Därför är Islam INGET hot

Egentligen vill jag inte. Men det känns som jag måste. Som ateist, religionskritiker och allmänt uppkäftig person då förklara min ståndpunkt kring påståendet om hur Islam hotar oss.

Flertalet personer i skeptiker-Sverige. Tex Patrik Lindenfors har märkbart taggat ner på kritiken av Islam. Han säger att det beror på att han inte vill ge material åt mörkerkrafter likt Breivik och ge Sverigedemokraterna indirekt stöd. Jag kan förstå den synpunkten, även om jag inte tycker att man har något som helst ansvar som religionskritisk bloggare för vad som rör sig i en psyksjuk massmördares skalle eller hos fördomsfulla människor.

Det går liksom inte att ta hänsyn till allt dårskap – för då kan man inte skriva något alls. Allt kan misstolkas. Folk som inte förstår helheten får ta ansvar själva. Och psyksjuka kan man öht aldrig ta hänsyn till när man säger något.

Men för att ändå gå lite i samma spår som Patrik vill jag klargöra en rätt viktig sak i min kritik av Islam som skiljer mig från mörkermännen. Jag tror inte att Islam alls är ett hot för Europa.

Tada, då var det sagt.

Tittar man runt på många riktade islam-kritiska bloggar är det inte religionskritik per se  som de sysslar med där, utan syftet är specifikt riktat mot Islam. Ofta är det värdekonservativa kristna eller liknande stockkonservativa som driver dessa bloggar. Inte liberala humanister som mig. Eller rättare sagt, det är ALDRIG liberala humanister som driver sådana bloggar. Men vi klumpas ändock samman till begreppet ”näthatare”.

Nej här handlar det om folk som märkbart ofta tycker det är ok att Gud, kyrkan, traditionen osv skall lydas och respekteras och helst tryckas upp i mumindalen på uppkäftiga ateister. Bara så länge Han heter JHVH och har en son som heter Jesus.

Ofta, väldigt ofta blir dessa individer som jag alltså inte alls delar världsbild med egentligen upprörda om man ifrågasätter skolavslutningar i kyrkan (nu gör jag just inte det specifikt, men den sortens värdekonservativa saker som spinner in på kristendomen).

Då kryper det fram att det inte är frågan om frihet från vidskepelse och religionsförtryck som driver dem, utan specifikt anti-islam-tankar.

Något som mest kan sägas påminna om hur folk här resonerade kring medeltiden och korstågen. Det musselmanska hotet som kristna krigare då skulle stoppa (som då delvis var ett konkret militärt hot med angripande muslimska arméer både i frankiska riket och på Balkan-Österrike, men oftast handlade det om angripande kristna istället. Lite som nu.).

Nu kommer vi!

Liberala ateister som mig idag gör iaf bäst i att hålla käft i dessa kretsar, för annars står vi på musselmanernas sida typ. Väldigt mycket vi-mot-dem-resonemang. Svartvitt så det förslår. Man möter oerhört tjocka kranier i dessa kretsar.

Den där korsfarar-sidan vill jag i a f aldrig tillhöra. Oavsett hur illa jag ibland tycker om religionen islam så kan jag skilja på verkliga hot och fantasifoster. Islam sprids med våld i Afrika eftersom det har blivit ett maktinstrument inte minst i Östra Afrikas alla konfliktområden. Men nu talar vi om något helt annat: Europa.

Europa är en stor kontinent fylld med både superrotad kristen konservatism och liberala sekulära värderingar. Någon masskonvertering till Islam skulle aldrig ske. Inte heller finns det några som helst tendenser att Europa skulle bli utsatt för en massinvandring från just muslimer. (Och givetvis ingen invasion så som på medeltiden).

Europa är inte hetaste potatisen längre när det kommer till framtidens ekonomier. Det lockar inte så enormt längre. Inte heller finns det någon stor muslimsk konspiration som handlar om att ”ta över”. De där världskalifat-predikarna så som tex Hizb-ut-Tahrir, som just specifikt vill att hela världen skall islamiseras är i regel nästan utan undantag förbjudna rörelser i alla muslimska länder och saknar helt demografisk styrka. De har kanske några hundra medlemmar. Max något tusental.

Jag känner att tomten och hans snoriga renar är ett större hot mot ”mitt sätt att leva” än världskalifatsdrömmarna faktiskt.

Det sagt så är terrorism givetvis alltid ett möjligt hot numera (om än inte så aktivt som vissa rädda individer tror). Även islamistisk, men vi ligger inte under något hot från att ”islamiseras” så som allt möjligt folk har fått för sig. Det finns helt enkelt ingen substans i ett sådant påstående. Alls.

Vi har ca 450 000 personer i Sverige som kommer från ”muslimska länder” och klumpas samman i statistiken av mörkerkrafterna till att alla mer eller mindre vara talibaner. I denna grupp räknas då in alla kristna, bahai, zoroastrianer och inte minst hundratusentals sekulära som lämnat teokratier bakom sig i sina hemländer. Flytt undan prästerskap för att de inte alls är muslimer själva.

I verkligheten har vi i Sverige under 100 000 muslimer (aktivt troende). SCB är ens vän i sådana frågor ifall någon vill läsa mer. Vi har varje år några hundratal människor i landet som oftast av äktenskapsskäl eller liknande konverterar till Islam. Vi har samtidigt ett oräkneligt antal individer som för varje dag som går i den sekulära fria staten Sverige tappar intresset för radikal Islam och integreras in i det sekulära tänkandet mer och mer. Jag skulle tro, utan några som helst belägg mer än sunt förnuft att frånvaron av 10 000-tals sk etniska svenska som konverterat till Islam och närvaron av flertalet personer från muslimska rötter som ger upp religionen talar sitt tydliga språk om Islams hotfulla frammarsch. Den finns öht inte.

Det ser rätt ljust ut för Europa. Ett större hot för sekulariseringen är då snarare alla dessa katoliker som nere på kontinenten gör tappra försök att få in allt från anti-abortlagar till hädelseparagrafer i sina respektive länders lagar och t om på EU-nivå. Där kan vi tala om ett reellt hot för ett bra fritt och demokratiskt framtida Europa. Men vissa, inte minst då katolikerna och de konservativa krafterna själva, ser ju knappast skogen för alla träd.

7 tankar på “Därför är Islam INGET hot

 1. Jag tror inte det är islam man är kritisk mot, utan alla dessa invandrare som får mer pengar än våra pensionärer. Det handlar alltså om den berömda svenska avundsjukan, inget annat.

 2. Historiskt sett har små beslutsamma grupperingar kunnat gripa makten utan folkets helhjärtade stöd, det exemplifieras inte bara av bolsjevikerna och nazisterna utan även de otaliga militärkupper som iscensatts i främst instabila och konfliktdrabbade samhällen. Nu tror jag inte heller att islamister kommer att lyckas eller ens försöka sig på en sådan kupp inom överskådlig framtid, men det är inte ett helt otänkbart scenario i ett framtida krisdrabbat Europa.

  • Mikael: Mja… Jag tror faktiskt inte det är möjligt och att man inte ska jämföra hur det såg ut i Europa för 60 år sen med nu. Vi lever i en helt annan tid på massor av sätt. Demokratin sätter stopp för kuppförsök. Våra maktinstitutioner är inte som i mellanöstern där man kan kapa huvudet av en despot och beväpna sig i dennes palats och därmed ta makten. Här har vi en rangkedja och en solidaritet kring att upprätthålla nationen som gör att en lokalpolitiker i Eslöv kan ta över som statsminister om det behövs och få alla bakom sig. Demokratier, riktiga sådana med folkets stöd och en perifier okorrumperad maktapparat, har aldrig fallit offer för en kupp vad jag vet. Inte i modern tid i a f. Inte under informationsålderns vakande ögon.

   • Givetvis behöver de inte få folket med sig, men de måste få kontroll över maskineriet. För att kunna ta makten måste ju islamisterna inte bara få in folk i alla demokratiska institutioner, de måste ju även få med sig antingen polis eller militär (för annars får de dem mot sig). Och något mer antiislamistiskt än dessa inrättningar finns nog inte.

 3. Islam är inte hot för någon. Alla har rätt till att tro i vilken religion som de vill.
  Om någon muslim begår brott så är den inte muslim. Eftersom brott och våld är förbjudet i Islam.
  Men det är klart att alla människor är inte goda, Så om en muslim begår brott så behöver man inte döma alla andra muslimer för det som en kriminell gör.
  Islam är den näst största religionen i världen. Bara i Rysslands huvudstad Moskva finns det över 2 miljoner muslimer och ingen är rädd för att någon tar över där. Men i Sverige förstår jag inte varför är man rädd. Men det är ju Klart att SD påverkar många svenskar med sina rasistiska åsikter.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s