I demokratins tjänst

En chockerande stor mängd kommentarer om svenskarna som greps och sedemera sen dömdes på totalt fabricerade bevis för terrorism i Etiopien har handlat om att svenska regeringen inte har något ansvar i frågan – allra minst helgonet Carl Bildt, utan att de faktiskt får skylla sig själva som med dolda metoder tog sig in i det totalitära landet. Landet hade ju lagar mot sånt. Så korkat av dem!

Journalisters vardag handlar om att skaffa fram nyheter som folk vill se. De flesta av oss uppskattar något som är avslöjande, något som innebär att journalisten ansträngt sig utöver att bara återge vad som sägs i t ex en officiell bulletin. Vi vet ju om att för att nå sanningen om något, så krävs att journalister gräver. För att veta hur det är i Etiopien krävs således att vi får ta del av mer info än det som landets officiella propagandaapparat visar. På så sätt kan oförätter upptäckas som gör att världen kan sätta press på ett land som behandlar sitt folk illa.

Du säljer inga tidningar eller dokumentärfilmer utan just grävande journalistik. När journalister gräver bidrar de inte bara till att tjäna pengar, de bidrar framförallt till att göra oss klokare, avslöja saker och därmed göra världen lite bättre. Och det är ett farligt yrke som förtjänar respekt. Har du lust att köpa en tidning, se ett nyhetsinslag, se en dokumentär, om något som handlar om något som är lite farligare och otryggare än en begonia-tävling för pensionärer i Borås, ja då ska du också respektera journalisternas farliga vardag och åtminstone inte håna dem eller vara likgiltiga för att de råkar ut för problem. Om du inte begriper det, då begriper du nog inte mycket alls i världen lille vän.

Dvs vi talar inte om turister som trots varningar ger sig av till ett farligt land. Vi talar om samhällsnyttiga medborgare som under ett outtalat mandat som vi ger dem att söka sanningar åkte fast för brott de inte begått. Ja de underskattade säkert faran, men naivitet är inte olagligt. Och de förtjänar knappast förtjänar att lämnas vind för våg så som en massa cyniska fjantiga självupptagna Carl Bildtfans i Sverige nu tycker. Sverige har skyldighet att hjälpa oskyldiga medborgare i nöd utomlands. Inte minst människor som i demokratins, yttrandefrihetens, pressfrihetens och en bättre världs tjänst, hamnat i ondskans händer.

Sydsvenskan. Svd

5 tankar på “I demokratins tjänst

 1. För det första så skulle det aldrig falla mig in att försvara Bildt´s ställningstaganden.
  För det andra så har jag i stort sett varit ense i allt övrigt som skrivits i denna blogg, alltsedan jag först blev uppmärksam på densamma förnågon månad sedan.
  Ända tills nu…Som bakgrund till mitt ställningstagande bör väl då tillfogas att jag tjänstgjort i handelsflottan, både under svensk som också utländsk flagg i mer än 40 år och under den tiden hunnit med ett och annat besök på de mest egendomliga platser som tänkas kan…och fick från allra första stund fullständigt klart för mig att man tar seden dit man kommer och även om nödvändigt ibland ylar med vargarna om man vill komma någorlunda helskinnad ifrån vissa situationer!…och då hjälper det inte att slå sig för bröstet och deklarera sitt svenska medborgarskap…för på de flesta platser på klotet så skiter dom faktiskt fullständigt i vilket medborgarskap Du råkar besitta!
  Så på samma sätt som jag bedömer Davit Isaac´s situation…på samma sätt bedömer jag den situation som nu är rådande för de två svenska journalisterna i Etiopien…dom borde ha tänkt efter före…jounalistisk integritet eller inte…behov av rapportering eller inte…dom borde ha tänkt efter före!!
  För övrig med en önskan om God Jul
  kjell karlsson

 2. Och naturligtvis som ett tillägg till ovanstående: JAG FÖRSVARAR INTE DIKTATURER OCH POLITISKT FÖRTRYCK I VILKET LAND DET ÄN FÖREKOMMER…UTAN JAG FÖRDÖMER DET Å DET ALLRA STARKASTE…MEN JAG ÄR OCKSÅ GENOM EGEN ERFARENHET MEDVETEN OM ATT DÄR FINNS PLATSER DÄR SANNINGEN ELLER FÖR DEN DELEN ETT MÄNNISKOLIV INTE VÄRT ETT PISS!!!
  fortfarande med önskan om en God Jul
  kjell Karlsson

 3. Du försvarar det kanske inte, men tycks som skrämmande många andra ha VÄLDIGT stor förståelse för diktaturens metoder. Med tystnad och förståelse sker det inte särskilt mycket förändringar.
  Tänkt efter före? Skulle de nöjt sig med att sitta hemma och googla ihop en artikel om Ogaden?

  • Bäste Kris08!
   I all välmening och dessutom utan att för den sakens skull vare sig önska förolämpa Dig, dina ståndpunkter eller Ditt intellekt så kan jag endast ge det svaret att det ag har att säga finns att läsa i mina två ovanstående inlägg!
   D.v.s det finns situationer och omständigheter där våra etisk/moraliska reaktioner på företeelser, emot vilka vi naturligt nog reagerar starkt fördömande, ändå och detta till trots är den rådande verkligheten och därvid är frågan om ”vad de skulle ha gjort istället” meningslös i så måtto att den faktiska verkligheten tyvärr ser ut som den gör!
   D.v.s De skulle ha tänkt efter före!
   Samt med ett upprepande av att jag personligen starkt fördömer och tycker synnerligen illa om diktatur och åsiktsförtryck var och när och i vilken form det än förekommer så berr jag att få tillönska Ett Gott Nytt År!
   kjell karlsson

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s