Riv upp. Gör om. Gör rätt.

Från 132 000 sökande till kanske så lite som 5000 sökande. Så ser resultatet ut av kostnadskravet på utomeuropeiska sökande till våra svenska universitet.

Den trångynta pöbeln jublar över att som de i sin trångsynta enfald nu ser sig ha blivit av med en kostnad. Men faktum är att Sverige med detta tappar fart. Följande saker sker:

1 Prestigen minskar med svenska universitet. Vi kunde inte konkurrera med prestige innan, pga frånvaron av världsnamn inom forskning inte minst. Det blir inte bättre nu när antalet internationella studenter som hör talas om tex Lunds universitet minskar. Nu kan endast ett nobelpris eller stora projekt som ESS rädda oss från att hamna i farmarligan akademiskt. Glöm platser inom top 100 vad gäller universitet i framtiden.

2 Intäkterna minskar eftersom anslagen till utbildningar baseras på antalet studenter. Dvs nu kommer universiteten få mindre pengar – och intäkterna från det ynka antal som kommer betala de stora summorna täcker inte alls förlusten. Vi går alltså från universitet med god ekonomi mot en dyster framtid.

3 Genom att ha internationella studenter bidrar vi med att sprida inte bara modern vetenskap och bildning till ofta fattiga länder – men även västerländska värderingar. Unga studenter får komma i kontakt med västvärlden på andra sätt än genom hollywoodfilmer och propaganda om hemska hedningar. Inget bekämpar religiös extremism bättre än utbildning. Och det är verkligen inte bara ”deras problem” heller. Terrorism är globalt idag, precis som handel. Vi är alla beroende av varandra vare sig vi vill det eller ej. Sverige tjänar på bildade pakistanier som har läst här. Kontakter knyts både ekonomiskt och socialt. När Långtbortistan blir ett bättre land blir även Svedala det.

4 Kvalitén på svensk utbildning kommer sjunka. Det är inte bara vi som lär dem ett och annat, många internationella studenter kommer med erfarenheter och kunskaper som nu upphör att flöda in. Sverige och svenskar är verkligen långt ifrån bäst på allt.

5 Utbildningar kommer att läggas ner. Folk som inte begriper något talar ofta om stulna utbildningsplatser. Faktum är dock att många utbildningar hålls vid liv tack vare de internationella studenterna. Det gäller inte minst de naturvetenskapliga där intresset från svenskt håll är svagt. Svenskar söker sig i allt större grad till prestigeutbildningar eller flumutbildningar snarare än utilitaristiskt viktiga utbildningar för landet. Alla vill bli jurister, mediahoror eller kriminologer – få vill bli (eller klarar av) att bli matematiker. Många kurser kommer nu läggas ner eller gå mer sällan inom naturämnen eftersom deltagarantalet inte kan motivera dem. Och eftersom det inte handlar om flumutbildningar inom humaniora som bara kostar utan att ens leda till arbete, utan om rent samhällsnyttiga utbildningar där folk direkt får jobb så är det illa.

Riv upp. Gör om. Gör rätt.

Uppdatering: Jag blev uppmärksammad på att även rika studenter från tex Australien söker sig hit och långt ifrån bara fattiga bönder från Pakistan. Ja och? Samma punkter som ovan gäller ju fortfarande. Det är t om så att nyttan av kontaktknytning blir än mer tydlig för Sverige. Den unge snorvalpen från Australien kanske får för sig att en dag som VD för pappas företag köpa in en produkt från en svensk tillverkare – just tack vare de goda kontakterna han knöt som ung. Det behöver inte hända – men chansen ökar från noll där den ligger om man helt saknar kontakter. Vi lever i en global ekonomi. Då är kontakter A och O.

Sydsvenskan. Sydsvenskan

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s