Fåntrattar och mystiska moln

Jag följer flertalet fotografer på Google+. Det är kul, för man får tillgång till ofta spektakulära foton på så vis. Men man får även tillgång till spektakulär dumhet i form av korkade kommentarer från andra som följer fotografens bilder.

Det är verkligen helt sanslöst vad folk är obegåvade när det kommer till moln. Och kommentarerna de kläcker ur sig får den här gamle meteorologistudenten att dö lite inombords varje gång han läser dem.

Det märks så väl att de flesta av släktet Homo sapiens inferior spenderar sina dagar tittandes framför sig på en skärm eller på sina skor, istället för på världen. Hade de inte varit så okunniga så hade vi sluppit alla frågor om allting som är fullständigt naturliga väderfenomen. Vad värre än frågorna är, så är det de självsäkra påståendena från folk om att det vi ser ”måste vara sensationellt, UFO, tecken på jordens närstående undergång” eller favoriten: ”Det är photoshopat!”.

Just det sista är extra irriterande eftersom photoshop-åberoparen i regel verkligen tror att den är mer klurig och smart än alla andra – när det i själva verket oftast är precis tvärtom. Nedan, några molnfenomen från G+ och vad de innebär i verkligheten.

Ovan. Ett arcusmoln fotograferat skickligt fotat med fish eye-objektiv – vilket gör att jag inte kan avgöra om det är av shelftyp eller rolltyp. De bildas ofta i fötterna av större moln av cumulus nimbus-typ, dvs i tex åskväderskallfronter (läs mer här om bildningen). Arcusmoln har jag sett ett par tillfällen i mitt liv då de ibland bildas i ”varmare” kustmiljöer så som t ex skåne. De beter sig ofta som en stor mörk våg som ser ur att rulla in. Uppenbarelsen är utan större jämförelse bland de mäktigare som moln kan uppvisa. Du vet i regel när du har sett ett äkta arcusmoln även om vissa blandas samman det med sk pedestal clouds.

Ovan. Arcusmoln av rolltyp. Ovanlig i så här ren form. Ser ut som en stor våg och får ofta åskådare att springa för sina liv då de rör sig snabbt framåt (skojar inte, låg ett klipp på nätet innan från Finland där folk sprang som ni ju kan googla fram).

Ovan. Domedagen? Ufo som landar? Nej men ett vanligt cumulonimbus-moln av incus-typ. Ett stort åskmoln helt enkelt med stor höjd från botten till topp. I sådana här moln och vädersystem bildas ofta hagel, förutom åska och kraftiga regnskurar.

Ovan. Det som tillsammans med vattentorn och vanliga satans flygplan är det som flest människor misstar för UFOn är lenticulära moln. Dessa sfäriska diskar har ju det karakteristiska kännetecknet att se ut som det porslin som sondinförande rymdvarelser tydligen transporteras i. De bildas ofta kring bergstoppar och kan således driva därifrån sen om luftpaketen de befinner sig i förskjuts. Det finns även liknande molnfenomen som bildas på andra sätt. Läs mer här.

5 tankar på “Fåntrattar och mystiska moln

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s