Gudstjänst i SVT

Gudstjänst på SVT är vanligtvis en grå historia där någon mycket grå och mycket statlig präst står och grå-talar till världens gråaste församling. Det är helt enkelt så tråkigt att man inte ens blir upprörd över att licenspengarna går till det.

Men så idag när jag slog över till programmet var det fullt med riktiga frikyrkliga nyfrälsta sidbenekammade typer istället för de strama musgrå lutherska typerna.

Vi talar människor med näven svajandes i luften. Människor med antingen den där lyckliga blicken som bara förlöst 15 timmars kissnödighet kan ge, alternativt människor som har stängda ögon. Eller ja, inte helt stängda ögon, de lämnar alltid en liten strimma öppen. Detta till ansträngning för ögonlocksmuskeln så att ögonmuskulaturen börjar flimra. De ser nästan lite elektrifierade ut när ögonet rullar bak i ögat och man ser en tunn vit strimma i det strobande ögonlockshålan.

Sen har vi typerna som gungar misstänkt ur takt eftersom anden har tagit strypgrepp om deras aorta. Typerna som sjunger lite för högt på ordet Gud (och ur takt) för att det ska vara ok. Typerna som tittar in i kameran för att dela med sig av sin omåttliga lycka. Eller ja nästan, då de i regel skelar med ögonen. Allt givetvis fortfarande väldigt lugnt och modest jämfört med väckelsemöten i amerikanska bibelbältet. Men ändå på väldigt många sätt väldigt besvärande att beskåda.

Känner mig faktiskt belåten över att aldrig ha betalat ett rött öre TV-licens till SVT.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s