När försiktighetsprincipen används fel (BHA i D-vitamindroppar del två)

Försiktighetsprincipen. Jag tillämpar den ofta själv i alla exempel med produkter där jag är osäker på hur hälsosamma de är. Den är i grunden sund att tillämpa, för i regel är det så att inget åtminstone kan gå fel om man undviker produkten.

I regel. Men kanske bara skenbart så egentligen.

Faktum är ju att när man undviker att ta D-droppar för att man vill undvika konserveringsämnet BHA (butylhydroxianisol) (som jag påvisade inte fanns i skadliga mängder) så är det inte samma sak som att man då duckar faror (eller i detta fallet, vilket ju är hela poängen, att det inte var något problem alls med BHA enligt forskningens resultat!). Istället ger man sig ut på betydligt osäkrare tassemarker.

Det är inte min avsikt att skrämma upp föräldrar nu, men om en produkt har en viss ingrediens som finns där för att konservera, och man tar väck den så måste man antingen ersätta den med något annat eller så ta konsekvenserna av att konserveringsfunktionen är borta.

Konserveringsmedel är ingen ondskefull produkt som industrin vill förgifta ditt barn med. Den finns där just av motsatta skäl: För att du skall veta att produkten fortfarande fungerar och inte har stått och blivit farlig på riktigt.

Jag säger inte att D-dropparna utan BHA är farliga. Jag bara påpekar att forskningen kring hur väl de funkar, håller och riskerna med dessa faktiskt inte är i närheten av lika grundligt utredda som för droppar med DHA. Värt att tänka på om man gillar försiktighetsprincipen kanske?

1 tanke på “När försiktighetsprincipen används fel (BHA i D-vitamindroppar del två)

  1. Pingback: Butylhydroxianisol i vitamin-D-droppar | Asebeia

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s