. Men riktigt så enkelt är det inte. Profetior likt de mormonerna sysslar med handlar om uppgifter som mormonerna skall utföra. Det har liksom ingen som helst betydelse att du och jag kan sitta och här år 2012 och säga att ”så fan att någon skäggig typ på 1800talet såg saker i framtiden, det är trams”.

Ja det är trams att någon ”profet” skulle ha sett det om man inte tar hänsyn till att ingen har påstått annat än att det handlar om instruktioner. Det metafysiska i det hela är irrelevant. Det är det självuppfyllande inslaget som är hela grejen.

Instruktioner som säger tex att USA skall styras av en mormon en dag som ”räddar konstitutionen” genom att införa en teokrati som upphäver alla fel som begåtts. Instruktioner som säger att ”för att bana väg för Jesus” så måste det utvalda folket (judarna) omvändas till mormoner, ett nytt tempel byggas på tempelberget och så slutligen måste ett stort krig inledas (Harmageddon) för att Jesus skall komma åter och rädda oss från oss själva. Undrar du varför Mitt är så himla engagerad i Israel och varför han i princip har lovat anfalla Iran så fort han kan så behöver du inte undra mer. Det är inte för att han är köpt av någon israelisk lobbygrupp eller för att han är en krigshök. Det är för att han är mormon som tror på mormonernas religion.

Nu tror jag inte att mormoner överlag går omkring och planerar för ett tredje världskrig. Vad jag däremot VET är att det är en del av deras religiösa tro och att det är de själva som måste genomföra det och att de religiösa ledarna inom religionen def inte kan blunda för det.

Vi snackar inte periferin av religionen nu, vi snackar viktiga centrala saker. Hela mormonismen är uppbyggd kring just vikten av profetiorna. Den vilar på kristendom som reviderats just av profetiorna. Här kan du se en lista på de viktigaste profetiorna och vilka som mormonerna har lyckats med att få igenom och vilka som återstår.

Så vad händer ikväll ifall Romney vinner? Ja när han tillsätts den 21 januari nästa år så återstår att se vad som kommer ske. Jag är rädd att förbud mot aborter och stamcellsforskning och att homosexuella kan glömma mänskliga rättigheter kan bli de saker som minst kommer påverka folks liv negativt.

Men jag hoppas innerligt att jag har fel. Jag hoppas innerligt att Mitt är så hal och så girigt maktgalen att hans religion inte spelar någon större roll för honom egentligen. För gud hjälpe oss ifall han är en fullt ut troende fundamentalistisk mormon som tror på vita häst-profetian och att mormonerna måste jobba för Jesus återkomst. Då dröjer det inte länge alls innan krigen startar och Europa som vanligt får betala priset av USAs krig med flyktningsströmmar, terrorökning och annat skit. Och även om Mitt otroligt nog personligen vill skita i mormonprofetiorna så kan jag inte låta bli att undra vad som sker ifall hans högsta kyrkliga ledare börjar diktera saker för honom… Kommer han kunna säga nej då?

Allt för många kusliga frågor om Mitt och hans religionsagenda är obesvarade. Jag hoppas de förblir obesvarade och att amerikanerna hellre väljer Obama. Som ateist, sekulär, kristen, humanist, kvinna, homosexuell, vetenskapsbejakande, fredsälskare eller bara rent allmänt tänkande människa är Romney inget du skall rösta på iaf.

Mer läsning:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s