När vis blir smart

Visdom, smarthet, klokskap och intelligens är olika begrepp som handlar om olika saker. Men ju mer man diskuterar med folk desto mer inser man att folk använder begreppen kors och tvärs och att de ofta värdeladdar dem.

Vår mänskliga uppfattning om kloka människor är väldigt märklig. Intelligens är det kliniska ordet för att beskriva hur smart någon är på att hantera logiska processer i hjärnan – men det räcker föga till för att beskriva alla egenskaper som kan tänkas definiera just hur smart någon är och det är omöjligt att helt skilja från vad som är medfödd intelligens och vad som är ett resultat av ens uppväxt. Kunskaper spelar roll för IQn i en del fall. Men inte i allt. Vad är hög IQ utan kunskaper att leka med? Och vad är kunskaper utan IQ att kunna använda dem?

Det är ju rörigt som det är det där.

Det blir ju inte bättre av begreppet ”visdom” (även klokhet/klokskap)- som är totalt värdeladdat. ”Visdom” tillskrivs man inte bara för att man har stora kunskaper eller hög IQ – nej det är ett separat begrepp som snarare handlar om hur snäll du är i andra människors ögon. Hur goda ting du kan göra och har gjort. Jo faktiskt.

Det är det som alla i praktiken använder det till nämligen när de ska ge exempel på visa människor. Gandhi var vis och klok. Oppenheimer, en man med troligen astronomiskt mycket mer kunskaper och IQ är däremot inte vis för han gjorde atombomben. Javisst, vissa på riktigt smarta människor tillskrivs också visdom – men bara om de gör eller säger något snällt.

Det där kravet på snällhet smyger sig in i synen på hur smarta människor är som en liten ninja och gör att korkade och obildade människor, som dock har talets gåva och är snälla kan framställas som smarta.

Det hela syns inte minst i frågor där rent värdemässiga åsikter tillskrivs bevis på visdom – och således hur smart man är. Smart=snäll. Obegåvad=elak.

På så sätt blir snälle fredspolitikern Gandhi lite smartare än fysikern Oppenheimer som tillverkade atombomben. Trots att han inte skulle ha skuggan av en chans mot honom i varken IQ-test eller i en tipsrunda troligen. Trots att han troligen inte visste något alls om någontin i jämförelse.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s