När 200 ljusår blir en liten blå prick

100 ljusår, det är tillräckligt långt för att nå flera tusen stjärnor. Det är med mänskliga mått en enorm sträcka som vi överlag har svårt att relatera till vardagliga ting. Det är en sträcka som med våra snabbaste rymdskepp skulle ta många 100tals generationer att färdas. Det är en abstrakt stor sträcka.

Det är sträckan som signaler från Jorden nått ut sen vi började med våra första radiosignaler så som bilden nedan illustrerar med en blå prick med diametern 200 ljusår. Så långt ut har de första signalerna ungefär nått ut (ja 120 ljusår för att vara exakt sen första radiosignalerna skapades på 1890talet, men 100 ljusår är en ok avrundning)

Det är också en sträcka som trots att den är så oerhört stor för oss inte blir mer än en blå liten plutt i diameter på en bild av vår lilla galax. En galax som på en bild av universum själv inte skulle ens bli så stor som en plutt.

Universum är så stort och vi så jävla små.

1 tanke på “När 200 ljusår blir en liten blå prick

  1. Och det är naturligtvis av den anledningen som jag alltid ansett att frågan om utomjordiska civilisationer och SETI-projektet egentligen inte är en ändamålsrationell fråga!
    Vi är ensamma…och även om det någonstans finns finns andra…så är avstånden så ofantligt avgundsdjupa så att vi i alla fall är ensamma!
    Det är inte en fråga om att förstå…Det är en fråga om att vänja sig!
    mvh
    k karlsson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s