Islamofobi (Del 1)

Islamofobi – Del 1

Jag tycker verkligen inte om folk som talar om islamofobi i tid och otid. De som gör så är i regel alltid väldigt extremt osympatiska av ett eller annat skäl. Av två väldigt viktiga skäl: Dels urvattnar de begreppet totalt när de kallar all kritik av islam och islamism för islamofobi. Det verkliga begreppet alltså. Dels – framförallt – omöjliggör de en fortsatt diskussion.

Det är nämligen så att när någon ropar islamofobi så kan man inte fortsätta diskutera. Det har liksom ingen som helst betydelse hur man än försöker formulera sig, hur man än försöker väga varje ord man säger så att inget är osaklig eller oproportionell kritik – debatten är över. Man kan inte säga ett ord till utan att framställas som just islamofob. Ordet funkar lite på psykologisk plan så att ”säger du ett ord till bekräftar du vad jag menar och framstår som en fradgatuggande högerextremist”.

Det är alltså ett väldigt effektivt sätt att argumentera. Ropa islamofob till din meningsmotståndare och du har säkert 90% chans att vinna debatten i åhörarnas ögon – oavsett hur tomt resten av ditt resonemang är.

För i regel är det ju så att ju mer tunnan skramlar, desto tommare är den. De som ropar islamofobi gör så för att de vet att man då inte behöver säga så mycket mer. De har i regel inga ordentliga argument och de slipper svara på sakkritiken eftersom de istället får in fokus på en ohederlig sidodebatt om vad kritik av islam kan leda till. Sakfrågan undviks.

Med anledning av min första punkt ovan om huruvida man urvattnar begreppet så vill jag här då påpeka att jag faktiskt är tveksam till om det öht finns någon islamofobi att tala om. Det finns givetvis fördomar om muslimer som inte är sakliga eller rimliga – och även rasism som speciellt riktar sig till folk från mellanöstern – men fobi? Det är ett ordval som stinker av värderingar. Kalla det en fobi och det blir inte bara en fördom, det bli något irrationellt därtill.

Det finns massor av olika sorters fobier. Irrationell rädsla som är kopplat till primitiva biologiska instinkter. Rädsla för insikter, spindlar, ormar, öppna ytor, stängda utrymmen osv. Det finns t om rädslor för skägg och äpplen.

Men islamofobi? En irrationell rädsla för islam? Dvs något som inte grundar sig i något som helst rationellt? Det är faktiskt ett lika löjligt begrepp som att säga kristofobi, ateismfobi, asatrofobi eller liberalismfobi när folk kritiserar dessa religioner och ideologier utifrån en annan världsbild. Det är ett begrepp helt till syfte att löjliggöra kritik mot islam. Och då inte alls bara osaklig kritik från fördomsfulla bonnläppar, utan även fullt saklig kritik kring religionens de facto innehåll.

Därför ska man vägra ta debatt med de som nyttjar det. Precis som man ska vägra ta debatt med folk som nyttjar andra retoriska fula trick. Helt enkelt be dem återkomma när de tvättat käften och skärpt till sig som vuxna debattörer.

Folk som sysslar med cherry picking, auktoritetsargument, red herrings, slippery slope osv brukar ofta få höra av sina motdebattörer att de uppmärksammar och inte accepterar det retoriska tricket. Det är faktiskt helt ok att förlöjliga de som sysslar med simpla retoriska trix.

Samma princip borde folk göra med folk som i megafoner gapar islamofobi eftersom det är ett irrationellt begrepp som helt har som funktion att på retorisk osaklig väg vinna poänger i debatter.

Om vi tar den här kommunistiske tokstollen tex så nyttjar han begreppet för dels dess effektiva fula retoriska funktion, men sen fortsätter han ner i retorikträsket och på en slippery slope till en guilt by association där alla som kritiserar islam hjälper sverigedemokraterna till makt.Så när jag påpekar att jag inte tycker om islam som religion så hjälper jag en rad mörkerkrafter. Han visar oss en god lektion till hur man ska diskutera för att bara att vinna – på osakligt och rent retoriska vägar – istället för med sakliga argument ha rätt istället.

3 tankar på “Islamofobi (Del 1)

  1. ”Därför ska man vägra ta debatt med de som nyttjar det. Precis som man ska vägra ta debatt med folk som nyttjar andra retoriska fula trick. Helt enkelt be dem återkomma när de tvättat käften och skärpt till sig som vuxna debattörer.”

    Det är en högst vettig uppmaning, en ren självklart egentligen ju mer jag tänker på det. Annars vill jag minnas att du formulerade det på ett ganska elegant sätt i någon av dina tidigare bloggar: ”Den som ropar islamofobi ropar på mamma” 😛

  2. Pingback: Våld i Koranen | Asebeia

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s