40talister och modern vetenskap kring barn

Jag skulle vilja påstå att en av de farligaste sakerna som finns för ett spädbarn är att bli passad av en 40talist. Då tänker jag inte på olika åsikter om pedagogik gentemot vad man kanske har idag. Jag är själv rätt som konservativ på den punkten så det är inte riktigt där skon klämmer.

Nej jag tänker på det förhållande 40talister har till mer rent naturvetenskapliga upptäckter som skett under årens lopp och barnuppväxt. När 50-60-70-talistgenerationens största brister som föräldrar är curling och låtgå i kombination med ohällsosam tilltro till en massa nojja om konspirationer mot barn (vaccinfobi inte minst) så lider 40talisten av en överdriven tilltro på ”det beprövade”.

Att som nybakad förälder få sin ömma moder att hörsamma ens krav kring barn och medicin är i många fall en evig kamp mellan viljor. ”Så gjorde minsann vi och det tog ingen skada av”.

Det är fanimig hopplöst att nå fram på riktigt att saker och ting faktiskt har blivit bättre. De vet bäst. Som någon på BVC sa – det finns ingen generation som är värre besserwissrar när det gäller barn än 40talister, och verkar tyvärr stämma.

För när jag var barn gällde det tex att man för att bekämpa plötslig spädbarnsdöd skulle lägga barnet på magen. Det trefaldigade faktiskt dödstalen och de rekommendationerna försvann under tidigt 90tal eftersom de faktiskt var direkt livsfarliga. Men tror du tex min ömma moder vill begripa det att 70talets perfekta rön är 2000talets skräckexempel på felaktigheter inom medicinen?

En variant på detta är att bylta på barnen massor av kläder i tid och otid så att de inte ska frysa. Modern forskning visar att plötslig spädbarnsdödlighet troligen är kopplat till att man just klär på barnen för varmt när de ska sova. Sovställning och temperatur kanske triggar barnets kropp att tro att det är i livmodern igen, och därmed slutar det andas. Så lyder iaf en rätt så accepterad tes idag.

Hygien är en annan sak som är svår att nå fram kring. Bara fullt förkylningsfria rör vår nyfödde och aldrig utan att först tvätta händerna och sen sprita sina händer och vi beter oss stenhårt militant på den punkten, så hårt att vi tvingas säga till på skarpen.

Det går calici, influensor och RS-virus överallt. Saker som är dödliga för spädbarn. Inte minst för barn som är för tidigt födda. Tyvärr måste man tjata om det för ens egna föräldrar. ”Lite smuts skadar ju inte”. Nej, men RS-virus dödar. Det handlar om sjukdomar som äldre barn och vuxna på sätt och vis kan må bra av att genomlida, så att deras immunförsvar får motion. Men för spädbarn funkar det inte på det viset alls. Försök få en 40talist att begripa skillnaden. Det är omöjligt. Vi är bara hysteriska i deras ögon.

Det är en allmän jävla attityd som de har, där de liksom inte tar modern vetenskap och nutida föräldrar på allvar. Det som funkade för dem, funkar ju givetvis lika bra idag anser man. Det har verkligen ingen som helst betydelse vad man säger så ser man på dem att de gör som man säger, inte för att de verkligen tror på att man vet vad man snackar om, men för att få tyst på oss. Det finns ingen riktig respekt där egentligen för 40talisten vet bäst och den gjorde ju uppenbarligen ingen dåligt jobb när den födde upp mig? (Följt av en förnärmad uppsyn för att man som välskapt 36åring hade mage att ifrågasätta deras föräldrakompetens)

Nej, mig nej. (Vad jag vet idag iaf) Men alla de stackars barn som dog på 70talet av saker vi idag vet beror på bristande hygien eller gifter skulle nog inte hålla med.

Det är ju faktiskt så att spädbarnsdödlighet, missbildningar och andra krämpor orsakade av bristande förhållande under och strax efter graviditeten har minskat sen 70talet.

För att vi vet bättre nu än man gjorde då. Samma princip gör att 30 år kommer våra barn skaka åt huvudet åt en del av våra ovetenskapliga påhitt för vetenskapen utvecklas.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s