Undvik voodoo när du talar om hoodoo

En ”Hoodoo” i Wulingyuan Scenic Area i närheten av staden Zhangjiajie i Hunanprovinsen.


Geologistudenten i mig är ju per definition en nörd när det kommer till allt som har med stenar och berg att göra. Jag gillar verkligen att stirra på spektakulära geologiska formationer inte minst och prata passionerat om dem och processerna bakom dem till min ickegeologiska omgivnings förtret.

Men jag har också märkt att andra som också gillar det inte ser vad jag ser eftersom de helt enkelt inte vet vad det är de ser. Religiösa människor är väldigt kvicka till att blanda in ”gud” och ”gud som arkitekt” när de ser en spektakulär formation. Som om den stått där färdiggjord sen Gud tände lyktan.

Det enda som då blir möjligt för mig att göra och säga är att klanka ner på det spektakulära. För samtidigt som man som geolog älskar sina landskapsformationer på ett emotionellt plan, så har man ett ansvar i att påpeka att det inte är något som kräver gudar, magi eller Avatarer för att uppstå och bildas.

En diskussion på G+ om de sk ”omöjliga formationerna” här i den här länken var ett typexempel på det. Det är just sånt där språkbruk man som geovetare/vetenskapsvän/skeptiker ska undvika.

Det finns inget omöjligt med dem öht. Hur spektakulära jordpyramider är sk (hoodoos och fairy chimneys) är är de inte alls öht omöjliga. De är fullständigt 100% möjliga och är bara ett resultat av erosion av sedimentär berggrund i en oftast substropisk eller tropisk miljö där de erosiva krafterna verkar urholkande och karstlandskapsformande snarare än som det gör i våra trakter där de reguljära erosionskraftern även inkluderar frostsprängning och givetvis glaciala krafter. Det är svårt för sådana här landskap att kunna bildas på platser med frost – och omöjligt på platser med glacial aktivitet (vilket då menas inlandsisar). I Sverige är det närmsta vi kommer liknande formationer dels raukarna på Gotland (som är yngre än 10 000 år faktiskt) och dels sk ”tor” som man kan hitta tex på västkusten i sprickområden. Men stora hoodoos finns bara i sedimentmiljöer där vi har haft tid, lång tid, utan inlandsisars massiva erosiva kraft.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s