Hur många dog under korstågen?

…Jag vet inte. Men många hävdar absolut vetskap och talar om miljontals offer. Eftersom det finns en hel del myter kring medeltiden och korstågen känner jag att det skulle behöva utredas. Men det är även förvånansvärt svårt att hitta god forskning om kalla fakta – så som antalet döda.

Korstågen var inget som drabbade folk i gemen i Europa i a f. Det var mestadels adelsmän och äventyrare som begav sig av på det. Det fanns ingen värnplikt eller liknande som tvingade ut folk i gemen i krigen mellan påven och patriarken, påven och ”hedningar” och påven och Islam. Det sågs förvisso som en stor ära att slåss för Gud och påven, men väldigt få hade i slutändan råd med äventyret.

De flesta i västeuropa la nog öht inte märke till det och väldigt lite skrivet material som görs i Europa handlar därför om korstågen i förhållande till den impact det tillskrivs historien idag. Jag kan inte låta bli att reagera på det lite.

Och för muslimerna beskrivs ofta korstågen idag av muslimer och av nickedockor som idel elände. Hur elaka kristna kom och förstörde och dödade allt och alla helt oskyldiga offer. Men samtida muslimska tänkare har inte alltid den bilden av skillnaden mellan kristet och muslimskt styre – som vi tror de ska ha.

”We left Tibnin by a road running past farms where Muslims live who do very well under the Franks-may Allah preserve us from such a temptation! … The Muslims own their own houses and rule themselves in their own way. This is the way the farms and big villages are organized in Frankish territory. Many Muslims are sorely tempted to settle here when they see the far from comfortable conditions in which their brethren live in the districts under Muslim rule. Unfortunately for the Muslims, they have always reason for complaint about the injustices of their chiefs in the lands governed by their coreligionists, whereas they can have nothing but praise for the conduct of the Franks, whose justice they can always rely on.” http://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Jubayr

Därtill är det vida känt att korstågen innebar att väst och öst kom att utbyta massor av tankar och idéer med varandra. Och det ökade även på infrastrukturen över Europa med ökad handel osv. Medeltiden var en ekonomiskt rik tid och mycket berodde på sidoeffekter ur korstågen som oftast mest ledde till ökad mobilitet i Europa än annat.

Ur elände kommer ofta goda ting heter det alltså – men man ska heller inte överdriva eländet i det här sammanhanget. Någonstans i storleksordningen 50 000-200 000 personer dog under korstågen beroende på källor, de flesta av dessa soldater, merparten av sjukdomar. Ja du läste rätt. 50 000 får en del det till idag. Den siffran är säkert för låg, men ändå intressant att ha i åtanke.

50 000 – 200 000 döda är förvisso hemskt, men i jämförelse med andra konflikter är det ett mycket modest antal offer för en 300 år lång period som tillskrivs så mycket elände.

Räknar man lite bredare och inkluderar alla religiöst motiverade krig under perioden 600-talet (med konflikterna mellan morer och franker i sydfrankrike) och förrämrade livsvillkor för folk lokalt som innebar svält ända fram till 1350-talet så kan man sträcka siffran till kanske 500 000 döda pga ”korståg”. För att komma upp i högre siffror måste vi räkna in den tidigmoderna tidens inkvisitioner och hårdförda kolonisation och inte minst 100årskriget – eller räkna in varenda normalt död under korstågsperioden. Men då har vi liksom lämnat ämnet korståg.

Det finns många fantasisiffror på nätet och i äldre forskning (från 17-1800talet inte minst! Snacka om icke pålitliga siffror att nyttja. Jo tjena.) om korstågen som handlar om allt från 500 000 till 9 miljoner offer. Vanligast är siffran 2-3 miljoner. Men var kommer dessa siffror från då?

Förvånansvärt ofta ser det ut att bara vara ett påstående.

Mest vetenskaplig verkar paradoxalt nog Gibbons vara i sammahanget eftersom hans siffror baseras mestadels på historiska källor. Inte illa för en 1700talshistoriker. Men i stort kommer alla siffror du idag kan hitta på nätet från en massa cirkelpekande runt på samma sidor där originalforskningen liksom inte går att hitta. Inte minst är tyvärr wikipedias artikel om antalet offer baserat just på detta och på tidningsartiklar.

Men tittar man istället på demografiska analyser i princip och så sjunker siffran. Den måste rimligen sjunka eftersom Europas befolkning exploderar i antal på ett sätt som den sen inte gör förrän drygt 400 år senare igen under den tidigmoderna tiden. Kan befolkningar explodera i antal samtidigt som ett stort krig som döda miljontals pågår (alltså inte efteråt i sk baby booms). Det verkar inte jätterimligt tycker jag. (Mer om detta något stycke längre ner).

Exakt hur många som dog vill jag inte hävda absolut vetskap om. Jag vet inte. Det kan mycket väl vara så att det dog 9 miljoner faktiskt dog av korstågen och att de modesta siffror jag såg som sanna utesluter för mycket – och att det är jag som sitter inne med faktoiderna som tror på låga siffror.

Men den källkritiskt lagde skall vara medveten om hur godtyckligt sådana här offersiffror skapas och hur mycket propaganda som finns med ibland. Ibland är det rena vilda gissningar (om än från forskare), ibland handlar det om att man okritiskt bara för vidare rapporter från samtidens ofta propagandamässiga källor, men oftast när det öht görs ordentliga bedömningar är problemet istället urvalet troligen. Allt och alla som öht dör tillskrivs vara offer för en viss händelse. Dvs inga dör längre en naturlig död av andra skäl.

Ett modern skräckexempel på skitsnack här är Tjernobylkatastrofen där propagandasiffror talar om miljontals döda över närliggande länder. I verkligheten ligger siffran, inklusive de mest vaga kopplingar i cancerfall på något enskilt tusental. Högt räknat. Den officiella siffran ligger fortfarande på under 100 – och inte utan goda skäl.

Korstågen är offer för samma påhittade överdrivna siffror vågar jag påstå.

Vi vet att det innan korstågen på 600talet fanns ca 30 miljoner människor i Europa. Vi vet att det efter högmedeltiden och innan pesten fick sitt grepp fanns ca 70-100 miljoner. Så här mycket hade befolkningen i Europa aldrig vuxit tidigare och det skulle komma att dröja innan Europas befolkning växte lika mycket igen. Om Europas söner i stora antal gick och dödde sig i tankar om In hoc signo vinces för att Deus vult både i Palestina och bland fel-kristna i Östeuropa, så skulle vi inte ha haft en dramatisk befolkningsboom rimligen. Så här tänker man i a f ur ett mer etnologiskt-arkeologiskt-demografiskt perspektiv. Jag litar mer på sånt (tillsvidare) än siffror som i stort inte alls kan motiveras av dess upphovsmän.

Men om någon kan presentera siffror och backup på dessa som inte utgörs av tidningsartiklar i Times, dåliga hemsidor eller bara precis påståenden från ofta urdöda auktoriteter. Ge mig moderna data som innehåller urvalskriterier och metod.

2 tankar på “Hur många dog under korstågen?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s