Virus och vargar

Jag såg två filmer igår som bägge kan vara intressanta att kommentera ur skeptisk synvinkel.

Den första var Contagion, som handlar om en pandemi. Det intressanta här är den villkorslösa dissningen av alla konspirationsteorier och en därtill lika stor dissning av homeopatika. Lägg därtill en hyllning av vetenskapen och framförallt vetenskapsmän, som faktiskt i regel kämpar för en bättre värld, men som ofta får ta skit från okunniga personer vars eget mjöl är allt annat än rent. Spännande och klart sevärd. En riktigt bra film.

Den andra filmen var betydligt mer komplex att analysera. Den innehåller nämligen både katastrofalt dåliga saker ur skeptisk synvinkel, och riktigt riktigt bra saker. Det är The Grey som handlar om ett gäng oljeborrplattformsarbetare som kraschar i vildmarken med ett plan. De får snart en flock mordiska vargar efter sig. Och det är där skon klämmer, för vargarna beter sig inte alls som vargar gör i verkligheten och är hysteriskt överdrivet groteska och mordiska. Men samtidigt bjuder filmen på en genomgång av intressanta psykologiska fenomen kring drivkrafter kring överlevnad på ett oklyschigt vis och är ovanligt antiamerikansk kring gudstro. Den är också både spännande och med ett bra drama. Rekommenderas.

5 tankar på “Virus och vargar

 1. På gränsen till OT, men eftersom vargarna kom upp: Idag är vargar ofta skygga för människor. Är det ett nytt fenomen eller har de alltid varit skygga för oss? I nordisk mytologi så framställs vargen överlag som ett ondskefullt djur.

  • Vad jag vet så har vargar alltid varit skygga, det finns ingen biologisk förklaring till att de plötsligt skulle ha blivit det.

   Men på järnåldern (alltså vikingatiden och så långt tillbaka som vi har skrivna källor) var väl konflikten varg-människa än mer påtaglig än idag. Färre människor, fler jägare per capita (alla mer eller mindre jagade eller var bönder med utsatt boskap).

   Vargen symboliserade det mystiska väsen som ylade om nätterna som människan inte kunde kontrollera och en formidabel konkurrent.

   Då blir man ond i alla skildringar. Fast helt så enkelt är det heller inte. Skilj på varg och ulv. Ulv är det vanliga fredliga ordet, varg är det heliga tabu-ordet som man inte helst använde. Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Noaord för mer om folktro-ord.

   Män och krigare la gärna ordet ulv (Ulf) i sitt namn, men varg som vi idag använder användes bara till negativa saker. I religion och mytologi var vargen ond, men i folktro var ulven ett gott väsen som det betydde tur att möta eller drömma om. Så det är ett tveeggat svärd av djup respekt och även rädsla.

   • Vet inte om det skulle krävas just en biologisk orsak. Forskare har spekulerat i att vithajar blir mer intresserade av människor då människor matat dem från båtar. Kanske vargar haft liknande, fast negativa, erfarenheter av människor?

    Skepticism och film är ett väldigt brett ämne. Man skulle kunna kritisera Gladiator, Braveheart och en massa andra filmer för hur de återger historien. Fast det kokar även ner till en bedömningsfråga om konstnärlig frihet (de är trots allt inga dokumentärer).

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s