Revolutioner i arabvärlden

I mellanöstern, inte minst i Egypten ringer revolutionens klockor. Signaler som kommer att fortsätta sprida sig om det lyckas i Egypten. Då kan nog alla despoter i mellanöstern börja svettas om det sker. Tunisien var en sak man kanske kunde ducka för. Men mäktiga Egypten…

Det kan vid en första anblick bara verka positivt. Folk som vill ha sin frihet och folk som vill ha demokrati. Och javisst, ute i de främsta leden finns framförallt sådana människor och de förtjänar att ta sin chans.

Men längre bak återfinns det som vi alltid ser i arabvärlden. Folk som nu ser sin chans att få makt. Nya militära ledare. Nya korrupta despoter – och inte minst religiösa extremister som nu, när militära despoter tappar sin makt ser sin chans att befästa och framförallt förstärka sin makt. Religiösa islamister som inte tvekar att nyttja kampen för frihet och demokrati för sin sak.

Det är det vi sett gång på gång innan. Irak, Afghanistan osv. Tyvärr. Vi får hoppas att det inte sker nu utan att vi verkligen får se riktigt demokrati, för första ggn, i ett arabiskt land.

Och få mig inte ens att kommentera i detalj vad jag tycker om de svin som ger sig på sitt lands kulturskatter av skäl vi inte känner till, men som stinker av de fanatiska religiösa skäl som talibanerna motiverade sina vandaltåg med. Kulturskatter som tillhör hela världen och som inte alls är några religiösa tokars rätt att förstöra.

Och så de andra svinen som tar tillfället i akt att plundra. Plundring som bara skadar andra vanliga medborgare. Idioter.

3 tankar på “Revolutioner i arabvärlden

  1. ”Men längre bak återfinns det som vi alltid ser i arabvärlden. Folk som nu ser sin chans att få makt. Nya militära ledare. Nya korrupta despoter – och inte minst religiösa extremister som nu, när militära despoter tappar sin makt ser sin chans att befästa och framförallt förstärka sin makt. Religiösa islamister som inte tvekar att nyttja kampen för frihet och demokrati för sin sak.”

    Folkliga revolutioner allmänt, trots att de har sympatiska motiv, har visat sig ha en tendens att (oavsiktligt) ge makten till en ännu värre tyranni. T ex Iran 1979 eller Ryssland 1917.

    Egypten känns som mycket osäkert då det muslimska brödraskapet är väldigt starkt där. Tunisien är som jag förstått det relativt sekulariserat jämfört med andra arabländer.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s