Jordbävningsmyter

Jag har tidigare skrivit om en del av det här men vi kan ta det i repris.

1 Vi har inte fler och fler jordbävningar. Faktum är att all statistisk visar att antalet jordskalv och tzunamis i världen är konstant i ett säkert mätt 100-årsperspektiv. I längre perspektiv kan det fluktuera i takt med geologiska fenomen. Tex är det mycket skalv när inlandsis smälter väck. Vi hade troligen flera 7:or och 8:0r på Richterskalan i Skandinavien för si så där 8000 år sen pga landhöjningsrelaterad tektonik. I ett ännu längre förlopp med bergsveckning osv får vi också perioder med mer aktivitet. Men i det riktigt långa loppet – dvs från Jordens bildning tills dess död kommer aktiviteten avta mer eller mindre helt. Religiösa och pseudovetenskapliga myter, inte minst det om 2012 ställer till det rejält för vetenskapen eftersom folk som tror på sånt skiter i fakta.

2 Vi orsakar inte skalven. Helt otroligt nog finns det gott om skenbart bildade och intelligenta människor där ute som tror att ”vårt ohållbara leverne nu straffar sig”. En del dårar av dem gör religiösa kopplingar om en ”moder jord” som blir arg. Andra förstår helt enkelt inte att människan inte alls påverkar hur kontinentalplattor rör sig och att det sker helt oberoende av människan. Visst kan vi teoretiskt påverka tektonik småskaligt lokalt. Men även om vi smälte all inlandsis som existerar så skulle det inte påverka tektoniken på det här sättet i vanliga sprickzoner som SKA orsaka jordskalv precis som det vi nu ser helt oavsett hur tex inlandsisen ser ut. Och ser man därtill hur fel det är att tro att ”det har blivit värre med åren” så blir det ännu mer tragikomiskt.

3 Vi kan inte förutse skalv tidsmässigt. En annan mindre irriterande men ändå inte helt ovanlig myt är att många tror att vi kan förutse när skalv ska ske (och då byggs det upp konspirationsmyter om att myndigheter håller tyst). Den byggs inte minst på av att det finns journalister (men också kvalificerat folk) som uttalar sig klumpigt – eller t om helt felaktigt påstår att vi kan det. Det kan vi alltså inte. Det är helt omöjligt med dagens kunskaper att förutse exakt när ett skalv ska ske. Inte heller sker skalv med någon exakt cyklicitet – dvs även om vi har haft 3 skalv med 100 år mellan så kan det dröja 10 eller 10000 till nästa. Vi kan bara göra modeller utifrån beräkningar kring vad vi däremot vet: ATT det ska ske på en plats och spekulera utifrån det. I princip finns det kalkyler för hela Jorden med sannolikheter för att skalv ska ske och hur stort (där låg tex Haiti och staden Port au prince på samma nivå som New York vill jag minnas). Men inga kalkyler som är vetenskapliga existerar kring tidsfaktorn – för det sker helt oberäkneligt med de data vi kan ta reda på. Vi kan inte alls mäta när två kontinentalplattor som under en längre tid byggt upp spänning ska släppa taget och utlösa ett skalv. Det är helt enkelt allt för många variabler för att det ska gå – och tillråga på allt otillgängliga variabler.

Du har två skrovliga ytor med skiftande densitet och rörelsemönster som ligger mot varandra och trycker med ofta helt okända mängder tryck. Det går inte att mäta när de ska släppa taget om varann – eller ens var med säkerhet. Det går till viss del att förutse att skalv följer ett visst mönster längs en sprickzonsriktning, men det är inte 100%igt det heller. Och det är helt utan tidskalkyler. Så när folk (geologer) säger ”inom 10 år får vi ett jätteskalv i Los Angeles” så gissar de. När de säger ”på tisdag får vi ett stort skalv” så ljuger de. Först när förskalv startar så kan man börja med anständig säkerhet spekulera i hur snart ett större skalv ska ske. Men inte ens då stämmer det alltid.

Och hur stort vet man aldrig. I framtiden, om vi lyckas få koll på hur plattorna rör sig exakt och var och när de har hakat tag i varandra så kommer vi kunna veta allt med större, men troligen aldrig exakt eller total säkerhet. Vi skulle kunna göra ett bättre jobb idag med dagens teknik. Fler mätpunkter. Fler forskare. Mer datorkraft till beräkning av stress osv. Men då får vi satsa i storleksordningen 100000% mer. För geoteknik kostar multum tyvärr.

SvD Sydsvenskan Sydsvenskan Skånskan Aftonbladet Expressen DN

2 tankar på “Jordbävningsmyter

  1. Jag gjorde ett test samma dag som tsunamin var ett faktum. Jag skrev helt enkelt en nonsenspost där jag nämnde orden Japan, tsunami, och 2012. Första dagen fick den posten 445 träffar (normalt är ca. 80-100 för min blogg). Totalt sett har posten på fem dagar fått 1105 träffar. Det säger en del om folks vilja att se pseudovetenskapliga/ religiösa kopplingar.

    Än värre var det med posten om de döda fåglarna som föll från skyn. Den besöktes inte mindre än 2000 ggr på en vecka. Många söktermer med bibliska ord letade sig till bloggen…

    http://haecceities.wordpress.com/2011/03/11/2012-tsunami-in-japan-and-the-pacific-ocean/

    http://haecceities.wordpress.com/2011/01/05/2012-dead-birds-falling-from-the-sky/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s