Steve Jobs – ett onödigt offer för den livsfarliga alternativmedicinen


Så dog då Steve Jobs tillslut av sin cancer. Jobs var utan tvekan en av elektronikbranchens stora. Kanske den störste. En visionär och innovatör som i princip kunde omvandla det mesta han tog i till framgång. Om detta finns det lite att orda om. Det är en riktigt svart dag idag och världen är en intressant människa fattigare. Och det är långt ifrån oss alla som är intressanta.

Men långt ifrån alla känner till att han var också ett av pseudovetenskapliga alternativmedicinens offer. Jag citerar följande från en CNN-artikel (och mer läsning om detta finns även här).

During a routine abdominal scan, doctors had discovered a tumor growing in his pancreas. While a diagnosis of pancreatic cancer is often tantamount to a swiftly executed death sentence, a biopsy revealed that Jobs had a rare – and treatable – form of the disease. If the tumor were surgically removed, Jobs’ prognosis would be promising: The vast majority of those who underwent the operation survived at least ten years. Yet to the horror of the tiny circle of intimates in whom he’d confided, Jobs was considering not having the surgery at all. A Buddhist and vegetarian, the Apple (AAPLFortune 500) CEO was skeptical of mainstream medicine. Jobs decided to employ alternative methods to treat his pancreatic cancer[…]

När man är sjuk så fäktar man efter hjälp. I många fall kan folk drabbas av cancerformer som är obotliga och då är det fullt förståeligt att de i sin slutgiltiga desperation söker sig till alternativa metoder – i sista desperat förhoppning för att inte ge upp livskampen. Detta fäktande kan säkert också förlänga livet marginellt för vissa, då de helt enkelt inte ger upp. Men inte bota.

Men tyvärr, allt för ofta, handlar det precis som i fallet med Jobs om folk som väljer de verkningslösa alternativmedicinska lösningarna helt och hållet – och därmed dör av saker som med stor sannolik hade kunnat lösas genom skolmedicinska ingrepp.

Att sälja alternativa behandlingar mot cancer är i Sverige förbjudet. Att tala om dem tillåtet, men det får aldrig ske under rekommendationsformer mellan tex läkare och patient. Huruvida jag som privatperson får skriva texter helt fritt och hur som helst där jag förespråkar alternativmedicin för cancerbehandling vet jag inte med säkerhet, men jag tror det är fullt ut tillåtet så länge ingen profit är inblandad.

Det finns i a f ett gott skäl till att alternativmedicin motarbetas av samhället när det kommer till dödliga sjukdomar, och det handlar om att de över huvud taget inte hjälper. Inte en enda vetenskapligt dokumenterad exempel på en människa som har botat cancer med alternativmedicin existerar. Men de flesta av oss har säkert någon i familjen eller vänskapskretsen som genomgått en lyckad behandling genom skolmedicin.

Skolmedicinen kan förvisso heller inte skryta om perfekta resultat, långt ifrån men det är ändå alltid en större än noll chans att man överlever en cancersjukdom om man underlåter sig nyttja skolmedicinens medel – vilket ju är alternativmedicinens bistra resultat. I vissa fall är det t om riktigt goda chanser så som i fallet med bröstcancer. Där överlever de flesta.

Skolmedicinens metoder kontrolleras och utvecklas av myndigheter och forskare världen över i en helt öppen process där negativa resultat och problem alltid är kända och debatteras i vetenskapliga artiklar (och ibland ut i media). Den enorma skala på för varandra helt oberoende instanser som har inblick i hur den lyckas eller inte lyckas gör det där ”pengastyrda myglet” som alternativmedicinsförespråkarna talar om när de nämner skolmedicinen till en omöjlighet.

Det är inte en stor organisation – det är massor – och de konkurrerar ofta. De har allt intresse i världen ofta av att misskreditera varandra. Skulle skolmedicinens metoder vara bluff, så skulle det ha kommit ut för länge sedan. Tack just vare den ekonomiska konkurrensfaktorn.

En annan aspekt med alternativmedicin och cancer som är skrämmande är just exakt samma sak, fast omvänt. Är det några som har intressen av att tjäna pengar på andra personers olycka så är det sk gurus, kloka gummor och gubbar och andra som kränger verkningslös (eller t om giftig!) woo woo över nätet eller i dunkla ljusskygga kretsar och eftersom skalan är så liten så finns det ingen konkurrens mellan varandra, utan man har intresse av att gemensamt undvika att diskutera ”små” problem som att det öht inte alls hjälper. Där har ni er konspiration.

Vad gäller ansvarsfrågan vid en misslyckad behandling så har skolmedicinen alltid just ansvariga. Alternativmedicinen har inga individer som behöver ta ansvar. De behöver bara påstå saker och sen får folk skylla sig själva helt enkelt (antingen på att stjärnorna stod fel, att vattnet inte var tillräckligt utspätt, eller att personerna förstörde allt woo woo med att blanda in seriös medicin). Det är egentligen en fruktansvärt människohatande värld den där alternativmedicinska.

Steve Jobs var ett geni inom sin verksamhet. Han gick sin egen väg och ofta hade han säkerligen helt rätt när han just ansåg sig ha rätt. Sånt föder tyvärr hybris och i det här fallet hade Jobs, sorgligt nog för sig själv, hans anhöriga, alla fans och elektronikvärlden väldigt väldigt mycket fel.

Det går kanske inte att peka finger idag på en skurk. Jobs valde själv metoden och han gjorde det som jag förstått redan inledningsvis, långt innan man kan tala om honom som ett offer för desperation. Men någon där ute, som gav honom råden att äta sig sunt ur cancern borde åtminstone känna viss skam i kroppen idag. Om den nu har den förmågan, vilket jag starkt betvivlar att dessa pseudovetenskapsförespråkare har.

Uppdatering: Tack vare en person på google+ fick jag reda på att Steve Jobs hade en annan version av historien. Ca 10 minuter in i klippet börjar han prata om sin cancer. Den låter dock som big mans-efterkonstruktion. Jobs var ju vida känd för att planera allt han sa och gjorde i minsta detalj. Så en efterkonstruktion där han hävdar att han gjorde operationen direkt passar ju honom och hans stora bild av sig själv. Jag har heller ingen anledning att tro på det utan litar på att de källor jag länkar till har korrekt koll på kronologin. Men i rättvisans namn så ska ju Jobs version av händelserna redovisas såklart.

(Tack till Magnus B för inspiration till bloggposten)

Svd SSD NyTeknik IDG Expressen Aftonbladet NM

Uppdaterat: Sydsvenskan

 

4 tankar på “Steve Jobs – ett onödigt offer för den livsfarliga alternativmedicinen

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s