Smuts är bra för hälsan, men kanske inte av skälet du trodde.

Återkommande studier och rapporter (dock ännu ringa utrett, dvs det är mer på hypotesplanet än något annat) visar att folk som lever i smutsiga miljöer och med bristfällig hygien (enligt moderna normer) har svårare att bli sjuka än andra. Man har länge antagit att den viktigaste faktorn för att det är så skulle bero på dessa individers immunförsvar är vältränat pga miljön. Men det är en hypotes som också ifrågasatts eftersom det inte finns några egentliga statistiska bevis för att de ”smutsiga” har så värst mycket bättre immunförsvar.

En annan framväxande hypotes säger istället (eller som ett komplement) att det snarare kanske beror på att patogener helt enkelt trivs i rena miljöer. I en ren miljö har de ingen konkurrens nämligen. Ta tex en otrevlig bakteria som MRSA, som tyvärr stortrivs på sjukhus världen över. Den återfinns inte direkt på andra lika tätbefolkade platser i större skala. Vad skiljer då ett sjukhus från en skola? Ja mycket, men en viktig detalj är att sjukhuset i regel är oerhört mycket renare. Det i kombination med att faunan av de bakterier som återfinns i luft och andra smittospridningsvägar på ett sjukhus och kan befolka en yta statistiskt sett oftare är patogener än på en skola leder till att ytorna där kan få stora befolkningar av tex MRSA.

Teorin lyder att på varje given normalsmutsig yta, inklusive oss själva och vår hud så återfinns många hundra sorters bakterier som inte är skadliga för oss. De ockuperar helt enkelt det fysiska utrymmet och andra bakterier som dyker upp utifrån har ringa möjligheter att konkurrera. På en extremt rengjord yta är det däremot gott om utrymme för en nykomling. Principen funkar alltså lite i stil med hur många smittsjukdomar funkar. Två nära besläktade patogener som är ”intresserade” av att sitta på samma plats, tex slemhinnor i kroppen, kan inte sitta där samtidigt av utrymmesskäl. Är du förkyld och har ont i halsen är det obefintlig risk att du samtidigt ska ådra dig en halsfluss egalt exponeringen.

Det antas att det är detta som troligen alltså är den positiva funktionen med de snälla bakterier som återfinns på och i oss. De sitter där och lever av oss, vilket gör att de som bonus ser till att ingen annan mer patogen sort kan sätta sig på samma plats.

En enkel princip, som om den är så viktig som allt fler tror, kan göra att vi får tänka om massor kring våra västerländska värderingar kring städning, renhet och hygien.

3 tankar på “Smuts är bra för hälsan, men kanske inte av skälet du trodde.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s