Osynliga människor finns inte

Amerikanska soldater som ber tillsammans. En vanlig syn i de amerikanska militära styrkorna. Att här, som enskild ateist inte delta passivt, eller t om aktivt säga att man är ateist, är något som skapar… hur ska vi säga det på det mest underdrivna sättet vi kan… ”dålig stämning”.

Ett populärt, men märkligt talesätt i USA är ”there are no atheists in foxholes”. En annan variant, inte lika provokativ är ”no nurses are atheists”. Det intressanta här är ju att det krävs inte mycket undersökning alls för att ta reda på om det är sant. Inte om man har tillgång till internet. Då krävs en googling på lämplig fras så kan man få klarhet i om det finns uttalade ateister i skyttegravar, i sjuksköterskekläder, eller om så önskas: om ateister äter spädbarn till frukost. Vi snackar inte artikelsökning i vetenskaplig databas direkt. Vi snackar google och ord som nurse + atheist

Dumma myter besegras lätt – rent teoretiskt – i informationsåldern kan tyckas.

Men eftersom så många inte får sina myter besegras, finns det uppenbarligen en lucka mellan människor och information fortfarande. För så dumma att de inte kan läsa en enkel bildtext som den nedan ändrar på vanföreställningen är de ju knappast.

Det intressanta här är hur det avspeglar det djupt religiösa landet USA där ateister inte bara är en minoritet, de är framförallt en en tyst minoritet som med få online-undantag, inte kan (eller vågar/vill) göra sig gällande för den stora massan.

Jag tror faktiskt att även om en person som artikelförfattaren här, som hävdar att hon aldrig träffat en enda ateistisk sjuksköterska under hela sin sjuksköterskekarriär, säkert givetvis vet innerst inne att NÅGON kan ha varit det, men vill få in en nedlåtande poäng mot något som stör hennes lilla världsbild. Så vet hon troligen helt fullt seriöst ut inte hur det faktiska demografiska antalet sjuksköterskor ser ut i USA och kan mycket väl tro att hon har rätt.

Likaså tror jag att de flesta kristna i USA faktiskt har väldigt dålig koll på hur många ateister de har omkring sig, på sina arbetsplatser, i vänskapskretsen, eller t om i sina familjer. I en extremt krist-normativ miljö väljer rätt få att ta strid i onödan. Vänskap, karriär och frid och ro betyder mer för de flesta ateister än principer och rättigheter. Vi ateister är inte mer stoiskt principiellt starka än några andra grupper, vi kanske i regel snarare globalt sett är mer försiktiga snarast. Jag kan också tänka mig att om du fostras till att vara en osynlig minoritet, så påverkar det dig än mer i riktningen att bara låta de kristna hållas i vardagen. Vilket givetvis ur rättvisesynpunkt är dumt, men helt förståeligt av andra skäl eftersom du faktiskt aktivt kan diskrimineras och behandlas illa som uttalad ateist i USA. Lite som i flertalet andra religiöst dominerade länder världen över som USA har mer gemensamt med än de vill erkänna.

En liknelse är kring homosexuella. För ett tag sen sa Irans store upplyste ledare och Israelvän Ahmadinejad att Iran inte har några homosexuella. Man vet att han vet att han ljuger givetvis. Men min poäng här: Man vet inte hur mycket han vet att han ljuger. Troligen är det lite som med Jan Guillou, som för några år sen kläckte ur sig en liknande fras om 1600talet. Det ”fanns inga homosexuella då, för han hade inte hittat något om dem i de historiska källorna”… Hallå källkritik liksom…Du inser nog herr Jan, hur dumt det där påståendet var? (Eller? Man kan inte vara säker…)

Enfald, självintalande, propaganda, förnekelse? Det är svårt att veta när det ena börjar och det andra slutar när man har att göra med folk som förnekar verklighetens existens och för vars ögon så många andra som de inte tycker passar in är osynliga.

Mer läsning

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s