Nyttan av vetenskap

Vetenskapen brottas med att legitimera sig. Den gör så hela tiden även om forskare och vetenskapsmän väldigt ofta glömmer bort detta. Vissa blir t om besvärade av att deras existens och allmänna finansiering ifrågasätts. De ska de faktiskt aldrig göra. Det är ett privilegium att få forska på andras medel, det får aldrig glömmas oavsett hur mycket nytta man kan åberopa med sin forskning.

Det är lätt att vara medicinare i sådana här frågor. Den mest slätpannade grottmänniska begriper i regel nyttan med medicinsk forskning. Den är så oerhört självförklarande att inget behövs sägas.

Sysslar man med geologi hela dagarna tycker man det ju är självklart att geologiforskning är av självklar samhällelig nytta. Men för folk som inte ens i regel kan hålla i sär skillnaden mellan geologi och arkeologi – än mindre än de vet skillnaden mellan astronomi och astrologi, blir det svårare.

Grunden i all forskning är nämligen att du ska göra nytta. Så är det bara och det är en rimlig tanke på alla sätt.

I samhällets ögon finns mycket lite tolerans för forskning ”för skojs skull för att roa forskaren”. Det märks inte minst när det är amerikanskt valår och republikanerna sätter igång och skrattar åt forskning som de inte begriper nyttan av (”Banana flies in Paris, I kid you not”). Visst FINNS forskningsresultat som ska ifrågasättas och t om kanske hela grenar rent allmänt, men i det mesta går att spåra upp inte bara möjlig nytta, utan konkreta resultat genom vetenskapens existens.

Men mest är kritiken okunnig och obefogad. Det är ju så att det krävs ett av två mänskliga attribut för att inte vara en sån där korkad amerikansk vetenskapsfientlig republikansk kreationist. Det ena är ödmjukhet inför att det finns de som troligen vet mer än dig, även om nyttan. Det andra sättet att hantera det är genom bildning. Folk som är bildade kan på egen hand, om än kanske inte förstå vetenskap i sig i detalj, så åtminstone dess nytta.

Det underlättar väldigt mycket med bildning när man tex diskuterar vilken nytta vi har av att vi skickar upp folk i rymden hela tiden. Man kan nästan se det lite som ett slags smygtest på hur bildad man är – med just exemplet rymdfärder. För obildade individer förstår nämligen aldrig nyttan med rymdforskning och är också de första att kläcka ur sig allt från välmenat ifrågasättande av nyttan, till regelrätt hån, när de även har det riktigt lågt på ödmjukhetskontot och tror sig ha full koll. Men om vi återgår till just republikaner här så brukar de i regel inte ifrågasätta rymdforskning. Inte för att de har koll på den enorma roll det har spelat för medicin, datorteknik, materiallära och så, men för att de åtminstone gillar prestigen som rymdresor ger.

Åh men överdriver jag nu? Sårade jag ditt lilla GOP-hjärta? Förklara isåfall varför ”Dubya” gick in och detaljstyrde NASAs framtidsplaner under slutet av sin mandatperiod till att handla om precis just bara prestigesaker så som människor på månen och Mars, medan den mycket viktigare, men väldigt mycket osexigare gråa grundforskningen i astronomi/astrofysik som kretsar kring nya röntgenteleskop, obemammade sonder och liknande fick stryka på foten.

Jag prenumererar på National Geographics flöde på Facebook. Det är utan större jämförelse det som får mest aktivitet på sina poster. Tusentals kommentarer och ”likes” är vardag där på varje post. De har enorma mängder fans och är en av grundinkörsportarna för populärvetenskap i världen – inte minst i USA.

De postar väldigt ofta om saker relaterat till astronomi och paleontologi. Att gå in på posten och läsa alla kommentarer är både underhållande och frustrerande. Merparten skriver gillande kommentarer, men det finns två grundavvikare som ofta skriver negativa kommentarer och det är kreationister som ska tjafsa om Jordens ålder och evolutionen på alla poster som handlar om det, men även just ”vad har vi för nytta av att forska om detta”-kommentarerna. I regel kommer dessa från exakt samma demografiska bakgrund.

Häromdagen skrev NG om en nyupptäckt storm på en brun dvärg. Bland ”Elenin”-kommentarerna fanns det den dagliga dosen av ”men forska på något vi har nytta av”-kommentarerna.

Ja för vi har ju ingen som helst nytta av forskning kring hur väder funkar. Tänk så onödigt att kunna rädda liv undan orkaner. ”Men det kan man ju göra på Jorden”.

Nej, och här kommer en grundlektion i vetenskap: Det är bättre att undersöka 100 olika fenomen som påminner om varandra än att stirra sig blind på ett och samma fenomen. I jämförelser uppstår nya insikter.

Förövrigt funkar vetenskap inte så att man kan beställa upptäckter.  Det funkar i regel väldigt dåligt att planera fram något. Det bästa är alltid att satsa brett på många olika kort och låta vetenskapen få vara så fri som möjligt. Det är då den stora bredden på upptäckter kommer med de verkligt revolutionerande sakerna. Folk är skadade av Manhattanprogrammet och Apolloprogrammet och tror att man kan beställa fram ny kunskap. Det kan man förvisso i en del fall också, men det är mycket dyrare och det är svårt att uppnå kvalitet.

Så, nästa gång du tycker att man ska satsa på att bli av med fattigdomen istället att skicka personer ut i rymden, så bör du ju fundera på om du kommer kunna bekämpa fattigdomen bäst med att ge alla fattiga pengar i handen, eller ge dem teknik som ger dem superbilliga datorer till skolan, grödor som med hjälp av tex nollgravitationsforskning har utvecklats för att klara torka och parasiter eller bara avancerade nya studier av atmosfären från rymden som kan underlätta i förståelse av väder och hur man bäst bemöter väderproblem som torka och översvämning.

Så stilla du ditt samvete. Ge du dina pengar till de svältande, så ger jag mina pengar till rymdforskning istället. Jag hjälper de svältande, du ger dem egentligen bara mer problem. Visdom om fisk till en svältande vs konsten att fiska, visar att det begrep de flesta redan innan vetenskapen ens fanns.

Det här hade inte varit möjligt utan rymdforskning. Och det är sånt här som gör att folk tar sig ur fattigdom. 

2 tankar på “Nyttan av vetenskap

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s