Himmelen lockar inte oss ateister

Moderna liberalteologer tror ju knappt på ett helvete. Ofta inte alls. De fokuserar ju helt på den sk ”gode” hippieguden istället för den straffande arge småsinte Jahve som totalt dominerar GT tex. För dem är ”helvetet” knappt existerande.

Men för miljontals mer old school kristna är helvetet som en plats lika verkligt som himmelen i allra högsta grad existerande. Och då är även Satan, Lucifer, den fallne förste och störste ängeln minst lika existerande som Gud.

Nu tror jag givetvis vare sig på en himmel eller ett helvete, men jag kan trots det givetvis sätta mig in i tänkandet. Det som då för mig och miljontals ateister världen över här är spännande är hur den kristna himmelen och dess gud på alla sätt och vis är något som verkar mycket värre än det kristna helvetet och dess Satan. Och det tycker vi inte för att vara pubertalt trotsiga mot kristendomen, utan för att det kristendomen beskriver för oss är svårt att tolka på andra sätt som humanist och människa. Himmelen är något slags evigt hjärndött tillstånd av falsk lycka, där allt handlar om att umgås med gud och Jesus i evigheten. Mein gott så tråkigt. Fatta hur lång tid en evighet är… Det gör inte kristna inte. I regel märks deras begränsade tidsuppfattningar i form av kreationism inte minst. Där Jorden är 6000 år ung, för det här med miljarder år kan de vare sig greppa eller hantera. Det här med evighet blir då totalt abstrakt och ett ord som man därför kan använda helt godtyckligt som ett fint, positivt ord.

Vad är då hemskt med innehållet i himmelen? I Himmelen finns Gud och hans schizo-halva Jesus. Den ene en ombytlig arg folkmordsåberopande bronsåldersgud, den andre en aggressiv labil tempelraserare som inte vill att vi ska veta vad som hände under dryga 30 år av hans liv. Mja, om jag inte lobotomerats så skulle jag allt tycka det kändes rätt så obehagligt.

Vidare innehåller himmelen kristna. Där hittar du alla pedofilpåvar och dyl som existerat. Du hittar inkvisitionens häxbrännare och hysteriska domedagsprofeter.

Du hittar också miljarder skittråkiga korkade kreationister som vare sig begriper verkligheten eller ens har speciellt djup fantasi. Herregud liksom. Inte en genuint intressant och begåvad människa så långt ögat kan se. Spendera en evighet med folk som jag nu under loppet av mitt 37åriga liv redan tycker att jag fått mer än nog av? Skulle det vara ett hot att inte få det? Snälla nån!

Helvetet då? Ja där finns alla kritiker. Alla forskare och vetenskapsmän, filosofer och tänkare som på egen hand försökt förstå världen utan att köpa innehållet i en sagobok skriven av ett nationalistiskt folk med solsting i Israels öknar. Där återfinns även hemska individer som Gandhi, Buddha, som helt utan den kristne guden spred mer budskap om förståelse och godhet än Jesus någonsin lyckades.

Där finns också Satan, som vågade trotsa sin chef där denne krävde total blind lydnad. Inte världens sämsta sällskap. Framförallt inte ointressant. Och som en slump; Med sig har Satan ett gäng demoner som passande råkar ha namngivits till namn på gamla konkurrentgudar till Jahve…

Om vi då tolkar det hela mer modernt och liberalteologiskt så finns inte alls helvetet. Då handlar det istället om det vi ateister redan är beredda på, nämligen upphörandet av existensen – dvs att bara bli bortstött av Gud och försvinna. Dvs att man de facto upphör att leva på alla sätt. Skulle det skrämma mig bara för att en kristen anser sig ha ett alternativ som istället är existensens konkreta motsvarighet till vad jag skulle definiera ett helvete som?

För all del. Hota med frånvaron av himmel istället för med ett svavelosande medeltida helvete. Ni är inte klurigare eller mer upplysta än gammeltestamentliga kristna för det. Ni kunde lika gärna hota mig med en osynlig soppa som när ni beskriver den stinker av rutten kål. Thank you very much, but I’ll think I pass.

Bildkälla

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s