Förkylningfakta

Jag sitter här tokförkyld. Det inspirerar ju lite till detta ämne. Det finns gott om myter och fakta i anslutning till förkylningar. Här är mina favoriter.

Att kyla skulle kunna orsaka förkylning. Det kan det inte. Det är helt och hållet orsakat av virus. Över 200 sorters virustyper kan ge förkylning varav rhinovirus, influensavirus och coronavirus är de vanligaste. Orsaken till kyl-myten beror primärt på tre saker tror man: 1: Kyla och skiftningar i luftfuktighet får slemhinnor att reagera kraftigare, vilket får dem att producera snorig vätska och liknande. 2: Man tenderar att befinna sig mer i slutna miljöer i kallt klimat – med instängd luft som följd. Bussar, tåg, arbetsplatser, skolor är smitthärdar. Inte minst då vintertid. 3: Kall luft är också torr luft, vilket sprider också många virussorter bättre än fuktig.

Förebygga med dieter är rätt så lönlöst att lägga tid på. Det visar sig att det finns väldigt lite som tyder på att man kan stärka sitt immunförsvar med dieter utöver en vanlig omväxlande normal Svensson-kost. Saker som vitlök, kanjang, c-vitamin osv har i bästa fall en uppiggande tillfällig effekt. Men i fallet med vitlöksdiet lär det troligen mest handla om att väldigt få människor, inklusive andra sjuka, kommer att vilja vara i närheten av dig… Att vara i god form däremot, det hjälper mot både förkylning och de mesta andra sjukdomar.

Bota går heller inte. Whisky må göra livet när du dricker lite roligare, och kanske t om bedöva (fast personligen tycker jag mest det är smärtsamt om man har ont i halsen), men dagen efter så lär du må mer skit än du skulle annars, eftersom en sjukdomssvag kropp inte direkt mår bättre av en massa alkohol som torkar ut den. Samma sak gäller allt från honung, te, c-vitaminer osv. Effekterna är mer stimulerande än botande. Och glöm totalt bort alla örter som kanjang osv. Inga sådana har någon som helst effekt på sjukdomstiden. Man har testat det i labb. Att personer ”uppfattar” att det hjälper är ju rent ut sagt enfaldigt av dem – vad jämför de med liksom? En tidigare gång du var förkyld? Tänk nu efter lite va… Med tanke på att sjukdomsbilden från en förkylning till en annan sällan är identisk oavsett vad du gör, så kan man inte göra en sådan personlig jämförelse. Du kan ligga sjuk en vecka ena gången och två dagar en annan gång, fullständigt beroende på vilket virus det var bara och hur hårt du utsattes för viruset (för kvantiten virus som du utsätts för påverkar faktiskt sjukdomsbilden).

Du blir inte immun bara för att du har varit sjuk nyss heller. Det finns som sagt 200 olika sorters virustyper som orsakar förkylning. Så när lille Kalle har varit hemma från skolan i en vecka kan han mycket väl komma tillbaka sjuk igen rätt så omgående om han utsätts för något av alla de andra sorter som finns.

Övrigt: Folk med starkt immunförsvar tenderar att få kraftfullare reaktioner mot förkylning än folk med svagt trots att det går emot det hela på ett intuitivt plan för oss att det skulle vara så. Så om du ”hela tiden blir förkyld” så ska du inte oroa dig så mycket. Det mesta tyder på att det är ett sundhetstecken.

Den absolut enskilt största anledningen till att vi har besvärliga sjukdomssäsonger beror på att folk slarvar med sin hygien. Man tvättar sig inte noga om händerna. Eller ens alls. Man nyser i hanflatan eller rakt ut i luften bland folk eller över matvaror i lösdisk (köp inte lösa varor i förkylningstider!). Folk är också väldigt egoistiska och ger sig ut bland folk för att de ”måste” trots att de är sjuka. Nej du måste inte alls köpa ett par nya skor. Och du trogne på företaget som ”måste dit”. Hur viktig kan en sån idiot som du egentligen vara för företaget med tanke på att du tar med dig sjukdom dit och gör andra medarbetare sjuka – och därmed rimligen drar ner på produktionen. Tänk efter lite om du känner dig behövd någonstans. Du är troligen inte alls det. Jag kan förstå om du måste jobba av ekonomiska skäl, men inte för att ”du behövs”.

Ett annat motsatt problem är att folk tvingas ut eftersom vårt korkade sjukvårdsystem säger att en person efter en viss tid måste ha läkarintyg, vilket tvingar folk med tex smittsam influensa till akutmottagningar och annat där de sprider smittan vidare. Det i kombination med de idioter som redan första sjukdomsdagen går dit gör att varje klok människa gör det bäst att hålla sig borta från sjukhus. Väldigt få ställen utom kanske en trångsatt skolbuss i november är värre smittkällor.

På många sätt är vi mer korkade om smittspridning idag än vi var på medeltiden. Vi brukar ju håna medeltidens människor för att ha en massa vidskepligt påhitt för sig när pesten spreds, men jag kan faktiskt inte alls se att merparten av folk är ett dugg smartare idag. De hade ju en god ursäkt med att bättre kunskap inte fanns att tillgå i regel. Och de försökte i regel stoppa sjukdomar. Vad har folk idag, som nyser skamlöst rakt över salladsbaren för ursäkt? De vare sig begriper eller bryr sig.

På medeltiden hade sånt beteende straffat sig med lämplig placering i stupstock för att den skadade samhällets övriga medborgare. Idag kan man bara sucka – säger man åt dem så kränker man väl dem och riskerar polisanmälan mot sig för hets mot byfåne.

9 tankar på “Förkylningfakta

 1. Jag tror inte det handlar om fördomar, utan om erfarenhet, nämligen att man blir förkyld (statistiskt) om man frusit.
  Detta att tvätta sig om händerna skulle vara säsongsberoende har jag svårt att tro.

  • Har inte påstått att handtvätt skulle vara säsongsberoende. Det är alltid dåligt ställt med handhygien hos folk.

   Sen blir man inte förkyld för att man har frusit vad än din personliga statistik intalar dig. Som sagt, myter är väldigt svåra för folk att släppa. Orsak-verkan-kopplingar är svåra att se själv.

 2. Men om du säger att kall luft är torr luft och därmed lättare sprider virus så ligger det ju ändå något i att kyla orsakar förkylning. Att det sen råkar vara indirekt istället gör ju inte att det är någon större skillnad på det och t.ex. handhygien.

  • Fast det är i en KONTEXT som den sprider sig i torr kyla. Om du åker till nordpolen som fullt frisk och bor där med fullt friska eskimåer – och ingen kommer dit med förkylningsvirus så kan det bli hur jävla kallt som helst och du kan frysa röven av dig varje dag utan att du får förkylning. Du måste i princip trilla ner i en vak och förkyla dig så mycket att ditt immunförsvar kraschar för att andra vanligtvis fredligare bakterier skall ge dig lunginflammation. Att sitta ute en kall fyllekväll ger dig inte denna effekt på ditt immunförsvar.

   Därtill är det också en mycket svag och hypotetisk anledning om luftens torrhet som inte ens har bevisats ordentligt ha en epidemologisk effekt. Handhygien däremot är bevisat att vara en viktig variabel. Det glömde jag skriva.

 3. Är det nu jag ska tydliggöra att jag egentligen håller med dig? Anledningen till att jag valde att kommentera är för att det med dina ordval lät som att du argumenterade bort dig själv.

  De flesta av oss bor och vistas i miljöer som inte är kliniskt rena. OM den kylda luften är bättre på att transportera virus så borde ju sannolikheten för att få ett virus bli större om det är kallare.

  Påminn mig om att aldrig trilla ner i en vak då. Det låter jobbigt.

  • robobengt: Jepp, om det nu inte vore för ”detaljen” att det där med torr luft vore hypotetiskt och inte på några vägar alls bevisat. Den här studien på influensavirus och luftfuktighet är det enda säkra jag hittat. http://www.plospathogens.org/article/info:doi/10.1371/journal.ppat.0030151

   Samma studie visade att eftersom inomhusvärme på vintern är ger torr luft, ökar även den risken för spridning. Så om du ska öka dina chanser att ducka influensa så ska du alltså sitta i en djungel. Med följd att andra virus, som trivs i hög luftfuktighet, då sprids istället. 😛

 4. Hur är det med påståendet om att nedkylning tillfälligt skulle sänka immunförsvaret och tillåta viruset att bryta ut? Är det också en felaktig föreställning som lurats i en?

  När det sedan gäller huskurer så kommer jag fortsätta att ta dem och hoppas på placeboeffekten 😉

  • Mikael: Japp, temp påverkar immunförsvaret, men det krävs en rejäl sänkning. Inte att man är ”ute en kall dag och fryser röven av sig” så att säga. Det krävs specifikt hypotermi, dvs att tempen sjunker under 35 grader för att effekten skall märkas. Fast grejen är att om du råkar ut för hypotermi är det andra åkommor än försvagat immunförsvar som är ett värre problem för dig.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s