En stunds raljerande om ”naturligt” och ”ekologiskt”

Om jag fick en krona för varje person som använder ordet ”naturlig” om produkter på ett felaktigt sätt, så skulle jag snart vara miljonär.

Alla personer som talar om ”naturlig” mat inte minst. Mat utan e-nummer tex. Som om det ens vore möjligt? Folk som talar i dessa termer begriper ju inte ens VAD ett e-nummer är. Att kroppen själv producerar ca 20 e-nummer känner de inte till. Att e-nummer i regel är naturligt förekommande kemiska substanser, eller framtagna för att förbättra och säkra kvaliten på mat lyssnar man inte på. Nu har vi ju tillsatt konserveringsmedel i mat i all evighet, i form av salt, socker, syra och processer som torkar maten. Men i e-nummer-hatarens värld var dessa ting på något sätt mer ”naturliga”. Om du tillsätter syra i en fabrik, eller gör det hemma i köket, så är det fortfarande en tillsatt syra… Som är ofarlig för dig.

Anledningen till att vi tillsätter e-nummer är ju inte en industriell konspiration heller. Lyssnar man på inte minst jänkare, så ser de det ofta som en statlig konspiration som man per def ska misstro. Staten ska inte berätta för oss vad vi ska äta, och aldrig smyga in saker i maten utan att vi vet om det (fluride i vatten, jod i salt tex).

Nej anledningen är ju att utan dessa ”onaturliga” (som alltså är helt naturligt förekommande) e-nummer så blir maten faktiskt osäker att hantera och äta. Nu får vi hälsoproblem och miljontals offer för matförgiftning blir en realitet när bakterie efter bakterie ohämmat kan spisa produkten och växa i antal, och en hel del av dem producerar direkt i produkten en massa gifter. Det finns en anledning till att vi tillsätter ”onaturliga” e-nummer med konserveringssyfte, och det är för att innan vi gjorde så, så dog folk i mycket större skala än idag.

Det är lite som med vaccinmotståndare. De talar gärna högt och länge om vetenskapligt oupptäckta faror med vaccin. Desto mindre om varför vi faktiskt började vaccinera oss… för att innan dess dog vi som flugor av sjukdomar som vi idag i vårt bekväma västerländska liv, har glömt bort. E-nummermotståndare och vaccinmotståndare… att säga att de inte ser skogen för ett träd vore en överdrift om deras förmåga att se var faror faktiskt finns.

Ordet naturligt då? Ja det inkluderar ju cancerceller, ebolavirus, botulismbakterier, fästingar, maskar i skallen, arsenik, uran och vulkanutbrott. Allt är naturligt, allt är farligt. Ordet naturligt betyder liksom inget alls i frågan om huruvida det är bra eller dåligt för dig. Man vet nästan automatiskt att en människa som använder ordet troligen inte har en blekaste aning om något alls i kosmos.

Slutligenen annan irritation jag bär på: Nej ekologisk mat betyder inte mer näringsfull matän övrig. Det finns inget samband mellan ekologisk odling och näringsinnehållet. Ekologiska grödor är snarare ofta små och undermåliga, eftersom de inte lika ofta kan nå sin fulla växtpotential som grödor odlade under skydd av parasitdödande medel.

Ekologisk odling betyder ett etiskt ideal där man vill försöka odla utan moderna tillsatser och där man framförallt tänker på konsekvenserna av utarmning av marken genom att försöka sköta odlingen med skftesbruk och gödsel (dynga) osv istället för med artificiell gödning. För många år sen var besprutningsmedlen fortfarande oreglerade och giftiga grödor dök upp på våra matbord så tanken var inledingsvis intressant och god. Så är det inte idag. Idag uppväger nyttan faran med besprutning långväga.

1 tanke på “En stunds raljerande om ”naturligt” och ”ekologiskt”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s