Felet med skapelsetro – Luckornas gud

Tänkte jag skulle sammanfatta felen med skapelsetro (kreationism, intelligent design osv) i ett par vetenskapsteoretiska bloggposter framöver. Här är första delen om luckornas gud.

Är en total frånvaro av bevis för något bevis för något annat? Nej det är det inte. Allt som ska bevisas måste stå på egna ben och vila på egna bedrifter och aldrig på andras brister. Det som vill få status som vetenskapligt hållbart måste uppfylla detta enkla krav.

En sak blir inte sann för att en annan saknar svar. Jorden är inte skapad av en gud bara för att någon inte tycker att bevisen för naturliga processer och tillkomst inte räcker – inte ens om det var sant att det saknas vetenskapliga belägg för hur det gick till stämmer det.

Du måste fortfarande ha bevis för att Jorden är skapad av en gud – annars blir det aldrig ett likvärdigt alternativ. Ingen skulle väl hävda att Kalle mördade Lisa bara för att det saknades bevis för att Johan var mördaren? Givetvis fungerar detta på samma sätt. Ändå är det miljontals kreationister världen över som inte begriper det. Jo jag vet, det är otroligt.

Där har vi liksom hela kreationismdebatten i sin kärna och grundanledningen till att man som motståndare till kreationism ofta låter så nedlåtande och raljerande gentemot skapelsetroende. För kom igen kreationister, ni måste ju begripa att skapelsen inte blir sann bara för att vetenskapen har fel. Eller ni förstår verkligen inte problemet med att resonera så?

På engelska är begreppet känt som ”god of the gaps” – alltså luckorna gud. Om vetenskapen saknar bevis (eller kreationisterna TROR att de saknar bevis för att de inte är pålästa alls) så fylls denna lucka automatiskt med ”gud” hos kreationisterna. Helt utan några som helst bevis för gud då – bara frånvaron av bevis för något annat räcker. Gud är liksom skuggan som automatiskt faller i alla hål. Bara någon kreationist står där och lyser med en ficklampa i rätt vinkel så funkar det ju…

Jag är ledsen alla kära kreationister och skapelsetroende där ute, men det här är något vi, era motståndare både ser och inte kan ta på allvar. Det är ett retoriskt felresonemang att försöka bevisa något med frånvaron av något annat, och därtill fullständigt orimligt rent praktiskt.

Det är den primära anledningen till att inga andra utom kreationisterna själva anser att kreationism är något som borde ges likvärdigt utrymme som ett ”alternativ” i skolan. Helt enkelt för att man inte kan undervisa i något som saknar egna belägg och bevis. Skolor undervisar i teorier. Dvs att ”1+1 = 2” och att ”Storbritanniens huvudstad = London” .

De kan inte undervisa i att ”= 2” och ”= London” mer än ”= Gud” utan att ha med själva påståendet, dvs en teori i någon form. Allt kräver någon form av eget resonemang. Egna fakta. Egna teorier. Egna bevis. ”=2” är nonsens annars.

Det här är något kreationister i princip dagligen konfronteras med. Det är inga nya radikala uppgifter detta som de inte har hört oss gudlösa säga tusentals gånger förr. Alltså finns det rimligen en stark ovilja att ta till sig detta enkla logiska faktum. En slags mental skygglapp.

Det finns dock en slags bevis som kreationister åberopar som bevis för att allt är skapat – lika ofta som luckans gud – och dessa tar vi upp i nästa post om argumentum ad ignorantiam.

1 tanke på “Felet med skapelsetro – Luckornas gud

  1. Pingback: Felet med skapelsetro – Att sätta sig själv i centrum | Asebeia

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s