Butylhydroxianisol i vitamin-D-droppar

Som nybliven förälder intresserar jag mig givetvis för alla påståenden som finns kring barn. Inte minst mer eller mindre medicinska påståenden. Man är ju rädd om sin lille parvel och om folk slår på stora trumman för hur farligt något är, så känner skeptikern i mig instinktivt ett behov av att kolla upp det så att jag inte har missat något.

Så med hjälp av 12 års akademiska studier i ryggen, sökmotorerna ELIN@LUND (artikelsök via Lunds univ.) och PubMed försökte jag ta reda på lite om var forskningen står i ett på bloggar och familjeforum väldigt vanligt förekommande påstående om just medicinsk forskning. Nämligen att antioxidanten BHA (Butylated hydroxyanisole eller på svenska Butylhydroxianisol) skulle vara farlig. Den ingår som ett konserveringsmedel i vitamin-D-droppar tex, vilket gör att de flesta småbarnsföräldrar stöter på produkten. (Den återfinns även i en rad andra produkter för mat.) Det är hårda och upprörda ord på tex Familjeliv om produkten. Folk är väldigt väldigt säkra på att det är farligt.

En titt först på wikipedia påvisar att studier har visat på ökad cancerrisk hos möss. En vidare titt på källan bekräftar påståendet. En titt på PubMed och ELIN (till en artikel på ScienceDirect) på sökordet ”Butylated hydroxyanisole” visar på ett par till studier som visar på problem med förändringar i organstorleken hos möss i utveckling. Produkten är också förbjuden i Kalifornien ser jag nämnas. Men det ska man kanske ta med en nypa salt med tanke på att sånt sker ofta efter populistiska utspel.

Så är produkten farlig för barn då?

Nej. Man behöver inte oroa sig. Anledningen är att produkten först blir ett problem efter antingen en livslångt intag av normalnivåer i D-droppar (och de flesta av oss slutar äta D-droppar rätt så lång tid innan pensionen hoppas jag) eller vid extrema nivåer. Detta står också i studierna.

Men det finns fler och kanske viktigare aspekter: En flaska D-droppar räcker några månader a fem droppar per dag. Den innehåller 25 ml vätska. Förenklat kan vi säga att det är 25 g av produkten (det är egentligen lite lättare, ca 8% mindre densitet, men för enkelheten skull och för att det inte kommer påverka siffrorna nämnvärt konverterar vi det som om det vore vatten).

Här utgör merparten av varje mg solrosolja och endast 66 mg är D-vitaminet. BHA tillsätts i obenämnd mängd som konservering (skydda mot oxidation). Jag skulle tro att kanske maximalt 10% av produkten är BHA. Troligen mycket mindre. Men vi kan säga 10% för att det ska gå att räkna på enkelt. Dvs 2.5g är BHA. Men jag uppskattar som sagt den här siffran lite, så viss felmarginal får man räkna med.

Studien kring organstorleksförändringar testade 10, 100 och 500 mg/kg kroppsvikt på mössen per dag under 13 veckor. Negativ effekt uppnåddes vid 500 mg/kg efter 13 veckor. Det innebär att om du har ett spädbarn på 3 kg så krävs 1.5 g BHA per dag för att det ska påverka. Det är mer än en halv flaska D-vitamindroppar. Per dag. För ett barn på 3 kg. För ett barn på 6 kg krävs således 3 g BHA per dag för effekt. Dvs mer än en flaska om dagen. För en lite större unge på 24 kg krävs alltså 12g per dag. Alltså ca 3 flaskor. Om dagen. Osv.

Och om vi går ner till 100 mg/kg för att känna oss ännu säkrare kring resultatet, trots att inga direkta negativa resultat kunde kopplas till en så låg mängd så får vi 300 mg/kg. Fortfarande ingen siffra man kommer i närheten av att konsumera med fem droppar per dag.

Sen är det ju så med allt som är giftigt att ALLT faktiskt är giftigt i för stora mängder. Dvs om man äter något för mycket för länge (obs, tiden är viktig, för det är repetitionen av en för stor mängd som är farlig kring hormon och cancerogena produkter, tillskillnad från tex tungmetaller som kan bli för giftiga direkt vid ett enskilt stort intag). Detta gäller alla vitaminer och alla nyttigheter. Allt är giftigt, men det är mängden som avgör.

Så nej, en titt på resultaten visar att det inte finns någon risk att vara hysterisk kring D-droppar. För all del, använd de sorter D-vitamin-droppar som inte innehåller BHA om du vill, men sprid inte skräckpropaganda till föräldrar som är osäkra. Och du som känner dig orolig behöver inte känna rädsla eller skuld om du har gett ditt barn DHA-innehållande droppar. Det är ingen fara.

Förövrigt visar en titt på BHA att det har en rad positiva effekter. Det är extremt toxiskt för en hel del sorters cancerceller och stafylokockbakterier enligt flera studier. Och om vi ser till att produkten faktiskt skyddar mot försämring av produkters kvalitet, med allt vad ruttna eller bakterieangripna produkter innebär för små barns hälsa så överväger de positiva aspekterna de negativa med hästlängder t om i de mest negativa scenarier vi kan tänka oss.

Uppdatering. Skrivit mer i ämnet: https://asebeia.wordpress.com/2011/11/14/nar-forsiktighetsprincipen-anvands-fel-bha-i-d-vitamindroppar-del-tva/

14 tankar på “Butylhydroxianisol i vitamin-D-droppar

 1. Hejsan!

  Hittade till din blogg då jag sökte just på ”butylhydroxianisol i vitamin D-droppar”. Hade jag inte hittat ditt inlägg hade jag tvingats genomgå samma tidsödande (om än intressanta) research och ffa extremt noggranna redovisning av din research.
  TUSEN TACK för ett sådant initierat och noggrant angrepp. Har ställt frågan till Livsmedelsverket, men deras svar kommer sannolikt inte vara hälften så bra som ditt.

  Och vilken superblogg jag hittat till….!

  MVH;
  Åsa Wihlbeck

 2. Pingback: Cancerframkallande D-vitamindroppar? | Åsa Vilbäck- Doktor Åsa

 3. Pingback: VI SKIPPAR ACO:s D-VITAMINDROPPAR, tycker jag! FÖRSIKTIGHETSPRINCIPEN | Åsa Vilbäck- Doktor Åsa

 4. Mycket intressant att läsa. Vilket jobb du lagt ner och att du sedan delar det med andra är beundransvärt!!! Jag kommer dock att slopa ACO’s droppar med tanke på att de 5 stackars dropparna inte är allt vad jag ger mitt barn. Ämnet i fråga och andra ämnen finns ju i en massa annat och när jag VET att något innehåll är mindre bra kommer jag absolut att utesluta den produkten. Någongång måste ju kroppen få för mycket av de ”dåliga” ämnena totalt och det är då som jag undrar vad som händer. Det är ju när alla dåliga ämnen tillsammans blir för mycket som betyder något för mig. Så jag slopar det jag vet har ämnen i sig som är skadliga. Att det heller inte är angivet hur mycket som är tillsatt gör en ju inte mindre misstänksam. Tack för din info!

 5. Håller med Terese ovan, varför ge droppar som öh innehåller BHA när det finns droppar som inte gör det?! Även om det är en så ”liten” risk och att de krävs större mängder för att de ska vara skadlig är det väll dumt att trycka i sitt barn onödiga gifter när det finns bättre alternativ.

 6. Pingback: När försiktighetsprincipen används fel (BHA i D-vitamindroppar del två) | Asebeia

 7. Hej Du skriver att BHA används i andra livsmedel också, det kan ju innebära att man vår i sig mer än vad som finns i dropparna. Det intressanta är ju hur mycket vi får i oss av olika ämnen totalt inte bara från enskilda livsmedel mm.
  Coctail effekten är förbisedd.

  Mvh Johan

  • Du bör nog vara mer orolig för vad du får i dig i livsmedel utan ordentliga konserveringsmedel än hypotetiska cocktaileffekter av BHA. Prioritera din oro till det som faktiskt är farligt på riktigt.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s