Hade samhället sekulariserats utan protestantism?

En fråga jag ofta brottats med är om jag som ateist har Luther och övriga reformerta och protestantiska rörelser något att tacka för. Är det deras förtjänst att vi tog oss fram till dagens sekulära samhälle?

Nej jag är inte så säker på det. Inte så enkelt iaf. Inte mer än delvis isåfall.

Väldigt lite med den tidiga protestantism handlade om vurm för det fria rationella samhället – typ inget alls. Att protestantismen öht vann framgång beror ju mest på att den passade kungar som ville ha total makt utan kyrklig inblandning som handen i handsken än något annat. Dessa kungar och despoter gav sällan folket ökade friheter kontra vad kyrkan hade gjort – tvärtom.

I regel så ledde ju den tidiga protestantismen till ett mindre begåvat samhälle faktiskt. När de katolska klostren stängdes igen så störtdök ju både läsförståelsen (och medellivslängden pga dess roll som sjukhus för fattiga) under ett par århundraden. Dessa inrättningar var ju med dagens mått mätt inte speciellt imponerande fritänkarplatser, men när man ser till vilken insats klostren gjorde för att ö h t få folk att lära sig rudimentär läsförståelse och kunskap om omvärlden på en skala som aldrig var bättre förr på landsbyggden tex, så går det bara inte som sekulär ateist att ogilla katolicismen helt under medeltiden. Det här är en agrar glesbefolkad värld utan slavekonomi (ett slaveri från antiken och hedendomen som kyrkans män var med och såg till försvann förövrigt). Då gick det inte att göra så mycket mer av saken.

Och om vi hoppar fram något århundrade… Katolska krafter var de mest verksamma mot slaveri och för ökade mänskliga rättigheter, medan protestanter i regel mycket mer agerade efter profit alena eller t om stödde slaveri (med undantag på bägge håll såklart). Du har starka antislaverirörelser i katolska kretsar, inte så starka i protestantiska under amerikanska inbördeskriget. Sydstaterna är protestantiska, nord genomsyras av katolicism och protestantism.

Sen har vi ju det här med vad som rent allmänt händer i det protestantiska samhället efter att katolicismen förbjuds. Epoken med analfabetism bryts ju först med kyrkolagarna på slutet av 1600talet då folk tvingas lära sig katekes och liknande saker. Och i princip är det allt folk lär sig att läsa om fram tills 1800talet och skolornas framväxt.

Visst hade påven osunt stark makt över världen under medeltiden, men protestantismen gjorde liksom inget bättre egentligen för det fria folket, som den inte bara ersatte med nytt skit. Det är snarare helt och hållet 1700talets helt separata sekulära rörelser som bidrar till att världen blir mer bildad så småningom – och inte minst 1900talets stora omvälvande krig som gav oss lagstadgade mänskliga rättigheter. Och alla nyttjade de den katolska institutionen ”universitetet” utmärkt för ändamålet att göra världen mer bildad.

Men protestantism som något positivt för mänskligheten? Nej. Inte ens idag är den en positiv faktor direkt. Liberalteologi i all ära, men det vore bättre om folk var ateister istället. Och katolikerna, tja de har tyvärr inte hängt med i utvecklingen alls. Den religionens bäst-före-datum ligger någonstans kring ww2. Därefter har den mest stått i vägen för utvecklingen och inte främjat något längre. Jag må försvara medeltidens katolska samhälle kontra Luthers reformation – men knappast dagens katolska samhälle.

Hade samhället sekulariserats utan protestantism? Nej troligen inte, inte exakt när det skedde iaf, kanske något århundrade senare, men det handlar mer om att den bröt en trend och flyttade makten till despoter istället för påvar, vilket sporrade ekonomisk konkurrens mellan stater och därmed så småningom intellektuell utveckling – än att den bidrog med något i sin tur rent läromässigt. Men detta nya lokalpatriotiska Europa gav oss också massor av fler krig i Europa under flera hundra år. En trend som bröts först under 1900talets andra hälft.

Protestanter tenderar att blanda samman dessa ting tyvärr – protestantismens lära – och dess bi-effekt på samhället. Hela grundskolgången minns jag genomsyrades av den gammelprotestantiska läroboksbilden av att Luther kom och sa åt giriga påvar att kristendomen inte tillhörde dem alena och det i princip är anledningen till att vi idag har ett fritt sekulärt samhälle.

Vilket nog är världshistoriens största och mest naiva förenkling av vad denna reform och händelse innebar. Oviktig händelse för sekulariseringen? Nej absolut inte. Bara en bra sak för sekulariseringen? Verkligen inte det heller.

Glöm inte bort att kreationister och fradgatuggande bibeltokar i princip ALLTID är sprungna ur protestantism. Katoliker må vara hemska med sin familjepolitik och syn på moral idag, men de har inte samma grundläggande kunskapsfientliga syn som protestanter idag har. Du hittar inga (eller få) bibelbältestokar som vinner Nobels vetenskapspriser. Men jag är säker på att vi har ett par katoliker som vunnit priser i dessa kategorier. Inte superviktigt för religionernas roll idag, men ändå något fundamentalt som skiljer dem åt.

Luther stod inte för ökad rationalism, han stod snarare bara mest för anti-prästerskap. Det är inte alls samma sak.

Det här var inget brandtal för katolicism nu. Jag är fullt medveten om att den även var med och höll nazisterna om ryggen och skapade korstågen och att dess synsätt på preventivmedel idag stället till det för fattiga i tredje världen. Jag ville bara sätta den i perspektiv mot protestantismens omtalade och hajpade bidrag.

1 tanke på “Hade samhället sekulariserats utan protestantism?

  1. Vad det gäller läran var väl skillnaden inte så imponerande, men den bröt med systemet att kyrkan ska vara närvarande i hela samhället: skola, sjukvård, kloster, etc. Den öppnade också för nytänkande på ett helt annat sätt genom att bryta bindningen till huvudkyrkan. Är det en tillfällighet att de protestantiska länderna är mest sekulära?
    USA är väl ett specialfall eftersom många udda och förföljda religiösa element sökte sig dit.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s