Respekt för ateism

Som ateist är man ganska van vid att en hel del troende eller bara allmänt konservativa människor inte riktigt respekterar ens ateism som för att vara lika viktig och värdefull som någon persons religiösa tro är.

Att tro på gud är ett fint val i livet som behöver skyddas från påhopp men att inte tro på gud är däremot något som inte kan vara lika fint eller viktigt att skydda.

Det här genomsyrar en svensk ateists vardag på många plan, men som ateist i Sverige har man rätt så marginella bekymmer med folk från andra religioner trots allt. Sverige är på många sätt ett sekulärt land som är mycket bra att leva i som ateist så jag klagar heller inte om min personliga situation. Det är inte speciellt synd om mig som ateist här i Sverige.

Men så här ser det inte ut i många delar av världen. I länder som USA är kristendomen väldigt normativ och uttalade ateister existerar knappt i en del sammanhang. Och det blir ännu värre för ateister i mellanöstern där de i länder som Algeriet, Iran och Saudiarabien t om särskiljs i lagtexter med minskade rättigheter. Där kan man ofta tala om regelrätta förföljelser av ateister.

Något skydd för ateister finns i regel inte i dessa mellanösternländer utan endast ”bokens folk” kan åtnjuta en moralisk och laglig säkerhet även i sekulära lagar som gäller ländernas alla innevånare. Koranen deklarerar trots allt ett sk dhimmi-skydd för de abrahamistiska religionerna.

För övriga troende eller icke troende gäller alltid en viss ”på nåder” kopplat till hur sekulärt och civiliserat landet förövrigt är. Ateister är ofta skildrade lite som homosexuella, som ”ett västerländskt påhitt” som inte finns i muslimska länder.

Det blir liksom heller aldrig bättre av att makthavare här i västvärlden aldrig vill inkludera icketroende tydligt i sina resonemang om rättigheter utan vi klumpas samman med religioner om vi överhuvudtaget alls är påtänkta.

Nu har t ex ministerrådet i EU i dagarna fått för sig att skriva en deklaration till skydd för religiösa världen över. Dvs EUs officiella policy i frågan om religionsrättigheter. Tidningen Dagen fokuserar helt på debaklet som tydligen rådde kring att skydda kristna specifikt i deklarationen och att det inte fanns med i texten från början. Vilket givetvis är både aktuellt och sympatiskt med tanke på de kristnas akuta situation i Irak.

Men att tro att ateisters rättigheter också skyddas av dessa deklarationer är naivt. Det är nämligen rätt så komplicerat som fråga om ateism får skydd av en deklaration om religioners rättigheter. Ateister är nämligen de första att hävda att ateism i sig inte är en religion, således är det också svårt för oss att åberopa att vi ska inkluderas i skydd för just religiösa grupper. Men det innebär inte att vi därmed inte vill ha respekt och frihet för vår ateism.

Denna, vi kan kalla det lite av en paradox kring ateismens identitet som religion, är så lätt för religiösa makthavare världen över att missbruka. Ateism är ingen religion ens enligt ateisterna själva, således kan man inte åberopa att den ska ha religioners skydd heller rent juridiskt. Så går det i alla fall att tolka om man vill. Lösningen är att ateism måste anges i deklarationerna separat. På så sätt kan det åtnjuta samma legala skydd som religioner kan.

Men det kommer således inte ske den här gången. Återigen glöms vi ateister bort eller så tas vi inte riktigt på allvar av EUs makthavare. Det senare är mest troligt. Vi har ju trots allt ingen religion eller läras känsliga dogmer att skydda – vi kan väl anpassa oss till de länders majoritetstraditioner vi bor i och sluta klaga kanske med vårt marginella problem? ”Växa upp” som en del kristna har sagt till mig genom åren när jag beklagat mig över hur ateister har det. Nej jag överdriver inte. Det är den attityden jag mötts av flera gånger. Respekten för icke-tro bland teister är ofta obefintlig. Däremot är det ju tydligen så att kristna världen över förföljs, inte minst då kristna i Sverige som förföljs av ateister.

Det är ju iaf så att det är mer synd om en kristen som förföljs för sin tro, än en ateist som förföljs för sin icketro. Det går inte gärna att tolka situationen på andra sätt.

Ateister har inga kyrkor. Inga religiösa artefakter. Vi träffas i regel inte i gemenskaper. Ateister är en brokig skara människor med olika världsbild och uppfattning. Att se förföljelse av ateister som grupp är således svårare (med all rätt). Men ibland kan man tro att världen är helt blind för problemet.

De religiösa känslorna är uppenbarligen år 2011 fortfarande graderade i ett betygsystem där ateister får finna sig att stå på botten av skalan eftersom vi trots allt inte har någon fin tro att beskydda.

Dagen Ministerrådets deklaration Wiki:Förföljelse av ateister

1 tanke på “Respekt för ateism

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s