En skeptikers politiska ideologi

Ett ämne som alltid undviks i skeptikerkretsar är politik. Ja bortsett från en och annan kommentar om KD då (vilket KD mer än väl förtjänar).

Själv står jag till partipolitiskt obundet till höger på den politiska skalan med svenska mått mätt. I USA skulle jag däremot betraktas som vänster eftersom deras höger-vänster-skala inte bara är förskjuten till att alla som inte är ekonomiska libertarianer i princip likställs med kommunister, den är även mer uppdelad i konservatism (höger) liberalism (vänster), vilket inte funkar med svenska mått mätt riktigt eftersom vi har liberalism inom både höger och vänsterspektrat. Jag själv är socialliberalt lagd och har väl en röst som med amerikanska mått skulle mest påminna om demokraternas, men inte i alla frågor.

Att ämnet politik undviks i skeptikerkretsar är förståeligt, men samtidigt synd. Lite som elefanten i rummet som alla vet har betydelse, men som ingen vill kännas vid.

Det är inte så enkelt att man kan säga att ena eller andra hållet är mer vetenskapsvänliga än de andra eftersom det beror på vilken vetenskap vi talar om. Förvisso är det helt korrekt att saker som kreationism och klimatskepticism är mycket mer starkt i konservativa högerled – det gäller även för svenska mått mätt vilket vi kunde se inför USAvalet 2008 då svenska nyliberaler (som i princip motsvarar republikanerna ideologiskt snarare än det jänkarna kallar liberaler som är demokraterna) ansåg att det var bättre att ha en kreationist som president än en som var tveksam till frihandel. Ett synsätt som speglar högerns globala flört med just det religiösa. I sin snällaste form då där ”det inte är så farligt med lite kreationism”. Men ändå ett uppenbart om än indirekt ställningstagande i frågan.

Men samtidigt kan andra sorters ovetenskapliga dravel vara starka i liberala vänsterled också så tex som tron på alternativmedicin, spöken och vettlösa konspirationer. Det jag sett miljöpartister säga om medicin och magi och folk inom vänsterrörelsen säga om konspirationer gör mig mörkrädd.

Folk som brinner för en ideologi är helt enkelt sällan pragmatiskt lagda. De är idealister, inte realister per definition och vill att världen skall anpassas efter ideal och inte att ideal skall anpassas efter världen.

Det avspeglar sig givetvis även då i verklighetsuppfattningen förövrigt. Något säger mig att om vi gjorde en politisk studie av alla riktiga skeptiker (alltså inte de som sysslar med cherrypicking) så återfanns merparten av dem i ett slags grått mittenspektra. En soppa av allt utom de mest passionerade ideologierna helt enkelt.

5 tankar på “En skeptikers politiska ideologi

  1. Ens politiska uppfattningar bygger inte bara på utvärderande av fakta, utan också på värderingar. Om en skeptiker är utilitarist och en annan ser individens frihet som det högsta goda så gör ingen av dem ett misstag, de har bara olika värderingar. Sam Harris och Sean Carroll diskuterade detta för drygt ett år sedan, där Harris argumenterade för att vetenskapen kan slå fast vilka som är de rätta värderingarna och den rätta moralen, medan Carroll argumenterade mot det.

    Min uppfattning är annars att majoriteten av amerikanska skeptiker är liberaler (den amerikanska definitionen), en högljudd minoritet är libertarianer, och nästan inga är konservativa. Enligt undersökningar som gjorts bland amerikanska akademiker dominerar demokraterna. Även bland de som är mest republikanvänliga (som jag tror var nationalekonomer och ingenjörer) som dominerar ändå demokraterna. I Sverige har såvitt jag vet en liknande undersökning gjorts, där lutade majoriteten av akademiker mot alliansen, med företagsekonomer som de mest borgerliga och sociologer som de mest röda.

  2. Det jag försökte få fram i min kommentar är att man inte bara kan definiera sig som ”pragmatisk”. Pragmatisk i förhållande till vad? En nazist som inser att ett nazistparti i dagens politiska klimat inte skulle vara särskilt framgångsrikt kan tänka pragmatiskt, och då ansluta sig till sverigedemokraterna och försöka få samhället att röra sig i önskad riktning. En kommunist kan på samma sätt vara pragmatisk och ansluta sig till vänsterpartiet, utifrån vilket samhälle han/hon vill sträva efter. Om man bara säger att man är pragmatisk så duckar man för värderingsfrågan, och det kan man (om det ska hålla logiskt) inte göra.

    • Hume: Jag använder inte begreppet pragmatiskt i den kontexten du gör. Jag kopplar det helt till hur mycket man vill förändra världen efter ens värderingar (idealism) kontra anpassa sig själv till världen (pragmatism).

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s