Våld i religiösa texter (del 3)

Del 3. Våld i GT och Koranen vs Förlåtelse. Vinst med makt eller naiv förlust eller finns det ett tredje steg som är bättre?

Vinner den som brukar våld framför den som förespråkar fred? Gandhi vs tomahawkmissiler?

Mja. Jag är inte dummare än att jag inser att det finns gott om tillfällen då det är enfaldigt att förespråka ickevåld. Du kan bli slaktad som ett offerlam om du inte försvarar dig i vissa lägen. Något judarna i Europa bittert fick erfara under ww2.

Därför är också pro-våld tämligen populärt bland dem som lösning på hot numera eftersom de har svag tilltro till den fredliga vägen. Devisen ”aldrig igen” genomsyrar all israelisk politik på ett sätt många inte begriper här i väst. Om man inte förstår var detta synsätt kommer ifrån så kan man egentligen aldrig någonsin förstå sig på Israel. De har bittert fått erfara att om man bara sätter sin tillit till andra goda människor – så kan man ibland få sätta livet till. De har verkligen inget historiskt skäl alls att bry sig om vad omvärlden tycker.

Jag förstår och sympatiserar till stor del till fullo med deras attityd i frågan. Jag är heller inte den som skulle påstå att deras situation idag är sån att allt löser sig bara man skickade upp lite fredsduvor i luften. Nej eftersom man har grannar som inte förstår sig på värdet av fred heller så skulle de troligen bli slaktade direkt.

Vi har alltså här två gamla kulturer med moral som tydligt osar av ”tand för tand” snarare än ”vänd andra kinden till”. Synsättet kring hur det ska lösas handlar mer om vinst än fred. Jag bara undrar hur många generationer det ska ta för bägge parter att inse värdet av fred istället för vinst?

Jag klandrar inte Israel för sin politik. Jag klandrar dem inte för att känna att det inte går att idka fred med sina grannar. De lever under hat från omvärlden i princip. Men samtidigt är jag inte direkt imponerad över försöken till fred heller från deras sida. Det är nämligen inte så här enkelt eller svartvitt.

Deras sätt att föra politik funkar nämligen inte och hatet mot Israel ökar för varje år bland grannarna. Om du ska tillämpa gammaltestamentlig moral och inte behöva göra det i all evighet så är det ju vinst man ska titta på. Det är den här märkliga halvmesyren jag inte förstår mig på riktigt. Att om Kalle dödar Nisse så ska Nisses bror döda Kalles och sen ska kalles bror döda Nisses bror osv. DEN gammeltestamentliga tand-för-tand-mentaliteten vinner inga krig mer än förlåtelse gör. Men eftersom totalt våld och därmed total seger är brutalt – så förstår jag att man drar sig för det. Men det är ju trots allt så – vill du vinna med våld – så måste du vinna. Så funkar det dock inte om du accepterar fred istället. Då kompromissar man och slutar våldsspiralen.

Vi hade inte kunnat ha fred i Europa efter WW2 om det inte vore för TVÅ viktiga saker. Dels att folk faktiskt tog till våld för att stoppa våld – i det läget var det berättigat (det som våldsbejakare brukar påpeka). Men framförallt för att man sen förlät och gick vidare och att ingen kände behov av att fortsätta hämnas. Det fanns inget behov hos alla drabbade av att döda exakt lika många av sina fiender. Det har nästan aldrig rått fred mellan Europas stater. Men det är först efter att man slutade att hämnas gamla oförätter som man kom någon vart på vägen.

Det är DÄR gammeltestamentlig judisk och islamistisk moral inte funkar speciellt bra. Den innehåller ingen tydlig förlåtelse (eller rättare sagt ”gyllene regeln”) så som kristendomen och sedemera framförallt den sekulära humanismen gör – utan både i realpolitik och i religiös dogm är våld mot fiender ok.

Förlåtelse är ett steg man måste ta om man inte är beredd att förgöra sin fiende totalt – vilket såklart är effektivt det med – kanske effektivare – det säger jag inte mycket om – men totalt oempatiskt och ociviliserat år 2011.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s