Lund – ett näste för akademiska foliehattar

ESS och MaxLabIV-bygget i Lund har fått stångas med det mest tjurskalligt dumma som finns: Lundabor.

Man kan tro att i en stad med akademiker så är folk överlag lite smartare än annorstädes, men nej. I regel har det mest handlat om att vi snarare har en massa akademiker, som i kraft av att ha en fil kand i spanska eller etnologi kan uttala sig insatt om allt.

Kritiken mot ESS och MaxLabIV har varit saklig, men mestadels befängd, och ibland helt pseudovetenskaplig. Det här med förlorad jordbruksmark är tex ett tämligen befängt argument mot anläggningen. Skåne har massor av fin jordbruksmark och även om markerna kring Lund tillhör de finaste vi har, second to none i världen, så är den för den delen varken viktig eller ännu viktigare: Mer viktig än ESS och MaxLabIV.

Andelen uppodlad mark idag är mindre än för 100 år sen. Takten har sakta sjunkit i o m effektivare odlingar och mindre svinn. Det ligger alltså en hel del mark som tidigare var i bruk som odling idag i träda eller används för andra ändamål. Det är med andra ord inte brist på mark. Svälten i världen har inget med andelen skånsk mark som går till byggen att göra. Bönderna i Europa överproducerar redan som det är och dumpar därför priserna till 3e världens förtret. För fattigas skulle vore det om något BÄTTRE att vi odlade mindre.

I avdelningen saklig kritik har det förekommit oro om buller, om platsen öht KAN fungera pga vibrationer från E22an som går utanför och även om Lund kan tillgodose en infrastruktur som räcker. På sista punkten är det inte löst ännu. Risken är att vi får se en massa överfulla bussar rulla från Lunds C till ESS och MaxLabIV om 10 år med tanke på hur politikerna resonerar.

I avdelningen pseudovetenskaplig kritik har vi då allt det övriga. Div miljöorganisationer, som vill väl, men som tyvärr består av lundabor av den sorten som jag inledningsvis beskrev. Folk som har det gott ställt, kanske är nyligen pensionerade 40talister med 30 000 i pension varje månad. Mer intresserade av att fågelskådning, konstrundan på österlen, golf och att varenda liten jävla gatusten i Lund ska ligga på samma plats nu som de gjorde när de själva var dryga hampastinna studenter som på sin tid fnös åt Sten Broman – på nästan samma sätt som de idag istället låter som en klon av honom med sin tillrättalagda lundensiska dialekt.

De är i form av svunna irrelevanta akademiska meriter totalt övertygade om att de ha kompetensen nog att uttala sig insatt om farorna med ESS och MaxLabIV. Saker som radioaktivitet och kvicksilverhalter har det hojtats om rejält och ofta runt föreningsborden. Att det har handlat om kvicksilver i kontrollerade former och strålningsnivåer i storleksordningen TUSEN ggr LÄGRE än bakgrundsstrålningen från marken och atmosfären har de inte brytt sig om att ta reda på. Jo läs på siffrorna! Ja jag vet att det är ESS egna, men om du inte kan presentera några som helst andra egna siffror så får du väl anta att de stämmer? För du tror väl ändå inte på att strålskyddsmyndigheter och ESS tillsammans konspirerar? Så stor är väl ändå inte din foliehatt?

Jag gillar Lund på många sätt – men den där politiskt mäktiga segdryga märkliga grupperingen av stockkonservativa 40talister och miljöpartister som sätter på sig foliehattar och predikar om hur de värnar om barnen och ”den lilla staden” – de står mig upp i halsen. De talar inte för Lunds eller barnens väl, de svamlar pseudovetenskapligheter och är rädda små okunniga människor, inget annat.

Sydsvenskan Sydsvenskan

1 tanke på “Lund – ett näste för akademiska foliehattar

  1. Den som studerat Dan Brown frågar sig också hur det blir med svarta hål och antimateria?

    I rikets andra universitetsstad hade man tydligen inga problem att bygga en nybrutalistisk byggnad av plåt och glas intill den anrika Botaniska trädgården. Man planerar också diverse skumma turistsatsningar som ett museum UNDER slottet och ett Disneyland för vikingar vid Gamla Uppsala…

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s