Blir världen bättre eller sämre? (Del 3 – Mänskliga rättigheter)

Tredje delen om huruvida världen blir en bättre eller sämre plats handlar om mänskliga fri- och rättigheter.

Jag har i de två tidigare punkterna om ekonomiskt välstånd och livslängd ganska enhälligt kunnat påvisa världen blir en bättre plats hela tiden. Men på den här punkten kan jag inte göra det på samma sätt.

Vi har en värld där FN i allt större grad blivit ett instrument för diktaturer att rättfärdiga sig själva. Ibland är det så absurt så att länder som Sudan, Iran och Syrien har suttit och styrt i organ för just mänskliga rättigheter. Således har det också resulterar i att dessa organ har haft ett fokus som varit minst sagt absurt. Länder som Israel har fått oräkneliga angrepp om resolutioner på sig (de flesta dock blockerade). Länder vid Afrikas horn, som har avsevärt mer dödsoffer på sitt samvete, har knappt ens fått några alls. Fokus liksom.

Därtill har vi sett försök till att införa på FN-nivå: Lagar mot hädelse. Framtagna av teokratier i framförallt mellanöstern, till syfte att göra religionskritik mot inte minst Islam till en internationellt överenskommen brottslighet. Absurt, jag vet. Än mer absurt är det att vi i västvärlden trots allt detta fortfarande ser FN som det stora hoppet för all fred och en bättre värld. Organisationen borde rimligen skrotas och så kan demokratier bilda ett eget förbund istället. Det skulle säkert inte blir mer potent, men risken att det ägnar sig åt att legitimera diktaturer och religiöst förtryck skulle minska radikalt. Att teokratier försöker få igenom hädelselagar för att kunna skydda sig själva och sitt förtryck av oliktänkande är kanske inte så konstigt. Däremot äcklar det mig att vi i västvärlden ens är att beredda att diskutera med dem om det. Västvärlden sa nej, men knappast med den resoluta kraft i stämman som vi borde när västvärldens åsikts, religions och yttrandefrihet står på spel.

Har världen blivit bättre eller sämre ur ett perspektiv kring mänskliga fri- och rättigheter? Svårt att säga. I västvärlden har vi sett att samtidigt som social tolerans har ökat, i form av t ex rättigheter för homosexuella, så har vi även sett hur vi har börjat sälja ut våra demokratiska attribut för ett övervakningssamhälle där ”de som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta”. Jo pyttsan. Jag är mer orolig för mjölnaren än för bonden som besöker kvarnen

Med tanke på att mjölnaren även i Sverige i praktiken är i händerna på länder som saknar rättstrygghet för individer (likt USA med sitt patriot act som gör alla andra lagar null and void) och nöjesindustrins giriga bläckfiskarmar (ACTA, SOPA osv) som börjar få polisiära befogenheter har mycket samtidigt alltså blivit mycket sämre.

Det stora datument för försämringen av allt är 2001-09-11. Innan dess fanns inte de här problemen att tala om i västvärlden. Bin Laden ville att vi skulle förstöra oss själva med konsekvenserna av allt som skedde den septemberdagen, och han fick tyvärr rätt. Vi är några jävla idioter i västvärlden rent ut sagt. Vi begriper inte något alls kring friheter längre.

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. Memoirs of Benjamin Franklin

I dag kunde man läsa hur ryska staden St Petersburg införde en hetslag mot homosexuella. I de flesta andra delar av världen brukar man istället ta bort sådana lagar. Trots att homosexuella har få rättigheter i världen, är det få länder där utvecklingen gått åt fel håll. Tittar man på statistik över hur det står till med rättigheterna för HBTpersoner är det riktigt illa på många platser i världen, inte minst i mellanöstern och Afrika. Men även på platser som ”varma vänliga västindien” är intoleransen juridiskt sett total på massor av öar.  Samma sak gäller varma välkomnande platser som Thailand faktiskt… Samtidigt är större delen av Sydamerika och sydeuropa, konsverativa katolskt område i stort, mycket toleranta och partnerskap och ibland äktenskap är accepterat. Oväntat, men kul.

HBT-statusen i världen rent juridiskt.

Vidare på den negativa fronten kan man även konstatera de religiösa tonerna som finns inblandat i den sk ”arabiska våren”. På bägge håll då. Vissa diktatorer använder det som argument för att legitimera sig (dvs att de beskyddar folk), och många av upprorsmakarna har heller inte egentligen demokratiska intentioner, utan det är tyvärr ofta frågan om islamister som vill få makten och det första de gör på vägen dit är att angripa ”de otrogna” som de ser som västvärldens, diktaturernas och kolonialisternas lakejer. Dvs det vi ser i mellanöstern är ett byte av världsliga ledare mot andliga, därtill extremt intoleranta andliga. Andelen icke-muslimer i de här länderna sjunker och sjunker. Länder som Libanon, som ändå är ett förhållandevis sekulariserat och modernt land för att vara ett arabland har sett den kristna befolkningen sjunka från 85% till 45% på 50 år. Man talar om en diaspora hos kristna från mellanöstern (vilket lär inkludera även ateister tex).

Hur är det då totalt sett? Ja.. Västvärlden har radikalt förbättrat de sociala fri och rättigheterna för sina medborgare de senaste 100 åren. Vi har aldrig varit mer toleranta än vi är nu när det kommer till sexuella rättigheter inte minst. Samtidigt har vi pga saker som girighet och terrorism varit beredda att sälja ut många av dessa fri- och rättigheter som våra föräldrar och förfäder blött blod för att vi skulle ha fått. Feghet inför terrorister, korrupta politiker som lyder lobbyisters pengar och att vi troligen tar lite för mycket lite för givet kring frihet försämrar för oss. Problemen har på en del sätt alltså ökat och de sista 10 åren har som jag ser det varit en stor försämring för dessa demokratiska grundpelare.

I mellanöstern ser vi en motsatt trend. Där har staterna (tillfälligt) börjat tappa sina förmyndande grepp, men istället har den sociala intoleransen ökat där eftersom ingen sann vilja till demokrati existerar. Summan blir väl att världen vare sig har blivit bättre eller sämre de senaste 10 åren, men att ur ett längre perspektiv så har det blivit bättre.

Vi befinner oss kanske ”bara” i en svacka som vi tyvärr nog inte ser någon ände på. Vi får väl hoppas att åtminstone vi i västvärlden slutar ta våra fri- och rättigheter för givet och istället för att sälja ut dem, börjar återta dem igen. Vad gäller mellanöstern ser jag ingen ljus framtid alls i sikte. De har mycket långt att gå. Där kommer nog det mesta bli sämre innan det blir bättre.

Slutsater: Världen av idag i en karikatyr. George Orwell ter sig som tidernas skickligaste profet, tyvärr. Men samtidigt har en del saker blivit så mycket bättre än tidigare. Det finns mycket annat där status är quo också. Läget för demokrati i många delar av Asien inte minst. Eller ja, givetvis dör inte lika många kineser av svält och förtryck idag som under Maos dagar, men intoleransen har inte direkt försvunnit utan ligger kvar på samma nivå som alltid. Det här är ett ämne där det helt enkelt är svårt att dra slutsater. Vissa saker är bättre, andra sämre.

2 tankar på “Blir världen bättre eller sämre? (Del 3 – Mänskliga rättigheter)

  1. Problemet är väl att mycket av välståndet och friheterna skaffats med lånade pengar. När (om?) notan ska betalas lär det bli problem.
    Det borde ju vara självklart att demokrati och frihet är det högsta målet. Men vad händer den dag de nyutsedda demokratiska ledarna i Kina ska att ge sina väljare högsta möjliga välstånd och kräver in sina utlånade pengar?

    • kris08: Grejen är inte att detta är ett perfekt system utan brister som jag tar upp. Grejen är att det är det enda som funkar. Givetvis kan man tänka sig flertalet förbättringar på visionsfronten. Men en förbättring är knappast inte det många sätter sin tilltro till som alternativ: Kommunism. Det och socialism i rena former har bara precis rena misslyckanden på sitt CV. Ska skriva om dessa och andra ideologier i kommande bloggposter så småningom.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s