Sverige är ett mycket bra land

Sverigehatare. De återfinns på hela det politiska spektrat, lite beroende på vad det nu är som de har hakat upp sig på rent frågemässigt. Men den vanligaste formen är nog extremliberaler. Det är i a f dessa jag tänker på nu även om det finns helt andra sorter med.

Folk som har libertarianism, anarkoliberalism eller liknande värderingar som ideal. Folk som fått för sig att personer som Ron Paul är världsekonomins räddare (trots att han mest maler på med sen länge av forskningen nergjorda libertarianska myter om ekonomi och därtill gaggar på om ”hur bra det var när han var ung” likt alla andra pensionärer)

Utomlands (läs USA) så finns det bland konservativa högerkristna en uppfattning om att Sverige är ett skräckexempel på hur det går i ett lite för socialliberalt smått kommunistiskt land. Ett epitet som svenska liberala (nja, de är konservativa de små liven, men tror sig vara liberala) Sverigehatare har svalt rakt av.

Här är grått, här är förtryckt, här är nästan islamiserat och här är självmordsbenäget. Grått är här kanske på vintern i många av de mer kustnära landskapen, det går liksom inte att frångå, men det beror ju på det riktiga klimatet, inte på det politiska klimatet. I övrigt r det svenska klimatet väldigt angenämnt. Finns ingen annan plats än Sverige som jag vill spendera en vacker majdag på.

Förtryckt är här inte. Sverige rankas som ett av världens friaste länder alla kategorier. Risken att utsättas för censur och andra antidemokratiska åtgärder är här väldigt ringa. Korruptionen är obefintlig och t om statlig television är anständigt opartisk (jo faktiskt, även om ideologier hos enskilda utövare ibland skiner igenom)

Islamiseringen är ett påstående som även många svenskar påstår. De talar gärna om 500 000-1 miljon skäggiga terroristmuslimer. I själva verket har vi ca 100 000 aktivt troende muslimer (som alltså går i moské). Övriga som tillskrivits detta epitet har gjorts så grundlöst baserat på vilket land de kommer från. Säpo uppskattar andelen extremister till ett hundratal. Att merparten av flyktingarna från sk ”muslimska” länder i själva verket just flyr religiösa tokar, och ofta är helt sekulära eller tillhör någon helt annan religion bryr man sig inte om. Fox gjorde t om en hysterisk dokumentär om Malmö. Som om Rosengårds invandrartäta områden är hela Malmö och som om Malmö öht är representativt för Sverige demografiskt.

Vad gäller Sverige och självmord är det en gammal (amerikansk?) myt. I själva verket rankar Sverige lågt ner på listan av länder som för statistik. Här är förhållandevis bra siffror för att vara ett land så här nära polartraker (dessa har av klimatskäl mer depression). Sverige hamnar t ex under USA på listan för män, men har lite sämre på kvinnor. Skillnaderna är alltså marginella och Sverige har inte alls samma dåliga statistik som tex forna sovjetstater har.

Liberala Sverigehatare tenderar att både dras till dessa klassiska myter och skapa ännu värre. Inte minst när någon talar positivt om Sverige så ska de anmärka på hur ”själsligt ofritt” här är. Den frihet de dock talar om handlar inte om yttrandefrihet eller rätten att få göra som man vill i sängen med sin flickvän (vilket man inte får i alla USAs delstater, anm) eller rättstrygghet (som kunde vara bättre än den än är i Sverige, men långt ifrån är så dålig som den är i USA) eller någon annan mänsklig social frihet som miljoner människor i ofria länder drömmer om.

Nej det handlar om det förkrossande plågsamma kommunistiska skattetrycket på 85% eller vad det nu ligger på enligt libertariansk fantasikalkyl. Det som gör att Sverige är ett misslyckat land ekonomiskt, till skillnad från länder med lägre skattetryck som USA, där de ekonomiska framgångarna som ni vet, är stora… Libertarianer talar varmt om friheten, men i slutändan är det endast plånbokens frihet som de egentligen bryr sig om. Att Sverige sen som sagt inte alls är ett speciellt dåligt land ekonomiskt, utan tvärtom är ett väldigt stabilt, fritt och rikt land att handla med kvittar tydligen. Den här sidan summerar våra styrkor och svagheter ekonomiskt.

Jag ser inte Sverige som ett perfekt land alls. Vi skulle behöva bli bättre på många punkter. Jag ser att länder som USA har en hel del att lära oss vad gäller synen på entrepenörsskap inte minst. Svenskar lider mycket av en löneslavsattityd och det finns en jantelag här som nog gör att många inte ens tänker tanken på att starta egna företag, trots möjligheter. Jänkare förväntar sig inte att få hjälp serverad vid problem, det gör svenskar. Å andra sidan kan det gå för långt också det där, så att man t om vill förvägra andra hjälp av samma skäl – så som i USA som ju som bekant har ett obefintligt skyddsnät för de svaga – och det de har är defekt konstruerat och kostar obegripliga summor.

En annan sak Sverige är rätt dåliga på är integration. Fast det är ju ett tvådelat problem, för ansvaret för integration ligger ju hos både oss och de vi tänkte oss integrera. Inte heller gillar jag svenskarnas överdrivna behov av att göra alla glada. Vi är livrädda för att stöta oss med andra, vilket ibland blir integritetslöst. Ibland borde Sverige och svenskar kollektivt våga att säga till folk att de får fanimig ta seden dit de kommer. När sharialagar ens kommer på tal att få gälla har det gått för långt. Alla (medborgare som icke medborgare) som befinner sig innanför Sveriges gränser ska lyda under samma svenska demokratiskt framtagna regler och lagar. Punkt.

Vad gillar jag med Sverige då? Allemansrätten, barnpolitiken (barnbidrag, ledighet), fri (nåja) sjukvård, fria (nåja) skolor och universitet, fri press, en vacker välskött och ren natur, religionsfriheten, vår rika historia och vårt moderna sekulära synsätt på det mesta och den svenska lugna kynnet. Jag gillar även vår mycket begränsad brottslighet som i de flesta fall sjunker eller står stilla i tillväxt. En del påstår att det visst är illa i Sverige vad gäller brottslighet, inte minst kring våldtäkter. Men det handlar enligt forskningen om en benägenhet att anmäla mer, än en verklig ökning av fallen.

Varje gång jag tänker på hur mycket jag stör mig på något i Sverige (när poliser jagar nätpirater istället för riktiga brottslingar, när jägare tillåts agera som de vill med sitt rovdjurshat, när politikerna kryper för EU, när byråkratin är lite för omständig, när man önskar det vore lättare att hitta jobb, när man önskade att utbildning värderades högre) så behöver jag bara fundera om det är så värst mycket bättre i någon annan del av världen. I enskilda exempel javisst, men i något som motsvarar eller överträffar summan i Sverige totalt? Nej verkligen inte. Då tunnas listan ut radikalt. Det är DET som är så bra med Sverige. Helheten.

Kan vi inte bara skicka alla Sverigehatande USAdyrkande libertarianer på en 1årsvistelse i USAs sydstater, utan pengar på fickan från rike-pappa. Då får de uppleva den amerikanska drömmen fullt ut, ocensurerad. Jag vet av erfarenhet att många som testat på det, som ”flytt Sverige” också återvänder hem. Väldigt få stannar resten av sina liv. Gräset är nämligen inte alls grönare på andra sidan och i slutändan, trots att Sverige ju var så hemskt, så visade det sig snabbt att omvärlden inte alls var bättre. Det visar sig t om rätt ofta att Sverige kanske inte alls var så dumt…

Mer om hur Sverige är att bo, leva och investera i:

18 tankar på “Sverige är ett mycket bra land

 1. Endast den, som själv har ERFARENHET av BÅDE Sverige, och USA, kan säga något trovärdigt i denna diskussion. JAG t.ex.!
  Jag jobbade i USA, som ekonomisk flykting från ett socialistiskt land i Europa!
  Gissa vilket? Jo, Sverige! Och jag kan intyga att mediabilden i Sverige av USA, stämmer INTE. USA är betydligt bättre än så!

 2. Det är väl endast rikemansbarn, dvs ”kommunister”, som återvänder till Sverige från USA.
  För övriga, är möjligheterna betydligt större i USA.

  • Arbetslöshet mäts inte på samma sätt i USA och EU. Här inkluderas deltidsanställda, studenter osv in i statistiken, vilket gör att siffrorna blir helt annorlunda från USA som inte gör det utan bara ser till heltidsarbetslösa. Dvs vi i EU får högre siffror.

   En annan än mer viktig källkritisk aspekt är att USAs system döljer hur folk i USA byter jobb ofta och är korttidsarbetslösa mycket mer. Att vara arbetslös 10 ggr per år än en lång gång är inte mer än skenbart bättre.

   En sådan marknad innebär att folk lever i stor ekonomisk otrygghet med svårigheter att kunna rota sig. Det är ju därför som jänkarna har en ekonomi uppbyggd på snabba kreditlån med höga räntor istället för lågräntelån från banker. Knappast avvundvärt, och orsaken till den nuvarande globala krisen som har sina rötter i USA. USAs ekonomi bygger inte på en sund verklig ekonomi, utan allt är skenbart. Frågan är om de någonsin kommer kunna resa sig ur sin kris, pga sin tjurskallighet att inse att den fria marknaden faktiskt inte alls alltid löser allting bäst. Länder med sund och kompetent ekonomi, likt Sverige, dras med ner av USAs problem (och våra inkompetenta grannar i Sydeuropa som också spenderar mycket mer än de har råd med).

 3. Fast Ron Paul är väl inte speciellt libertariansk egentligen? Han vill minska den federala staten, men ser gärna att delstatsregeringarna är stockkonservativa (han är ”pro-life”) och vill ha en mur mot Mexiko. Han är dessutom extremt isolationistiskt, den falang konservativa han tillhör motsatte sig USAs medverkan i andra världskriget. Rolig sida med nyhetsinslag under Ron Paul som president: http://www.somethingawful.com/d/news/google-ron-paul2.php

  Sen är det en myt att det svenska företagsklimatet skulle vara så katastrofalt dåligt jämfört med det amerikanska: http://www.doingbusiness.org/rankings

  • Hume: Jo precis. Ron Paul var ju mycket mer liberal innan, men när han bytte till republikanerna så kom hans konservativa sida fram tydligare. Något säger mig att den alltid fanns där.

 4. Bäste Daniel!
  Jag ber att få tacka för en trevlig artikel…
  Den höjde livsandarna ett snäpp mitt i vinterkyla och allmänt elände!
  Synd bara att Herr Thorell skulle in och sprida sin rättshaveristdynga…
  Tilläggas kan att jag i min tjänstgöring från början 70-talet och fram till mitten 80-talet hade möjlighet besöka främst USA´s ostkust, från Eastport Maine i Norr och ner till Houston Texas i söder…samt det mesta däremellan…så många gånger att jag tappat räkningen… och att jag därför med min erfarenhet inte kan säga annat än att jag stöder Din bild…och inte Herr Thorell´s…samt att vad ända in i glödheta har plötsligt USA att göra med vår uppfattning om vårt land?…bortsett då tyvärr från sådana uppenbara haverister som Herr Thorell med sina fantasifoster och dillerier om kommunism och liknande missuppfattningar…
  Återigen tack för en trevlig artikel!…den värmde för en stund!
  med vänlig hälsning
  kjell karlsson

  • Tack Kjell. Jag hade inte skrivit det jag skrev om USA ifall jag inte visste lite mer än fördomar. Det är en tröttsam klassiker bland USA-fanatiker att om man skriver något negativt om USA är det en bild given av oss av partisk svensk media. En annan tröttsam klassiker från deras sida är att de vill måla in en i ett hörn som USA-hatare, bara för att man föredrar det svenska systemet på de flesta punkter. Jag hatar öht inte alls USA, utan tycker det är ett intressant land med en hel del fördelar gentemot oss, men inte lika många som vi har gentemot dem.

 5. Ja man är ju så otroligt förtjust i att gnälla att man ibland glömmer hur förbannat jävla bra vi faktiskt har det. Tack för påminnelsen. Vet du förresten hur ”helhetsbilden” ser ut för länder som Island och Kanada?

  Är nyfiken på om det man hör (bra saker) är sanna eller om man bara önsketänker, och är samtidigt alldeles för lat för att faktiskt kolla upp det.

  • robobengt: Jag skulle tro att länder som Island och Kanada inte är så himla olika oss. Fast just Kanada är ju så stort och olika från del till del att man nog inte ska generalisera där. Farsan var där ett halvår i ungdomen och jobbade och det i de centrala, sydliga delarna i prärieområdet. Där var det superreligiöst, precis som i bibelbältet i USA. Ställen som Vancouver är däremot mycket mer sekulariserade. Kust vs centrala-delar-fenomenet, precis som i USA.

   Islänningar är ju annars mycket mer vidskepliga än svenskar som en skillnad jag känner till. Var och varannan där tror ju seriöst på att deras land kryllar av oknytt trots att de i övrigt är sekulariserade. Dimmu Borgir är ju liksom något var och varannan tror är en magisk plats.

   • Ingen trol väl att Dimmu Borgir är magiskt? :p
    Noterar att många ”bra” länder ligger norrut. Är kylan kanske något extra bra? 😉

   • Jojo, visst tror islänningarna lite väl mycket på dimmuborgirs magi. Varför tror du metalbandet tog det namnet för. En mer mytomspunnen plats finns inte som delas av både hednisk och fornnordisk mytologi.

    In Icelandic folklore, Dimmuborgir is said to connect earth with the infernal regions. In Nordic Christian lore, it is also said that Dimmuborgir is the place where Satan landed when he was cast from the heavens and created the apparent ”Helvetes katakomber” which is Norwegian for ”The Catacombs of Hell”.http://en.wikipedia.org/wiki/Dimmuborgir

    ”About 10 percent of Icelanders believe in supernatural beings and another 10 percent deny them, but the remaining 80 percent on this windswept North Atlantic outpost either have no opinion or refuse to rule out their existence, a survey shows.” http://www.ismennt.is/vefir/ari/alfar/alandslag/aelvesmod.htm

    Vad gäller geografin… Tror det snarast har med framgångarna för liberalism och socialism här – och Luthers reformation som gjorde att många fick en antiauktoritär syn. Det är nog dessa ting som har gjort oss lite mindre religiösa (men inte nödvändigtvis mindre vidskepliga). Du behöver bara åka till Gotland för att se skillnad på olika delar av Sverige när det kommer till vidskeplighet. Folk där pladdrar lite för mycket om vättar i jorden än idag för att det ska vara ok.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s