Nej, man kan inte göra en app som kan identifiera en sten

Hej på er, det var länge sen jag skrev något ordentligt här sen sist. Beror på att jag sysslat med att lära mig apputveckling istället. Men det har faktiskt tagit mig in på ett par nya spår tankemässigt.

Vid ett par olika tillfällen den senaste tiden har det kommit synpunkter och frågor till mig om man inte kunde skapa en app till mobiltelefonen som kunde identifiera mineral eller bergarter. Det vore onekligen rätt fräckt.

Utan att svära mig blå så vågar jag nog hävda med största sannolikhet att man aldrig kommer få se det. Och här kommer anledningen som alltså i princip är en grundkurs i hur mineralogi och petrologi funkar.

Det första man lär sig som student i geologi är inte helt oväntat att lära sig identifiera och namnge olika mineral och bergarter rent visuellt. Dvs att kunna plocka upp en sten och säga antingen vad den innehåller för olika beståndsdelar, alltså mineral, eller om man även kan det: namnge bergarten som dessa mineral tillsammans utgör. ”Detta är en granit, för det ser jag på kornen av kvarts, fältspat osv.

Det andra man lär sig som student i geologi är hur otroligt svårt detta är i verkligheten. Det beror helt enkelt på att de variabler som utgör en bergart inte bara bestäms av kemin i mineralen som bergarten är uppbyggd av, utan saker som kornstorlek, proportioner mellan mineral (alltså hur mycket det finns av varje sort), formen på kornen osv. Skillnaden mellan en diabas och basalt är inte kemisk. Identifikation av respektive mineral är sedan nästa stöttesten. Om du bara snabbt tittar på en bit kristall av kvarts, så kan den ha multipla helt olika utseenden. Den kan ha tydlig kristallstruktur med fasetter, men den kan lika gärna se (eller t om vara) helt amorf ut, dvs som glas. Därtill kan färg och storlekar variera enormt – och därtill se nästan identiskt lika ut med flertalet andra vanliga mineral. För att kunna identifiera dem ”i fält” så krävs då allt från lång erfarenhet och ett tränat öga till kunskap om mineralet som sträcker sig längre än vad det vid blotta ögonkastet avslöjar. Tex dess hårdhet jämfört med andra mineral, hur det bryts upp, hur det lämnar färg efter sig om det dras mot andra material och t om hur det smakar och luktar. En geolog använder i fält alla sina sinnen. Det är ingen överdrift alls.

Det tredje och allra mest jävliga i kråksången är att även om man kunde skapa någon sorts program som kunde identifiera allt detta utifrån ett högupplöst foto, så KRÄVS det oftast en dubbel form av labbanalys för att vara riktigt säker eftersom perfekta tydliga kristaller av mineral i bergarter långt ifrån någonsin alls är speciellt vanligt. Dels med optiskt mikroskop där man under vanligt ljus och polariserat ljus studerar ett utskuret tunnslip, dels med olika sorters mer avancerad elektronmikroskopering och röntgen. Ofta kan resultaten från dessa ”exakta” labbmätningar tyvärr ge vaga besked och har även sina begränsningar kring identifikationen av lättare element. Ett mineralkorn kan vara kemiskt på gränsen mellan två olika former av mineral.

Oftast blir det därför så att det är helheten som avgör. Dvs det makroskopiska studiet och det mikroskopiska och så kontexten på det. Dvs ”är det rimligt att jag har hittat zirkon (ZrSiO4) här i bergarten, eller baddeleyite (ZrO2)?

Bergarter och mineral har sedan den otrevliga vanan att omvandlas och vara påverkade av yttre faktorer som strålning, erosion, tryck, värme eller kemi. Just det. Det är alltså oftast skitigt, ful, vittrat, oxiderade grå smörja som man ser.

Men det är inte allt som är problemet. Bergarter är ofta märkliga kombinationer av olika bergarter, eller steg mellan perfekta typexemplar inom samma kemi. Är det en grovkornig basalt eller en finkornig diabas? Är det kanske rent ut av en superfinkornig gabbro? Jadu, det är sånt jag brottades med flera ggr med min kandidat. Det är sånt som får en snabbt att inse hur egentligen subjektiva begrepp som bergarter är. Man går ut ur studierna med känslan av att ”men inledningsvis visste jag ju vad en granit är, nu vettefan”…

Folk tror att identifikationen av en sten i naturen är som att identifiera en fiskart, en fågelart, en sorts gran eller något annat med en betydligt mer exakt och tydlig ”artindelning”. Här kanske biologer protesterar och vill hävda att deras artindelningar minsann är svåraoch godtyckliga de med… Men glöm det. Inte i jämförelse med geologin.  Det finns inga kråksvanar, blåmesörnar, timotejgranar eller äppelpalmer. Men i geologin inte bara finns dessa ting, de är egentligen ALLT som finns när man suddar bort idealen och teorin.

Det enda som står mellan geologins trovärdighet som vetenskap och ett totalt fall är erfarenhet. Geologers långa långa erfarenhet av att identifiera och känna igen kontexter och möjligheter utanför ”artläran”.

Göra en app till telefoner som kan det som kräver en 65årig grå eminens långa vana och labbutrustning för miljontals kronor? Nej det går inte. Det handlar inte om yrkesstolhet eller revirpinkning – det GÅR bara inte rent tekniskt.

Den dagen din iphone eller android har inbyggd röntgen – då börjar vi snacka möjligheten att kunna skapa något som med ett kanske 50% marginal på sin sida skulle kunna ringa in vissa bergarter av skolboksexemplar….

 

2 tankar på “Nej, man kan inte göra en app som kan identifiera en sten

  1. Så kort sagt har du egentligen inte den blekaste aning om vad du gör eftersom du inte är em grå eminens utan en misslyckad student utan examen trots din höga profil?

    • ”Sven”. Du har många namn här på bloggen. Men visst är Erik ditt rätta? 🙂 Grattis. Du har i a f nu gjort så att bloggen är modererad. Jag rekommenderar inte att du fortsätter mer nu. Dels är det slöseri med din och min tid. Dels är det lite kusligt hur besatt du är av mig. Sånt brukar polisen gilla att titta på.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s