Pengatvätt av despotism och fundamentalism

FN grundades i tanken som ett instrument för att säkra fred. En gemensam försvarare av rättvisa och demokrati i en orättvis och odemokratisk värld. Här skulle den demokratiska världen kunna hålla den antidemokratiska i kontroll genom att diskutera istället för att slåss. En viktig tanke. En underbar tanke t o m.

Idag är FN något helt annat. Idag vet världens diktaturer om att man via FN kan säkra sin makt och distrahera världen från de problem som återfinns i alla världens diktaturer, inte minst de i den muslimska världen. Det är bara att basunera ut hur hemsk någon populär hackkyckling är så kan man fortsätta med varddagen där hemma.

Israel är ett populärt mål för världens despoter eftersom Israel är landet som västvärldens demokratier kanske besväras allra mest av. Det är ju landet som inte uppstod riktigt på det sättet vi ville och det är landet som är en fullskalig demokrati men som trots det är väldigt militariserat så som en diktatur brukar vara.

Att Israels långvariga konflikt med Palestina är ett tråkigt problem finns det inte så mycket att hymla om. Landet må vara omgärdat av väldigt illasinnade fiender, men det beter sig inte alls speciellt kompromissvilligt eller diplomatiskt heller och det har inte bara terroristers utan även oskyldiga offers blod på sina händer. Bosättningspolitiken på omstridda områden är inte direkt fungerande för en fredsprocess så att säga. Detta säger jag fullt medveten om att palestiniera knappast då är de stackars offer som de mer än gärna framställer sig som. Israel ÄR på många sätt den perfekta distraktionen eftersom det inte alls är en helt oskyldig liten nation.

En massa arabdiktaturer kan nyttja landets status för att få bort fokus på sig själva. Helt utan att egentligen själva bry sig om några palestinier. För så är det ju. Pröva se hur många flyktingar från Palestina som Iran eller Saudiarabien har tagit emot… Det finns ingen verklig sympati med palestinier där. Dels för att det ju faktiskt inte alls är den stora humanitära katastrof som propagandan säger, dels för att arabländerna runt omkring inte alls bryr sig på riktigt.

Men när världen ska diskutera konflikten är de kvicka att fördöma Israel – men aldrig Palestina. De omnämns på sin höjd i fotnoterna för de 10000tals qassam-raketer som de i sk vapenvila-tillstånd har skjutit in på Israeliska civila bosättningar. Om de ens nämns alls. Någon resolution mot palestinsk terror har öht aldrig ens kommit upp på bordet i FN.

Det värsta med FN i detta här handlar om hur Israel-Palestina-konflikten framställs helt utan proportion till vad som sker i de länder som i regel är de mest aktiva förespråkarna för resolutioner mot Israel. I Iran avrättas oliktänkande och homosexuella varje dag. Kvinnor och män stenas och hängs för äktenskapsbrott.

I Saudiarabien hugger man händer av fattiga ditlurade gästarbetare som inte har råd med mat för dagen och stjäl ett äpple. I Irak har ca 20 000 yrkesarbetande eller på annat sätt ”icke helt acceptabla kvinnor” enligt superkonservativa religiösa åsikter blivit mördade av extrema religiösa grupper sen Saddam föll. TJUGOTUSEN!

I länder som Sudan har det i Darfour pågått utrotningskrig mot icke-muslimer i decennier, sanktionerat av staten, och med hundratusentals offer. HUNDRATUSENTALS DÖDA.

Liknande situationer syns i Marocko och Mauretanien. Det finns inte ett enda demokratiskt arabland (ännu) faktiskt. Och det är inte bara ett kosmetiskt problem för i dessa länder finns heller ingen riktig rättstrygghet utan allt handlar om despoters eller prästerskaps infall.

Och just nu i skrivandes stund sker revolutioner över hela arabvärlden, där ländernas desperata despoter nu skoningslöst slår tillbaka med dödligt våld. Hundratals döda som resultat. Miljontals döda över hela arabvärlden och nordafrika de senaste 40 åren. Blod som finns på händerna på samma despoter som desperat vill få oss att se hur hemska judarna är istället. För just nu i skrivandes stund har det i FN pågått en högljudd kampanj för att åter fördöma israeliska bosättningar. Desto färre resolutioner har skrivits mot Iran, Libyen, Jemen, Bahrain trots att det där i dagarna, inte har ockuperats eller byggts nya hus, utan DÖDATS hundratals. Proportioner på brott mot mänskligheten någon?

Nej det finns ingen proportion till hur FN agerar mot Israel. Ingen alls. Det har ingen betydelse ifall man är så blåögd så att man tror på all propaganda som sägs mot Israel och att man tror på alla snyfthistorier som handlar om palestinier i nöd. Även om det vore så så är det som sker i övriga arabvärlden oerhört mycket värre och oerhört mycket dödligare. Helt utan att någon agerar. Allt handlar om taktik från de nationer som numera nyttjar FN för sina antidemokratiska ändamål. De senaste åren har de även lyckats få igenom förändringar av FNs deklarationer.

Bla har fundisarna i FN med viss framgång fått igenom krav på att hädelse ska förbjudas. Om man då är en teokrati så skyddar ju FN en mot folkets protester i sina regler. Väldigt praktiskt att åberopa hädelse för att tysta oliktänkande. Helt otroligt nog finns det gott om demokratier i väst, så styrda av enfald och konservatism att de gärna såg deklarationer om hädelseförbud infördes.

Ni har alla hört talas om pengatvätt. Hur man kan få kriminella eller svarta pengar att bli vita eller lagliga. FN är despoters tvättmaskin av despotism så att det ser ut som demokrati och mänskliga rättigheter.

FN gör inte världen till en mer demokratisk plats med mer sekularisering och frihet. Den gör numera precis tvärtom.

Det klagas på att USA alltid skyddar Israel i FN när bosättningspolitiken ska få smaka på en resolution. Men i jämförelse med att folkmördande länder som Iran, Sudan, Saudiarabien, Libyen osv inte ens får förslag på resolutioner på sig, och om de nu öht får det så röstas de alltid väck av Kina eller Ryssland som trots allt har enorma ekonomiska intressen i världens alla despotiska nationer – så känns det patetiskt att öht klaga över en sån sak.Vi kan nu även se hur alla revolutioner nu av drabbade ländernas despoter framställs som komplotter med Israel bakom. Desperationen är så total bland gamla generaler och präster att man t om försöker få folk att sluta revoltera med att ta fram det gamla husspöket Israel som argument.

Men det givetvis allra mest värsta i allt detta är att det sker med goda demokratiers goda minne. Vi ser hur FN nyttjas för despoters ändamål och hur skitsnacket bara får fortsätta, men vi gör inget åt saken.

Svd Svd Svd Sydsvenskan Aftonbladet Aftonbladet HBL HD HD Expressen Dagen Dagen Nyhetskanalen DI

3 tankar på “Pengatvätt av despotism och fundamentalism

  1. Ja vad var det han sa den gode överste inkvisitorn Wejderud… Det är västerländsk, neokolonial arrogans att ställa samma krav på muslimer som vi ställer på oss själva (och israelerna)

  2. I vår vardag förkommer också pengatvätt, som ställer till med mycket elände och kostnader. Resturanger utsätts ofta för sk beskyddarverksamhet och används sedan för pengatvätt. Kvitton som inte kunderna tar med sig, används som delbetalning för beskyddarverksamheten och dessa kvitton är tvättmedlet i pengatvätten för de kriminella organisationerna,

    Ta alltid med dig kvittot! Läs gärna http://wp.me/p1MMu5-6p

    mvh Tobias

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s